-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 27 /13:26

Lietuvos pėdomis: Latvijoje siūloma iki 20 metų didinti amžių, nuo kurio galima nusipirkti alkoholio

Latvijos Saeimos Socialinių ir darbo reikalų komitetas antradienį pritarė pasiūlymui pataisyti Įstatymą dėl alkoholinių gėrimų apyvartos, uždraudžiant parduoti alkoholinius gėrimus jaunesniems nei 20 metų žmonėms.
Alkoholis
Alkoholizmas / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Latvija Alkoholis

Šiuo metu alkoholio Latvijoje gali nusipirkti 18 metų ir vyresni asmenys.

Latvijos aludarių asociacijos valdybos pirmininkas Peteris Lininis teigė, kad jaunimo gėrimo problema Latvijoje mažėja, ir pabrėžė, kad asociacija kategoriškai nepritaria pakeitimams, nes nėra teisėto tikslo keisti amžiaus ribą.

Labiausiai komitete diskutuota dėl alkoholio pardavinėjimo valandų keitimo, aptarus šį klausimą Visuomenės sveikatos pakomitetyje. Komitetas iš principo pritarė pasiūlymui uždrausti pardavinėti alkoholį darbo dienomis ir šeštadieniais nuo 20 val. iki 10 val., bet dėl alkoholio pardavinėjimo valandų sekmadieniais ir valstybinių švenčių dienomis bus sprendžiama kitą savaitę.

Visuomenės sveikatos pakomitetis anksčiau parėmė pasiūlymą sekmadieniais ir valstybinių švenčių dienomis uždrausti pardavinėti alkoholį nuo 15 valandos, išimtį taikant mažmeninės prekybos vietoms, kur alkoholiniai gėrimai pardavinėjami tik išpilstyti į taures ir yra vartojami ten pat. Išimtis būtų taikoma ir bemuitėse parduotuvėse. Komitetas taip pat galėtų pritarti šiam pasiūlymui.

Ekonomikos ministerija, Žemės ūkio ministerija ir Finansų ministerija paprastai nepalaiko tokių griežtų suvaržymų dėl pardavinėjimo laiko ir siūlo kompromisą – trumpinti šį laiką viena valanda ryte ir viena valanda vakare. Tai buvo paaiškinta dideliu poveikiu gyventojams retai apgyvendintuose rajonuose.

P. Lininis sakė, kad pardavinėjimo laiko sutrumpinimas neigiamai paveiks turizmą, alkoholio pardavimą, kuris ir taip mažėja, ir valstybės biudžetą.

Tuo metu Valstybės pajamų tarnybos atstovas pažymėjo, kad jei bus sutrumpintos alkoholio pardavinėjimo valandos, reikės perregistruoti visas mažmeninės prekybos licencijas, o už tai reikės mokėti valstybės rinkliavą.

Latvijos medikų asociacijos prezidentė Ilzė Aizsilniecė pabrėžė, kad taip pat svarbūs visuomenės švietimas bei priklausomybių gydymo finansavimas.

Komitetas darbą dėl pataisų pratęs po Velykų švenčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius