Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
04 15

Knygynai, viešoji pirtis ir net laidojimo namai: savivaldybės nepaiso raginimų atsisakyti tokių įmonių

Sanatorija, vandens parkas, knygynai, turgūs ir net laidojimo namai – nors ekonomistai kritikuoja, kad valstybė ar savivaldybė neturėtų kištis į tas sritis, kur veikia ir privatus verslas, Lietuvos savivaldybių aruode vis dar galima rasti pačių įdomiausių įmonių.
Savivaldybių verslai
Savivaldybių verslai / 15min, „Grauduva“ ir „Varėnos knygynas“ nuotr.

Panevėžyje veikia bent penki laidojimo namai, o vienas iš jų – „Grauduva“ – priklauso savivaldybei.

Ekonomistai dėl tokių pavyzdžių Lietuvoje kelia antakį – ten, kur veikia privatus verslas, valstybė ar savivaldybės kišti kojos neturėtų.

„Valstybė kuria konkurenciją privačiam verslui. Tai tas pats lyg sporte teisėjai išbėgtų į aikštelę ir pradėtų švilpti bei sakyti kitiems žaidėjams žaisti taip, kaip jie pasakys“, – 15min komentavo bendrovių valdysenos ekspertas Rytis Ambrazevičius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rytis Ambrazevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rytis Ambrazevičius

Jam pritaria ir Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentė Elena Leontjeva: tų komercinių funkcijų, kurias žmogus gali gauti rinkoje, valstybės ar savivaldybės įmonės neturėtų atlikti.

Asmeninio archyvo nuotr./Elena Leontjeva
Asmeninio archyvo nuotr./Elena Leontjeva

Vis tik nors valstybės valdomų įmonių pastaraisiais metais mažėjo, savivaldybės vis dar neskuba atsisakyti valdomų bendrovių.

Štai Birštono savivaldybė valdo sanatoriją „Versmė“, Druskininkai – vandens parką „Aqua“, Širvintai – įmonę „Širvintai verslui ir laisvalaikiui“, turinčią kavinę, žaidimų kambarį ir vandenlenčių parką, Klaipėdos miesto savivaldybė – ir viešosios pirties paslaugas teikiančią įmonę „Vildmina“, ir vaistinę „Debreceno vaistinė“, o Anykščiai – baseiną valdančią viešąją įstaigą „Sveikatos oazė“.

Druskininkų miesto savivaldybės nuotr./Druskininkų vandens pramogų parko vaizdas iš oro gondolos
Druskininkų miesto savivaldybės nuotr./Druskininkų vandens pramogų parko vaizdas iš oro gondolos

Lietuvoje vis dar galima rasti ir savivaldybėms priklausančių knygynų („Jonavos knyga“, „Pasvalio knygos“, Širvintų knygynas“, „Varėnos knyga“) ar laidojimo namų („Gedmina“ Šilalėje, „Grauduva“ Panevėžyje ar „Šakių laidojimo rūmai“). Nemažai savivaldybių dar pačios valdo turgus, autobusų stotis ar daugiabučių priežiūros įmones. O štai Kultūros ministerija vis dar valdo pusę viešosios įstaigos „Baltijos cirkas“ akcijų, rodo Registrų centro duomenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius