Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kodėl „Teo“ perka „Omnitel“ iš savo savininkės „TeliaSonera“?

IT ir telekomunikacijų bendrovė „Teo“ įsigis 100 proc. „Omnitel“ akcijų iš dabartinės jos savininkės – bendrovės „TeliaSonera“. Pirkinio kaina – 220 mln. eurų. Kodėl?
Kęstutis Šliužas
Kodėl „Teo“ perka „Omnitel“ iš savo savininkės „TeliaSonera“? / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Teo“ valdybos pirmininkas Robertas Anderssonas aiškino, kad „Teo“ ir „Omnitel“ susijungimas yra natūralus žingsnis, siekiant visapusiškai patenkinti bendrovių klientus ir pasiūlyti jiems įvairių paslaugų.

Vartotojai tampa technologijų agnostikais, – antradienį kalbėjo R.Anderssonas.​

„Matome, kad ne tiek svarbu tampa, kokia yra technologija, bet tai, kad sprendimas gali būti pritaikomas per įvairias technologijas. Ši tendencija tik sustiprėjo. Drįstu pasakyti, kad vartotojai, verslo klientai renkasi ne technologiją, o programėles ir sprendimus. Ką tai reiškia?

Vartotojai tikisi, kad paslaugų tiekėjas galėtų pasiūlyti įvairių paslaugų – internetą, televiziją, muziką ir t.t. Vartotojai tampa technologijų agnostikais“, – antradienį kalbėjo R.Anderssonas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Spaudos konferncija
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./R.Anderssonas

„Omnitel“ vadovas Danas Strömbergas sakė, kad abiejų bendrovių tikslas ir toliau liks kokybiškas klientų aptarnavimas.

„Mes suprantame, kad reikia užsitarnauti klientų pasitikėjimą kasdien. Tai bus pagrindinis mūsų tikslas. Tikime, kad trumpuoju ir ilguoju laikotarpiu klientas išloš. (…) Mes nusprendėme, kad subursime naują vadovų komandą. Tikimės, kad tą pavyks padaryti per ketvirtą ketvirtį.

Labai svarbu, kad turėtume gerą vadovų komandą iš abiejų industrijų – mobilaus ir plačiajuosčio ryšio. Aš ir toliau vadovausiu „Omnitel“ iki sausio pirmosios, „Teo“ iki sausio pirmosios vadovaus Kęstutis Šliužas, kuris vėliau stos prie naujo modelio vadybos vairo“, – sakė D.Strömbergas.

Ką veiks nuo sausio pirmosios, jis nežino: „Pasižiūrėkime, palaukime, kas nutiks sausį. Kas nors įvyks, manau.“ D.Strömbergas patvirtino, kad palieka Lietuvą.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Spaudos konferncija
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./D.Strömbergas

Smulkiesiems akcininkams teks nusivilti​​

Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis 15min.lt sakė, kad „Teo“ iš savo savininkės „TeliaSonera“ perka „Omnitel“ veikiausiai dėl to, kad siekiama sutaupyti.

„Pagrindinis tikslas turbūt yra ieškojimas galimybių sumažinti išlaidas. Pati bendrovė deklaruoja, kad laukiama sinergija yra 10 mln. eurų per metus, tai galima prognozuoti, kad bus atleisti žmonės iš tų pareigybių, kurios dubliuojasi abiejose bendrovėse. Įgyvendinus šį sandorį, tikėtina, kad administracijos ir kai kurias kitas funkcijas bus galima vykdyti efektyviau“, – aiškino V.Plunksnis.

Jis prognozuoja, kad ateityje šios bendrovės ir juridiškai bus sujungtos.

„Smulkiųjų akcininkų trumpuoju laikotarpiu laukia bloga žinia: dividendai arba bus nemokami, arba bus drastiškai sumažinti, nes „Teo“ šiam sandoriui skolinsis. Akcininkams, kurie tikėjosi išmokų, teks nusivilti“, – 15min.lt sakė V.Plunksnis.

Aš negaliu daryti tam įtakos. Dividendai išskirtinai yra akcininkų kompetencija, – sakė K.Šliužas.​

K.Šliužas aiškino, kad jis jokios įtakos dividendams neturi – sprendimą dėl jų, kaip ir visada, priims bendrovės akcininkai.

„Dividendų politiką priima akcininkai. Aš negaliu daryti tam įtakos. Dividendai išskirtinai yra akcininkų kompetencija“, – sakė K.Šliužas.

„Teo“ įsigis „Omnitel“ akcijas už 220 mln. eurų, neskaičiuojant įmonės turimų grynųjų pinigų ir skolų (angl. on a cash and debt free basis).

„Sumos yra didelės. Atsižvelgiant į sumas ir pinigų kainą šiais laikais, yra visiškai logiška pritraukti finansavimą, ką mes ir padarysime“, – sakė K.Šliužas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kęstutis Šliužas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kęstutis Šliužas

Skaičiuojama, jog visiškai įgyvendinus sinergiją, jos efektas sieks maždaug 10 mln. eurų per metus.

„Omnitel“ akcijoms įsigyti „Teo“ ketina pritraukti išorinį finansavimą. K.Šliužas sakė, kad dėl paskolos bus kreipiamasi į bankus.

Dėl šio sandorio „Teo“ akcininkų struktūra išliks nepakitusi, t.y. „TeliaSonera“ ir toliau valdys 88,15 proc. akcijų, o mažieji akcininkai – 11,85 proc. „Teo“ ir netiesiogiai „Omnitel“.

Įsigijimui, kaip sakė R.Anderssonas, Konkurencijos tarybos palaiminimo nereikia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius