Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 21 /15:25

​Kremliaus kerštas Vašingtonui: rusai gali likti be „McDonald's“ restoranų

„Rospotrebnadzor“ Maskvoje uždarė 7 „McDonald's“ restoranus, tarp kurių ir Puškino aikštėje dar sovietmečiu įsikūrusią užkandinę, praneša gazeta.ru. Taip pat pradėti tikrinti „McDonald's“ restoranai Urale, kitą savaitę bus pradėti tikrinimai Tatarstane ir Krasnodaro krašte. Spėjama, jog tai Kremliaus atsakas į JAV ekonomines sankcijas. Kompanija skundžiasi – jeigu restoranai bus uždaromi ir toliau, daug žmonių neteks darbo. Nukentėti gali ir Rusijos ūkininkai.
Maskvoje žmonės sėdi prie uždaryto „McDonald's“ restorano stalų.
Maskvoje žmonės sėdi prie uždaryto „McDonald's“ restorano stalų. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Rospotrebnadzor“ pranešė keturiuose restoranuose radusi daug pažeidimų. Dėl to jie buvo laikinai uždaryti. Medžiagą yra ruošiamasi perduoti teisėsaugai. Tinklo restoranuose ir toliau bus atliekami patikrinimai. Tarp uždarytų restoranų – ir Puškino aikštėje įsikūręs „McDonald's“, atidarytas Maskvoje dar sovietmečiu.

Popiet pranešta, kad ketvirtadienį laikinai uždaryti dar trys „McDonald's“ greito maitinimo restoranai Maskvoje. Uždaromų amekietiškio stiliaus užkandinių, kurios Rusijoje masiškai tikrinamos, veikiausiai daugės ne tik sostinėje, bet ir šalies regionuose.

Restoranai buvo uždaryti dėl sanitarinių ir epidemiologinių taisyklių pažeidimų, netinkamo atliekų tvarkymo.

„Rospotrebnadzor“ pranešė pradėjusi „McDonald's“ restoranų patikrinimą ir Sverdlovsko srityje. Esą dėl jų veiklos gauta daug gyventojų skundų.

Rusijos valdžios atstovai neigė, kad bus pradėtas masinis „McDonald's“ restoraų tinklo tikrinimas. Tačiau ketvirtadienį po pietų pranešta, kad kitą savaitę šio tinklo restoranai bus masiškai tikrinami Krasnodaro krašte, Tatarstane ir kituose Rusijos regionuose.

Nurodymas iš Kremliaus

Rusijos leidinys „Kommersant“, remdamasis šaltiniais valdžios struktūrose, rašo, kad nurodymas tikrinti „McDonald's“ restoranus gautas iš Vyriausybės. „Todėl restoranai iš karto buvo uždaryti, nors per planinius patvirtinimus iš pradžių pasiūloma pašalinti pažeidimus“, – sakė šaltinis.

Rusijos leidinys „Kommersant“, remdamasis šaltiniais valdžios struktūrose, rašo, kad nurodymas tikrinti „McDonald's“ restoranus gautas iš Vyriausybės.

„McDonald's“ Rusijoje iš viso turi 435 restoranų tinklą.

Atsakas į JAV sankcijas

Kai kurie vakarų ekspertai mano, kad sprendimas uždaryti „McDonald's“ restoranus yra politinis ir susijęs su Kremliaus ir Vašingtono nesutarimais dėl krizės Ukrainoje.

„The Wall Street Journal“ rašo, kad inspektoriai „jau daugelį metų yra Rusijos užsienio politikos instrumentas“. Jie imasi darbo tuomet, kai paaštrėja Rusijos santykiai su šalimis, kurių produkcija importuojama į šią šalį.

„Bloomberg“ atkreipia dėmesį, kad restoranai Maskvoje uždaryti po to, kai JAV įvedė sankcijas Rusijai.

„Reuters“ rašo, kad „McDonald’s“ problemos Rusijoje prasidėjo pablogėjus Maskvos ir Vašingtono santykiams.

Ekspertai atkreipia dėmesį, kad Kremliaus ataka prieš „McDonald’s“ yra ne tik ekonominė. Šio tinklo restoranų Rusijoje atidarymas simbolizavo gerėjančius Rusijos ir JAV santykius, o uždarymas rodo, kad santykiai reikšmingai blogėja.

Nukentės patys rusai

„McDonald's“ patvirtino keturių restoranų Maskvoje laikiną uždarymą. Kompanija pranešė analizuojanti „Rospotrebnadzor“ pareiškimus ir stengsis kuo greičiau vėl atidaryti restoranus, užtikrinti kokybiško ir saugaus maisto tiekimą.

„Nuostolių mes neskaičiuosime. Bet žmonės lieka be darbo, be užmokesčio“, – naujienų agentūra „Itar-Tass“ cituoja restoranų tinklo atstovę Niną Prasolovą.

„Nuostolių mes neskaičiuosime. Bet žmonės lieka be darbo, be užmokesčio“, – naujienų agentūra „Itar-Tass“ cituoja restoranų tinklo atstovę Niną Prasolovą.

Liepos pabaigoje „Rospotrebnadzor“ pradėjo tikrinti produktus, naudojamus kavai Briansko „McDonald's“ gaminti.

Anksčiau ekspertai pabrėžė, kad visiškas „McDonald's“, taip pat kitų greito maisto restoranų, dirbančių Rusijoje su amerikietišku prekės ženklu, uždraudimas gali smarkiai paveikti Rusijos ūkininkus.

Dabar sudėtinės mėsainių ir kitų greito maisto produktų dalys restoranus „McDonald's“, KFC, „Burger King“ pasiekia iš Rusijos ūkininkų ir kompanijų.

Pagrindiniai „McDonald's“ tiekėjai Rusijoje yra „East Balt Bakery“ ir „Riazanzernoprodukt“ (bandelės mėsainiams), „Belaja Dačia“ ir „1 Salad“ (produktai salotoms),  mėsą tiekia „Marr Russia“ ir „Mirator–Zapad“, padažus – „ H.J. Heinz“.

„70 proc. produkcijos tiekiame „McDonald's“, „Burger King“ ir KFC. Todėl, jeigu šios bendrovės bus uždarytos, užsidarysime ir mes“, – pranešė kompanija „1 Sadad“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius