Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacionalinių atsakingo verslo apdovanojimų konkurse pateiktas rekordinis paraiškų skaičius

Ankstesniais metais įvertintų įmonių vadovai sutaria – nominacijų laimėjimai jau 14-ąjį kartą skaičiuojamame Nacionalinių atsakingo verslo apdovanojimų konkurse darbuotojus motyvuoja, o darbdavius skatina pasitempti.
Kasmet rengiamu Nacionalinių atsakingo verslo apdovanojimų konkursu siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į socialiai atsakingo verslo svarbą ir naudą visuomenėje.
Kasmet rengiamu Nacionalinių atsakingo verslo apdovanojimų konkursu siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į socialiai atsakingo verslo svarbą ir naudą visuomenėje. / NAVA arch. nuotr.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kartu su Ekonomikos ir inovacijų bei Aplinkos ministerijomis ir partneriais skatindama tvaraus verslo plėtrą ir verslumą, socialinės atsakomybės naudą, skleidžiant gerąją praktiką bei siekiant įvertinti labiausiai nusipelniusias įmones nuo 2013 m. organizuoja Nacionalinius atsakingo verslo apdovanojimus (NAVA), kuriuose kviečia dalyvauti socialiai atsakingas šalies įmones.

Konkurse kiekvienais metais varžosi labai mažos ir mažos įmonės, kuriose dirba ne daugiau kaip 49 darbuotojai, taip pat vidutinės, turinčios 50–249 darbuotojų, ir dideles – skaičiuojančias daugiau nei 250 darbuotojų.

SADM Darbo teisės grupės patarėjos, NAVA komisijos pirmininkės Liudvikos Gražulienės teigimu, tai nacionalinės svarbos konkursas, kuriame pagerbiamos įmonės, labiausiai prisidėjusios prie savo darbuotojų ir visuomenės socialinės gerovės kūrimo, sveikos aplinkos saugojimo bei įmonių socialinės atsakomybės iniciatyvų plėtros Lietuvoje.

Šiais apdovanojimais siekiame atkreipti visuomenės dėmesį į socialiai atsakingo verslo svarbą ir naudą visuomenėje“, – tikina L.Gražulienė.

NAVA arch. nuotr./Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai.
NAVA arch. nuotr./Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai.

Dalyvaujančių vis daugiau

Kasmet susidomėjimas NAVA konkursu auga. Šiemet pateiktas kol kas didžiausias paraiškų skaičius NAVA konkurso istorijoje.

Iki lapkričio vidurio iš viso NAVA konkursui 65 Lietuvos įmonės pateikė 110 paraiškų. Jas jau vertina komisija, sudaryta iš SADM, Aplinkos bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijų, Lietuvos pramonininkų konfederacijos, asociacijos „Investor‘s Forum“, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos ir Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ narių. Jie iki gruodžio vidurio balsuodami rinks kiekvienos nominacijos laimėtojus.

NAVA konkursui 65 Lietuvos įmonės pateikė 110 paraiškų.

Nuo 2019 metų konkursų pretendentų veiklas socialinės atsakomybės srityse vertina ne tik NAVA komisija, bet ir visuomenė. Naujienų portalo 15min skaitytojai 2023 m. metų sausį bus kviečiami skirti savo balsus įmonėms, kurios vertos nominacijos „Aplinkai draugiškiausia įmonė“.

Šiais metais konkurse varžomasi dėl šešių nominacijų – „Metų darbovietė“, „Metų bendruomeniškiausia įmonė“, „Aplinkai draugiškiausia įmonė“, „Palankiausią emocinę aplinką kurianti įmonė“, „Šeimai palankiausia darbovietė“, „Negalią turintiems žmonėms draugiškiausia įmonė“.

Išskirtinį dėmesį visuomenei, darbuotojams ir aplinkai pademonstravusi įmonė, 2022 m. prisidėjusi prie socialinės atsakomybės principų taikymo savo veikloje, bus pagerbta prestižine nominacija „Metų socialiai atsakinga įmonė“.

Šis apdovanojimas skiriamas įmonei, 2022 m. pateikusiai paraiškas į kelias ar visas nominacijas ir pasiekusiai didelę pažangą visose socialinės atsakomybės srityse – rūpinasi bendruomenėmis, aplinka, savo darbuotojais, nenusisuka nuo labiausiai pažeidžiamų visuomenės narių ir skatina toleranciją.

Nugalėtojai sustoti nežada

NAVA arch. nuotr./Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai prisideda prie to, kad įmonės savo veikloje taikytų socialinės atsakomybės principus.
NAVA arch. nuotr./Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai prisideda prie to, kad įmonės savo veikloje taikytų socialinės atsakomybės principus.

Praėjusiais metais pagrindinį NAVA 2021 apdovanojimą už socialiai atsakingą veiklą, kuriant darbuotojų gerovę, rūpinantis aplinka ir bendradarbiaujant su bendruomenėmis pelniusios įmonės UAB „Thermo Fisher Scientific Baltics“ atstovas Egidijus Jaseliūnas pasidžiaugė, kad kasmet konkurse smagu matyti ne tik gerai žinomas kompanijas, bet ir naujus vardus, kurie su savo idėjomis bei įgyvendintais projektais taip pat daug prisideda prie atsakingo verslo skatinimo.

Kalbėdamas apie NAVA konkursą, jis pažymėjo, kad tokia iniciatyva yra ir galimybė organizacijoms dalintis patirtimi, išgirsti ir pamatyti kitų kompanijų gerąsias praktikas.

„Nacionaliniame atsakingo verslo konkurse vertinama skirtingo dydžio įmonių, pradedant mažomis ir baigiant didelį darbuotojų skaičių turinčiomis organizacijomis, veiklos. Taigi galima dalytis patirtimi ir tarp įvairių sektorių, ir tarp skirtingo dydžio įmonių“, – sakė „Thermo Fisher Scientific Baltics“ atstovas.

NAVA arch. nuotr./Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai.
NAVA arch. nuotr./Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai.

O UAB „Hollister Lietuva“ generalinis vadovas Michaelis Brennanas tvirtino, kad pergalės tokiuose konkursuose darbuotojus itin motyvuoja. „Kiekvienas norime dirbti gerai vertinamoje įmonėje, tad ir mūsų įmonės kolegos dalijosi pasiekimu su artimaisiais ir draugais.

Nors ir nelaimėjus apdovanojimo iš šio konkurso galima išsinešti naujus tikslus, pasisemti gerųjų praktikų iš pirmaujančių Lietuvos įmonių“, – pastebėjimais dalijosi M.Brennanas.

Anot jo, kiekvienai konkurso dalyvei tai yra puiki galimybė peržvelgti įmonėje veikiančius procesus, pamatyti tobulintinas sritis, pasidžiaugti jau įgyvendintais projektais.

Kiekvienai konkurso dalyvei tai yra puiki galimybė peržvelgti įmonėje veikiančius procesus.

Priminsime, kad didelių įmonių kategorijoje NAVA 2021 konkurse ši įmonė laimėjo nominacijoje „Palankiausią emocinę aplinką kurianti įmonė 2021“ už darbuotojų poreikius atliepiančią kultūrą ir fizinės bei emocinės sveikatos darbe stiprinimą.

Taip pat „Hollister Lietuva“ vadovas pasidžiaugė, kad įmonė eina teisingu keliu. O tai įpareigoja nesustoti, dar labiau įsiklausyti į darbuotojų poreikius ir rūpintis jų emocine sveikata.

„Esame viena iš nedaugelio gamybinių įmonių Lietuvoje, kurioje nuo 2022-ųjų metų pradžios sveikatos draudimas skiriamas visiems darbuotojams. Tačiau mums ne mažiau svarbu atliepti individualius jų poreikius.

Pvz., daliai darbuotojų aktualios šventės vaikams. Tačiau tai nesukuria vertės darbuotojams, neturintiems vaikų. Tad šiemet pakvietėme į įmonę atvykti bei kartu dieną praleisti juos su tėvais. Ilgą laiką gamybos darbuotojams būdavo suteikiami nemokami masažai, vėliau juos pakeitė vaistinių dovanų čekiai, na, o šiais metais, kai infliacijos šuoliai palietė kiekvieną, visiems darbuotojams darbo užmokestį jau kėlėme du kartus. Norint užtikrinti palankią emocinę aplinką, būtina nuolat tobulėti bei įsiklausyti į darbuotojų lūkesčius“, – apie darbuotojams įmonėje kuriamas naudas detalizavo M.Brennanas.

Lietuvos įmonėms, nuveikusioms daugiausiai darbų socialinės atsakomybės srityje ir labiausiai prisidėjusioms prie socialinės atsakomybės vertybių puoselėjimo verslo sektoriuje 2022 metais, iškilmingai apdovanojimai bus įteikti 2023 metų sausio 19 d. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose.

Renginys vyks 2023 m. sausio 19 d. (ketvirtadienį) Valdovų rūmuose. Apdovanojimų įteikimo ceremoniją bus galima stebėti ir naujienų portale 15min.

Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai

  • Pirmoji socialinės atsakomybės idėjos sklaidą 2005 m. pradėjo Jungtinių Tautų projektų vystymo agentūra. O Lietuvoje įmonių socialinės atsakomybės terminas dar buvo naujovė.
  • Nuo 2013 metų šiuos apdovanojimus organizuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Ekonomikos ir inovacijų ministerija bei Aplinkos ministerija kartu su socialiniais partneriais.
  • Nacionalinio atsakingo verslo apdovanojimo konkursas – tai kasmetinė iniciatyva, kuria siekiama didinti žinomumą apie įmonių socialinės atsakomybės naudą verslui, mūsų šaliai ir kiekvienam žmogui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius