Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos bankų reguliuotoja: „PNB banka“ naujieji savininkai pavėlavo gelbėti banką

Latvijos „PNB banka“ (buvusio „Norvik banka“), kurio veikla buvo sustabdyta praėjusią savaitę, naujieji savininkai norą sustiprinti jo kapitalą turėjo išreikšti anksčiau – jie akivaizdžiai pavėlavo, pareiškė Latvijos bankų priežiūros tarnybos – Finansų ir kapitalo rinkos komisijos (FKRK) vadovė.
Latvijos vėliava
Vėliava / Vida Press nuotr.

„Dėl noro sustiprinti „PNB banka“ kapitalą turėjo būti apsispręsta greičiau, apie jį pranešta anksčiau. Be to, tikėtiniems investuotojams iki šiol nepavyko įrodyti, kad jie skelbiamą sumą turi. Neturint faktų, negavus būtinų dokumentų, tenka priimti sunkius sprendimus“, – Latvijos parlamento Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje sakė Kristina Černaja-Mežmalė.

Komiteto narys Gatis Eglitis pažėrė priekaištų FKRK už tai, kad naujiesiems „PNB banka“ akcininkams nebuvo suteikta galimybė rekapitalizuoti banką ir normalizuoti jo veiklą. G.Eglitis pabrėžė, kad „PNB banka“ kapitalas buvo nepakankamas dvejus pastaruosius metus, tačiau jam buvo leidžiama tęsti veiklą, o naujiesiems akcininkams suteiktos vos savaitės padėčiai ištaisyti.

K.Černaja-Mežmalė atsakė, jog naujieji „PNB banka“ akcininkai iki šiol nei Europos Centriniam Bankui (ECB), nei FKRK nepateikė jokių dokumentų, kurie įrodytų, jog jie reikiamomis lėšomis disponuoja.

„Prieš priimant šį kraštutinį sprendimą (dėl banko veiklos sustabdymo – red.), akcininkams buvo duota laiko įrodyti savo finansinį potencialą ir galimybes išgelbėti banką“, – pridūrė ji.

„PNB banka“ pirmadienį paskelbė, jog jo naujieji savininkai pasiryžę į jį investuoti 146 mln. eurų.

„PNB banka“ akcijas iš Rusijos bankininko Grigorijaus Guselnikovo, Latvijoje įsivėlusio į skandalus, bei jo šeimos narių birželio pabaigoje įsigijo JAV ir Europos investuotojų grupė, kurioje – milijardierius bei dujų ir naftos magnatas Rogeris Tamrazas.

Skelbta, kad naujieji „PNB banka“ akcininkai pateikė banko įstatinio kapitalo didinimo 146 mln. eurų planą, banko veiklą pasirengę normalizuoti per 90 dienų.

Praėjusį ketvirtadienį pranešta, kad šeštas pagal turto vertę Latvijos bankas „PNB Banka“ bus uždarytas, Latvijos bankų priežiūros institucijai (Finansų ir kapitalo rinkos komisijai) sustabdžius jo veiklą.

ECB, kuris Latvijos bankų reguliuotojos prašymu nuo gegužės tiesiogiai prižiūrėjęs šį banką, nusprendė, kad „PNB Banka“ įsipareigojimai viršijo turtą. Daugiau nei prieš mėnesį, liepos 11-ąją, ECB skelbė sprendimą dėl ankstyvosios intervencijos, kuriame buvo reikalaujama, kad bankas išspręstų kapitalo trūkumo ir kitus klausimus per nurodytą laiką.

Praėjusios savaitės pabaigoje oficialiai pranešta, jog apdrausti indėliai šiame banke bus pradėti grąžinti rugpjūčio 22-ąją per „Citadele“ banką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius