Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Veterinarijos tarnyba: konditerijos įmonių siūlomi gaminiai – saugūs ir kokybiški

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai nuo šių metų pradžios įvertino apie 75 proc. įvairius konditerijos gaminius gaminančių įmonių. Tarnybos Maisto skyriaus vyriausios specialistės Vidos Jarošienės teigimu, konditerijos gaminius mūsų gamintojai dažniausiai kepa skanius, saugius ir kokybiškus. Dauguma nustatytų pažeidimų buvo mažareikšmiai, iš karto pašalinami, daugiau kaip trečdalyje įmonių nenustatyta jokių pažeidimų, jos priskirtos mažos arba labai mažos rizikos įmonių grupei.
Pyragėlis
Pyragėlis / Fotolia nuotr.

Paskutiniais duomenimis, šiuo metu šalyje veikia 377 konditerijos gamybos įmonės, gaminančios įvairius kreminės ir miltinės konditerijos gaminius. Visos įmonės veikia pagal patvirtintas geros higienos praktikos taisykles, tačiau kartais pasitaiko jų nepaisymo atvejų. 

„Patikrinimų metu inspektoriai fiksavo ne tik savikontrolės sistemų, bet ir produktų kokybės pažeidimų, pasitaikė netinkamo maisto priedų naudojimo ar technologijų nesilaikymo atvejų. Tačiau vis dėlto daugeliui konditerijos įmonių didžiausiu iššūkiu išlieka higienos reikalavimų įgyvendinimas bei tikslios ir neklaidinančios informacijos vartotojams pateikimas gaminių etiketėse – šių pažeidimų procentas jau kelerius metus išlieka vyraujančiu“, – komentavo V. Jarošienė.

Inspektoriai nustatė 14 atvejų, kai gamyboje buvo naudojamos konditerijos gaminių žaliavos su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, 300 kg nekokybiškų žaliavų uždrausta naudoti ir nurodyta sunaikinti utilizavimo įmonėje. Už nustatytus pažeidimus atsakingiems asmenims taikytos administracinio poveikio priemonės, 31 asmeniui buvo skirtos baudos, 6 įspėti.

Vertinant konditerijos gaminių kokybę, buvo tirti įvairių sausainių, pyragaičių ir bandelių mėginiai transriebalų kiekiui nustatyti. Šie tyrimai atlikti vadovaujantis Pasaulio sveikatos organizacijos išvadomis, kad transriebalų, susidariusių hidrinant aliejų, vartojimas neigiamai veikia daugelį širdies kraujagyslių rizikos faktorių ir didina koronarinės širdies ligos riziką.

Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute atlikus tyrimus nebuvo nustatyta nei vieno reikalavimų neatitinkančio atvejo.

,,Kontroliuojant konditerijos įmones, ypač tikrinama greitai gendančių miltinės konditerijos kepinių (tortų, pyragaičių) sauga ir kokybė. Nesilaikant tinkamų higienos sąlygų, technologinių gamybos aprašymų ar neužtikrinus žaliavų ar gaminių saugojimui reikiamų temperatūrų, tortai ir pyragaičiai gali tapti apsinuodijimų maistu priežastimi“, – sakė V. Jarošienė.

Pasak specialistės, interneto svetainėse mirguliuojantys privačių asmenų skelbimai, kviečiantys įsigyti „namų gamybos“ tortų ar pyragų specialistams kelia didžiausią susirūpinimą.

„Tokius skelbimus talpinantys asmenys dažniausiai vykdo nelegalią veiklą. Greitai gendantys konditerijos gaminiai, į kurių sudėtį įeina įvairūs kremai, žali kiaušiniai, grietinėlė ir kt., dažniausiai gaminami visiškai tam nepritaikytose namų virtuvėse, saugomi tame pačiame šaldytuve, kaip ir kitos maisto atsargos. Tokiomis sąlygomis gaminti didelį kiekį konditerijos gaminių ir nepažeisti pagrindinių higienos, produktų saugojimo kaimynystės ir temperatūros sąlygų yra neįmanoma. Tai gan sudėtinga net ir puikiai įrengtose įmonėse. Be to, ne paslaptis, kad saldumynų gamybai naudojami įvairūs maisto priedai – dažikliai, kvapai. Gamybos įmonėse šių medžiagų naudojimas yra griežtai kontroliuojamas, sekama, kad jų kiekiai neviršytų didžiausių leistinų koncentracijų. Tuo tarpu įsigydami tortą iš nelegaliai veikiančių asmenų, vartotojai prisiima visą atsakomybę už galimas pasekmes jų sveikatai“, – pabrėžė specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius