-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„La Boheme“ skundžiasi KAM neįsileidus jų lauko terasos, ministerija tikina negavusi prašymo

Vilniaus miesto savivaldybės sprendimas padovanoti šią vasarą viešąsias erdves kavinėms ir restoranams nuskambėjo visame pasaulyje. Visgi pasinaudoti tokia dovana gali ne visi – „La Boheme“ restorano vadovė tvirtina, kad prieš kelerius metus lauko terasai naudotą kiemelį perėmusi Krašto apsaugos ministerija (KAM) iki šiol buvo kurčia prašymams leisti veikti jų lauko kavinei. Tuo tarpu KAM 15min tvirtino, kad šiuo metu tokį prašymą vėl svarstytų.
Lietuvos technikos bibliotekos kiemas
Lietuvos technikos bibliotekos kiemas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pastarosiomis dienomis Vilnius ir vėl gyvasVilniaus skveruose, aikštėse ir kiemeliuose vienas po kito dygsta restoranų ir kavinių staliukai.

Tačiau sostinės restorano „La Boheme“, veikiančio Vilniaus senamiestyje, direktorė Vitalija Baimler-Saveikienė 15min tvirtino, kad tokia galimybe jie pasinaudoti negali.

Pasak restorano vadovės, prie pastato galima pastatyti vos 2 staliukus, o šalia esančią lauko terasą, į kurios įrengimą verslininkai buvo investavę nemažai pinigų, prarado prieš penkerius metus.

„Dėl šios priežasties mes dar nedirbame", – apgailestavo V.Baimler-Saveikienė.

Iki 2014 metų šalia restorano esančiame Lietuvos technikos bibliotekos kiemelyje vasaromis veikė ir „La Boheme“ lauko terasa. Restoranas tvirtina žemę nuomodavęsis iš Vilniaus miesto savivaldybės, kasmet mokėdamas žemės nuomos mokestį ir nustatytą rinkliavą.

Restorano nuotr./Technikos bibliotekos kiemelis_2015
Restorano nuotr./Technikos bibliotekos kiemelis_2015

Tačiau investavę į lauko barą, baro įrangą, lauko baldus ir markizes apie 58 tūkst. eurų, „La Boheme“ vadovai 2015 metais leidimo lauko terasai neteko, nes žemę iš savivaldybės perėmė Krašto apsaugos ministerija (KAM). Beje, markizės kiemelyje likusios iki šiol.

Restorano vadovai teigia kreipęsi į ministeriją su prašymu išsinuomoti žemę lauko kavinės veiklai, bet KAM buvo kurčia tokiam prašymui – ministerijos teisininkai atsakė, kad Vyriausybė neturi teisės gauti pajamų iš savo valdomos žemės.

„Tada prašėme duoti leidimą veikti – jis irgi leistų mums toliau veikti, nemokant žemės nuomos mokesčio, mokant tik savivaldybės rinkliavą. Atsisakė, motyvuodami Valstybės kontrolės baime, nes ministerijos žemėje veiks kavinė ir nemokės nuomos mokesčio. O nuomos mokesčio imti negali. Taigi išeina toks uždaras ratas“, – apgailestavo V.Baimler-Saveikienė.

Pasak pašnekovės, šis kiemelis, esantis šalia restorano, itin tinka lauko kavinei, nes buvo sukurta visa reikalinga infrastruktūra, gauti reikalingi leidimai. Be to, šalia nėra gyvenamųjų namų, kas Senamiestyje pasitaiko retai ir dažniausiai yra pagrindinė problema norint atidaryti lauko kavines.

„Anksčiau pilnas gyvybės, nuostabaus grožio XVII a. jėzuitų noviciato vienuolyno kiemelis virto KAM darbuotojų stovėjimo aikštele penkiems automobiliams. O miestiečiai ir miesto svečiai į jį beveik neužsuka.

Nuostabaus grožio XVII a. jėzuitų noviciato vienuolyno kiemelis virto KAM darbuotojų stovėjimo aikštele, – teigia V.Baimler-Saveikienė.

Dėl to esame įsitikinę, kad yra pažeistas ne tik mūsų įmonės noras veikti ir mokėti mokesčius, o ir viešasis interesas bei Vilniaus miesto savivaldybės deklaruojamas siekis, kad kuo daugiau viešųjų erdvių būtų gyvos ir vystytų veiklą, kuri paskatintų miestiečius užsukti į mūsų nuostabius senamiesčio kiemelius ir jais džiaugtis“, – įsitikinusi V.Baimler-Saveikienė.

Ji skaičiuoja, kad praradęs galimybę turėti lauko terasą „La Boheme“ restoranas vasarą nebesamdo šešių darbuotojų ir nesumoka mokesčių nuo maždaug 50–70 tūkst. eurų apyvartos kas mėnesį.

O šiuo metu lauko terasa restoranui būtų galimybė išgyventi, nes anksčiau iš vestuvių ir kitų švenčių užsidirbdavusiam restoranui – sunkios dienos.

„Lauko terasa mums būtų didelė paspirtis. Pajamas prarandame jau kelintą vasarą, nes žmonės nori sėdėti lauke – jau geriau prie kelio sėdės, nei viduje. Vasarą verčiamės tik iš vestuvių, tačiau šį balandį vestuvės nevyko, gegužės mėnesį jau atšaukti 3 užsakymai. Galvojame, kaip bus birželį bus“, – svarstė „La Boheme“ direktorė.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./„La Boheme“ gimtadienis
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./„La Boheme“ gimtadienis

Kiemelyje anksčiau restoranas talpindavo 40 staliukų, tad dabar ten galėtų stovėti apie 15–20.

„Jeigu neleis vykdyti veiklos kieme, veiklą atnaujinsime tik tada, kai leis dirbti restorano viduje. Tokiu atveju manome, kad šią vasarą turėsime tik 20 proc. pajamų“, – nerimauja vadovė.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Vitalija Baimler-Saveikienė, „La Boheme“ restorano direktorė
Asmeninio archyvo nuotrauka/Vitalija Baimler-Saveikienė, „La Boheme“ restorano direktorė

V.Baimler-Saveikienė vylėsi, kad ypač dabar, kai maitinimo verslai atsidūrę nepavydėtinoje situacijoje, o Vilniaus miesto meras atveria viešąsias erdves verslininkams, į jų prašymus turėti lauko terasą bus atsižvelgta.

Ministerija: prašymą svarstysime

Paprašyti pakomentuoti šią situaciją Vilniaus miesto savivaldybės atstovai atsakė pirmiausia vertinantys prašymus, susijusius su miestui priklausančiais sklypais.

„Dėl privačių sklypų vertinsime vėliau – pirmiausia kviečiame pačius savininkus susitarti. Jei nepavyksta padaryti su valstybinėmis institucijomis, kiekvienu atveju atskirai vertinsime, ar savivaldybė gali kuo nors padėti“, – 15min atsiųstame atsakyme rašo Vilniaus miesto savivaldybės atstovai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šiltas vakaras Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šiltas vakaras Vilniuje

Tuo tarpu KAM Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamento darbuotojai 15min tvirtino, kad iš „La Boheme“ restorano jokio prašymo šiuo metu nėra gavę. Jei jį gautų, ministerija žada svarstyti galimybę suteikti laikiną leidimą lauko kavinei.

Kaip rašoma ministerijos atsiųstame komentare, nuo 2017 m. lapkričio 13 d. KAM neatlygintinai naudoja žemės sklypą adresu Šv. Ignoto g. 6, kuris buvo perduotas kartu su reorganizuojamos Lietuvos technikos bibliotekos pastatais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Krašto apsaugos ministerija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Krašto apsaugos ministerija

Tiesa, į du kartus pakartotą klausimą, kodėl šis sklypas buvo perduotas KAM reikmėms, ministerija neatsakė.

„Kokiu pagrindu Lietuvos technikos biblioteka buvo leidusi restoranui naudotis jai priklausančia žeme, ministerija neturi duomenų. Teisinis reglamentavimas nėra pasikeitęs ir pagal Žemės įstatymo 7 str. yra draudžiama neatlyginamai naudojamą žemę perduoti kitiems asmenims. Tačiau, atsižvelgdama į šiuo metu šalyje galiojančius karantino suvaržymus ir verslui iškylančius sunkumus, Krašto apsaugos ministerija svarstytų „La Boheme“ prašymą dėl leidimo laikinai naudotis jai priklausančia teritorija ir ieškotų laikinų individualių sprendimų, jeigu toks prašymas ministerijai būtų pateiktas“, – rašoma komentare.

Krašto apsaugos ministerija svarstytų „La Boheme“ prašymą dėl leidimo laikinai naudotis jai priklausančia teritorija ir ieškotų laikinų individualių sprendimų, jeigu toks prašymas ministerijai būtų pateiktas.

KAM priduria, kad pastarosiomis savaitėmis, kai šalyje yra paskelbtos karantino švelninimo sąlygos, ministerija „jokio raštiško prašymo iš „La Boheme“ savininkų nėra gavusi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius