-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kuro durpių potencialas nepanaudojamas 

Energijos išteklių birža „Baltpool“ pradeda prekiauti pigesnėmis nei biokuras kuro durpėmis, tačiau šilumininkai sako, kad jų katilinės durpėms nepritaikytos, o rinkoje šio kuro yra į valias ir šilumos gamybai naudojant durpes, mažėtų šilumos kaina, į biudžetą būtų sumokama daugiau mokesčių, būtų kuriamos ir išlaikomos darbo vietos, rašo „Verslo žinios“.
Česlovas Kasputis (kairėje) ir Justinas Sartauskas
Česlovas Kasputis (kairėje) ir Justinas Sartauskas / Alvydo Januševičiaus nuotr.

„Mūsų įrengimai nėra pritaikyti durpėms kūrenti, tik medienos biokurui, o durpės jiems kenktų. Techniškai būtų galima į medienos skiedras įmaišyti ne daugiau kaip 5-10 proc. durpių. Tačiau biokuro yra užtektinai, jo kaina nedidelė“, – dienraščiui aiškino „Šiaulių energijos“ generalinis direktorius Česlovas Kasputis.

Lietuvos biokuro asociacijos „Litbioma“ vadovas, biokuro sistemas gaminančios „Enerstenos“ generalinis direktorius Virginijus Ramanauskas abejoja, ar šilumos įmonės planuos investicijas, kurios leistų kūrenti daugiau durpių, nes jos kol kas nemato poreikio kūrenti daugiau pigesnių durpių, nes dabartinis kainų reguliavimas neskatina jų mažinti šilumos gamybos sąnaudų.

Pasak „Lietuviškų durpių“ asociacijos vadovo Giedriaus Kavaliausko, kuro durpės Lietuvoje beveik nenaudojamos – pernai jų panaudota 30-40 tūkst. tonų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius