Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos bankų prievaizdė inicijavo „PNB banka“ bankroto bylą

Latvijos bankų priežiūros tarnyba – Finansų ir kapitalo rinkos komisijos (FKRK) – kreipėsi į teismą Rygoje dėl komercinio banko „PNB banka“ (buvusio „Norvik banka“) bankroto paskelbimo bei pasiūlytos likvidatoriaus kandidatūros tvirtinimo.
Grynieji eurai
Grynieji eurai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Latvija Bankas

„PNB banka“ veikla FKRK nurodymu sustabdyta prieš savaitę.

„FKRK, reaguodama į Europos Centrinio Banko (ECB) sprendimą pripažinti „PNB banka“ finansų įstaiga, patiriančia ar galinčia patirti finansinių problemų, parengė pareiškimą dėl nemokumo proceso pradžios. Bankų priežiūros institucijos – ECB ir FKRK – kelis kartus buvo pritaikiusios „PNB banka“ priežiūros priemones, siekdamos užtikrinti jo veiklos atitikimą keliamiems reikalavimams, taip pat buvo suteikę jam galimybių imtis papildomų kapitalizacijos priemonių, tačiau bankas negalėjo to padaryti laiku ir nustatytomis sumomis“, – teigiama FKRK pranešime.

Tarnyba pažymi, jog „PNB banka“ įsipareigojimai viršija aktyvus, ir esant tokiai padėčiai šalies finansų sektoriaus reguliuotoja, vadovaudamasi kreditavimo įstaigų įstatymu, pagrįstai gali kreiptis į teismą dėl banko paskelbimo nemokiu.

ECB, kuris FKRK prašymu nuo gegužės tiesiogiai prižiūrėjęs šį banką, nustatė, kad „PNB Banka“ įsipareigojimai viršijo turtą. Liepos 11-ąją ECB skelbė sprendimą dėl ankstyvosios intervencijos, kuriuo reikalavo, kad „PNB Banka“ per nustatytą laiką išspręstų kapitalo trūkumo bei kitas veiklos problemas.

„PNB banka“ šios savaitės pradžioje paskelbė, jog jo naujieji savininkai pasiryžę į jį investuoti 146 mln. eurų. Reaguodama į tai FKRK pranešė, jog jų noras sustiprinti banko kapitalą turėjo išreikštas anksčiau, atitinkami sprendimai priimami greičiau, pateikiant finansinio potencialo tokioms investicijoms įrodymus.

„PNB banka“ kontrolinį akcijų paketą iš Rusijos bankininko Grigorijaus Guselnikovo, Latvijoje įsivėlusio į skandalus, bei jo šeimos narių birželio pabaigoje įsigijo JAV ir Europos investuotojų grupė, kurioje – milijardierius bei dujų ir naftos magnatas Rogeris Tamrazas.

FKRK tvirtinimu, leidimas šiam sandoriui nebuvo duotas.

Apdrausti indėliai šiame banke, kurių suma siekia beveik 280 mln. eurų, pradėti grąžinti rugpjūčio 22-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius