-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kokiose įmonėse darbuotojų skaičius dėl pandemijos aptirpo labiausiai: susitraukė ir didžiausia Lietuvos darbdavė

Visą pasaulį sukrėtusi pandemija bei dalį verslo sustingdęs karantinas neišvengiamai paliko savo įspaudą: per metus registruotas nedarbas Lietuvoje išaugo 7,7 procentinio punkto – iki 15,5 proc., rodo Užimtumo tarnybos duomenys. O kokiose Lietuvos kompanijose per 2020-uosius darbuotojų skaičius sumažėjo labiausiai? Pernai traukėsi ne tik restoranų tinklai ar aviacijos kompanijos, bet ir didieji šalies prekybininkai. Tad 15min pateikia TOP 25 įmonių, kuriose per metus darbuotojų sumenko nuo kelių šimtų iki tūkstančio, sąrašą.
Labausiai darbuotojų skaičių 2020 metais sumažinusios įmonės
Labausiai darbuotojų skaičių 2020 metais sumažinusios įmonės / 15min nuotr.

Labiausiai darbuotojų skaičių per pastaruosius pandeminius metus sumažino didžiausia privataus sektoriaus darbdavė – prekybos tinklas „Maxima LT“, rodo Sodros duomenys.

2020 metų sausį prekybos milžinėje dirbo 14717 darbuotojų, o lapkritį – jau 1249 darbuotojais mažiau.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Maxima
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Maxima

Prekybos tinklai liko dirbti net ir užsivėrus kitiems prekybininkams, tad kodėl „Maxima LT“ įmonėje neliko daugiau nei tūkstančio darbuotojų? Prekybos tinklo atstovai 15min paaiškino, kad šio tūkstančio neatleido – darbuotojų sumažėjo dėl natūralios kaitos: išėjus vieniems darbuotojams, į jų vietą naujų nebeieškojo.

„Pagrindinė sumažėjusio darbuotojų skaičiaus priežastis – kaita, kuri yra būdinga prekybos sektoriui. Pavasarį buvo pristabdytas naujų darbuotojų priėmimas, nes dėl karantino nebuvo atliekamas darbuotojų sveikatos patikrinimas, kas yra privaloma, norint įdarbinti asmenis.

Taip pat COVID-19 pandemijai sulėtinus prekybos tempą gerokai mažiau šįmet prireikė sezoninių darbuotojų tiek vasarą, tiek žiemos šventiniu laikotarpiu. Masinių darbuotojų atleidimų nebuvo“, – 15min komentavo „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Dar viena nurodoma priežastis, lėmusi, kad didžiausia šalies darbdavė mažino bendrą darbuotojų skaičių – investicijos į įvairius veiklos efektyvinimo sprendimus: procesai automatizuojami tiek „Maximos“ parduotuvėse, tiek logistikos ir gamybos grandyse.

„Darbuotojų „Maxima“ visada ieško, tačiau efektyvinamės veiklą. Pernai optimizavome daugelį veiklos procesų, todėl šįmet išsitekome su mažiau darbuotojų“, – teigė E.Dapkienė, pridūrusi, kad nepaisant sumažėjusio darbuotojų skaičiaus, darbo užmokesčio fondas 2020 metais išliko toks pat kaip pernai.

„Maxima LT“ nuotr./Ernesta Dapkienė
„Maxima LT“ nuotr./Ernesta Dapkienė

„O tai reiškia, kad šįmet darbuotojai jau yra užsidirbę po daugiau nei vieną papildomą mėnesinį atlygį lyginant su pernai“, – sakė E.Dapkienė.

15min išanalizavo Sodros pateiktus duomenis apie įmones, kuriose darbuotojų skaičius 2020 metų lapkritį palyginus su sausiu sumažėjo labiausiai. Atmetę įdarbinimo bendroves bei tuos atvejus, kai darbuotojai iš vienos grupės įmonės perkeliami į kitą – dukterinę ar naujai įsteigtą, pateikiame visą TOP 25 įmonių sąrašą.

Vienos atleido darbuotojus, nes susidūrė su finansiniais iššūkiais dėl karantino, kitas darbuotojai paliko patys, o trečios nutarė išnaudoti pandemijos laikotarpį veiklos efektyvinimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius