Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Langas į pasaulį atsiveria internete

Daugeliui žmonių kompiuteris su internetu seniai tapo ne vien reikiamos informacijos rinkimo ar pramogų vieta.
Langas į pasaulį atsiveria internete
Langas į pasaulį atsiveria internete

Čia galima sutvarkyti daugybę kasdienių rūpesčių, dėl kurių anksčiau tekdavo gaišti eilėse įvairiose įstaigose. Įvairių valstybės institucijų bendrų pastangų dėka, Naujuosius pasitinkame su dar daugiau e. paslaugų, kurių pagalba reikalus galime tvarkyti neišėję iš namų.

Eiles trumpina internetas

Vargu ar kas su nostalgija prisimena laikus, kai norint patekti pas gydytoją į polikliniką reikėjo pirmiausia nueiti užsiregistruoti, kai mokesčių mokėjimo dieną bankuose nutįsdavo eilės norinčių atsiskaityti, o prireikus bet kokio popieriaus tekdavo eikvoti laisvalaikį ar darbo laiką vaikštant po įstaigas ir renkant dokumentus su parašais. Dabar daugelį šių funkcijų galima atlikti per kelias minutes internetu.

„Lietuva visada deklaravo siekį būti modernia valstybe ir šia kryptimi labai daug nuveikta. Įgyvendinus RAIN projektą turime spartų interneto tinklą kaimiškose vietovėse, kurio pagalba vos ne kasdieną galime atlikti vis daugiau darbų, kuriems anksčiau tekdavo sugaišti tikrai daug laiko“, – sako IVPK direktorius Rytis Kalinauskas.

Pasak jo, kurti vis daugiau e. paslaugų įpareigoja ir sparčiai augantis internetu besinaudojančių žmonių skaičius. 2012 m. pabaigoje 72,6 proc. Lietuvos gyventojų naudojosi kompiuteriais, 70,6 proc. – internetu. Per pastaruosius metus besinaudojančiųjų internetu ir kompiuteriais padidėjo 7 proc., parodė IVPK užsakymu atlikta apklausa.

Sparčiais tempais augantis vartotojų skaičius didina ir e. paslaugų poreikį, kuris leistų daugelį paprastų procedūrų atlikti nebegaištant laiko eilėse valdiškose institucijose. 2012 metais atsirado naujų e. paslaugų, kurios sprendžia įvairias socialines problemas, jų dėka įvairūs kultūros objektai tampa prieinami visiems gyventojams, nepriklausomai nuo laiko ir jų gyvenamosios vietos.

Mažina socialinę atskirtį

Vienas pavyzdžių – šiemet pradėjusi veikti išankstinės registracijos sistema norintiems nustatyti darbingumo lygį. Anksčiau žmonėms su negalia tekdavo vykti į darbingumo lygio nustatymo teritorinius centrus, registruotis, gaišti laiką eilėse, o kartais net ir užsiregistravus atvykti kitą dieną. Dabar užsiregistruoti galima iš anksto internetu, pasirinkti patogų laiką ir atvykus greitai sutvarkyti reikalus.

„Žmogui su negalia ir taip sunku judėti, o dar reikia įvertinti tai, kad dažnai juos turi lydėti darbingi žmonės. Tad buvo gaištamas brangus laikas, dėl nepatogios sistemos gydytojai negalėjo prognozuoti pacientų srautų. Dabar, jei registruojamasi iš anksto, šios problemos nėra. Ir panašios sistemos veikia daugelyje sričių: internetu galime deklaruoti gyvenamąją vietą, užsisakyti eilę pažymų, registruotis poliklinikose. Taip sutaupomas ne tik laikas, sutaupomi  milijonai litų“, – sako Lietuvos žmonių su negalia sąjungos projektų koordinatorė Jurgita Masiulionytė.

Informacinės technologijos leidžia pasirūpinti ir pažeidžiamais visuomenės nariais. Šiemet, sukūrus Elektroninių leidinių valdymo informacinę sistemą (ELVIS), Lietuvos aklųjų bibliotekoje pradėjo veikti nauja paslauga – virtuali aklųjų biblioteka kuri skirta regos negalią turintiems žmonėms.

Sistemoje ELVIS yra kaupiami ir administruojami visi bibliotekos fonduose esantys elektroniniai leidiniai, pritaikyti žmonėms su regėjimo negalia, kurių, preliminariais vertinimais, Lietuvoje gyvena apie 20 tūkst. Sistemoje šiuo metu sukaupta apie 7000 įvairiais formatais išsaugotų leidinių – skaitmeniniu formatu išleistų ir suskaitmenintų garsinių knygų, garsinių žurnalų, DAISY formato leidinių.

„Šis projektas – ne tik naudingas, bet ir labai reikalingas aklųjų ir silpnaregių bendruomenei visų pirma todėl, kad leidžia greitai ir lengvai pasiekti norimą literatūrą, suteikia galimybę iš bet kurio pasaulio taško naudotis bibliotekos archyvais ir taip iš tiesų mažina atotrūkį tarp reginčiųjų ir regėjimo negalią turinčių žmonių“, –  sako vienas pirmųjų virtualiosios aklųjų bibliotekos lankytojų Janušas Kazakevičius.

Pasiekiamos kultūros vertybės

E. paslaugomis stengiamasi ne tik palengvinti žmonių buitį. Čia savo vietą randa ir kultūra, istorija – internete atsiranda vis daugiau duomenų bankų, kuriuose kiekvienas lengvai gali susipažinti su šalyje sukauptomis istorinėmis vertybėmis, kurias anksčiau galėjo pamatyti tikrai ne kiekvienas.

Lietuvos kultūros paveldo skaitmenizavimas – vieni įdomiausių ir spalvingiausių projektų. Pasitelkiant šiuolaikines technologijas, Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų lėšomis įgyvendinamas „Virtualios elektroninio paveldo sistemos plėtros“ projektas, kurio dėka šalies kultūrinis paveldas ir muziejų vertybės yra keliamos į virtualią erdvę. Sukūrus skaitmeninę biblioteką, per elektroninę svetainę www.epaveldas.lt visuomenei tapo pasiekiami iki tol griežtai saugoti eksponatai.

www.epaveldas.lt svetainėje galima pamatyti kaip atrodo pirmoji lietuviška knyga – Martyno Mažvydo „Katekizmas“, seniausia knyga išspausdinta Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje, pirmoji lietuviška gramatika ir kiti šviesiausių Lietuvos istorijos žmonių kūriniai. Apsilankę svetainėje neliks nusivylę ir tikri melomanai. Čia galima klausytis vinilo ar šelako plokštelėse išsaugotų pirmųjų garso įrašų, žiūrėti dokumentiką ar kino filmus.

ES struktūrinių fondų lėšomis internete sukurtas ir dar vienas unikalus projektas, kur istorija, pasakojama per žmonių gyvenimo, kasdienybės detales, didvyrių, nevidonų ir bastūnų likimus, leidžiančius pažvelgti į praėjusias epochas iš labai arti. Šmaikščiai ir kartu meniškai pažinti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) istoriją galima šių metų rudenį pradėjusioje veikti interneto svetainėje www.ldkistorija.lt. Ji sukurta įgyvendinant projektą „Virtuali istorinė Lietuva: LDK“.

„Žinoti Lietuvos istoriją ir kultūros paveldą turėtų kiekvienas Lietuvos gyventojas, tačiau laiko lankytis bibliotekose ir ieškoti informacijos turi labai retas. Šie spalvingi, gražūs ir prasmingi projektai leidžia visur, kur tik yra interneto ryšys, prisiminti šalies istoriją ir pasigrožėti gražiausiais dailininkų darbais“, – sako Rytis Kalinauskas.

Visos paslaugos – viename portale
 

Žinoma, svarbu ne tik perkelti paslaugas į elektroninę erdvę, bet ir padaryti jas lengvai surandamas. Šių metų pabaigoje pradėjo veikti atnaujintas valdžios teikiamų elektroninių paslaugų portalas – Elektroniniai valdžios vartai, pasiekiami adresu www.epaslaugos.lt. Portale, kurį administruoja IVPK, galima rasti informaciją apie Lietuvoje teikiamas viešąsias ir administracines paslaugas bei nuorodas į elektroninėmis priemonėmis teikiamas viešąsias ir administracines paslaugas.

Naujoje portalo versijoje patobulintos gyvenamosios vietos deklaravimo paslaugos, pateikiamas patogesnis paslaugų klasifikatorius, atnaujinta paieškos sistema, kuri leis paprasčiau ir greičiau rasti reikiamas nuorodas į paslaugų aprašymus ir prisijungimus prie paslaugų. Veikia ir naujai sukurta paslauga – galimybė kreiptis tiesiogiai į paslaugos tiekėją.

„Būtų sunku įsivaizduoti tokią sparčią informacinės visuomenės plėtrą be deramo valstybės dėmesio ir investicijų. Taip pat tokio didelio mąsto perėjimas prie skaitmenizacijos proceso būtų sunkiai įsivaizduojamas, o greičiausiai ir neįmanomas be ES struktūrinės paramos, kuri leido investuoti į naująsias technologijas ir elektroninių viešųjų ir administracinių paslaugų kūrimą“, – sako Rytis  Kalinauskas.

Didžioji dauguma viešųjų ir administracinių e. paslaugų yra kuriamos panaudojant ES struktūrinių fondų finansavimą. Ekonomikos augimo veiksmų programos prioriteto „Informacinė visuomenė visiems“, kurį administruoja IVPK, lėšomis įgyvendinamais projektais siekiama sumažinti geografinių ir ekonominių veiksnių nulemtą skaitmeninę atskirtį ir skatinti informacinės visuomenės plėtros procesus Lietuvoje.

logo_ES (1)

Europos regioninės plėtros fondas
Sanglaudos fondas

www.ivpk.lt

Pavadinimas

 

 



 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius