-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Legali laužavietė – netikėtumų neapkartintas poilsis

Trečdalį Lietuvos teritorijos sudaro miškai, dar daug pievų, pamiškių, ežerų ar upelių.
Laužas
Laužas / Laužavietės.lt nuotr.
Temos: 1 Laisvadienis

Pirmajame Lietuvoje sukurtame laužaviečių žemėlapyje www.laužavietės.lt  pažymėta daugiau nei 400 legalių, viešų laužaviečių taškų. Žemėlapio autoriai nuolat papildo žemėlapį, tačiau pasidomėjome, ar iš tiesų legalių viešų vietų laužui kūrenti Lietuvoje yra vos keli šimtai.

„Pasakyti, kiek Lietuvoje yra viešų laužaviečių labai sunku. Jų skaičius kiekviename šalies regione yra skirtingas. Vis dėlto, legalių laužaviečių skaičius yra jau bemaž nusistovėjęs ir beveik neauga. Kur bus įrengta poilsiavietė su laužaviete priklauso nuo lankytojų skaičiaus ir kaip intensyviai poilsiautojai naudojasi jau esančiomis laužavietėmis ir ten esančiais lauko baldais“, – sako Generalinės miškų urėdijos Miško atkūrimo ir apsaugos skyriaus vedėjo pavaduotojas Raimundas Peleckas.

Kuo ypatinga legali laužavietė?

Dūkštų girininkas Laimis Valiukas neslepia, kad dalis poilsiautojų net nežino ar laužavietė legali, ar ne. Pasak jo, iškylautojai dažnai randa kažkada kūrento laužo pelenus ir nedvejodami toje vietoje kuria savo laužą. „Po kelių metų toje vietoje atsiranda, atrodytų, įprasta laužavietė, visi joje laužus kūrena ir net nesudvejoja, kad tai gali būti nelegalu“, – pasakojo girininkas.

Pasak L.Valiuko, legalią laužavietę galima atpažinti vos į ją pažiūrėjus – ji bus apdėta akmenimis, apkasta žemėmis, kad ugnis negalėtų išplisti. Paprastai laužavietės yra įrengiamos poilsiavietėse ar stovyklavietėse, o šios yra žymimos kelio ženklais bei informacinėmis lentelėmis įvažiuojant į mišką.

Be to, naudojantis legaliomis laužavietėmis yra išvengiama nemalonių išlaidų – kūrenti laužus tam nenumatytose ar neįrengtose vietose draudžiama. Įkūrusiems laužą tam nenumatytoje vietoje gresia

Organizatorių nuotr./Konkursas
Organizatorių nuotr./Konkursas

bauda nuo šimto iki dviejų šimtų litų.

Tiksliai pasakyti ar konkreti laužavietė yra legali, ar ne, gali girininkai. Jų kontaktus nesunku rasti paieškų sistemoje įvedus girininkijos pavadinimą. L. Valiukas pastebi, kad besiteiraujantiems

dažniausiai tenka pasakyti neigiamą atsakymą.

Laužaviečių legalizavimas įmanomas

Anot L. Valiuko, per jo darbo praktiką niekas nemėgino legalizuoti laužavietės, tačiau tai įmanoma.

Pirmiausia žmogus turi pasiūlyti vietą.

Laužavietės įrengimo darbus atlikti gali tik atsakingos institucijos – girininkai ar parko direkcija, nes steigiant legalią laužavietę būtina garantuoti jos saugumą. Laužavietė negali būti įrengta arčiau kaip   5 metrai iki medžių, ją turi juosti apsauginė žemės juosta, laužavietė turi būti apstatyta akmenimis bei atitikti kitus saugumo reikalavimus.

Legalizuok mėgstamiausią laužavietę

Legalių Lietuvos laužaviečių žemėlapio kūrėjas „Suslavičiaus“ kečupas inicijuoja laužaviečių legalizavimą – „Legalizuok savo vasarą“ ir kviečia padėti per šią vasarą legalizuoti bent po vieną laužavietę kiekvienoje šalies apskrityje.

„Dar šią vasarą iškylauti gamtoje mėgstantiems žmonėms padėsime legalizuoti jų mėgstamas, tačiau iki šiol nelegaliomis buvusias vietas. Kiekvienas iš jūsų gali pranešti mums apie mėgstamą gamtos vietą, kur yra nelegali laužavietė el. paštu lauzavietes@suslavicius-felix.lt. Facebook puslapio „Lietuvos laužavietės“ lankytojai išrinks labiausiai legalizavimo vertas vietas, o mes su partneriais padėsime joms tapti legaliomis, – teigė UAB „Suslavičius-Felix“ generalinis direktorius Darijus Taraila.

Žemėlapyje www.laužavietės.lt yra pateikiamas sąrašas legalių, viešų ir nemokamų laužaviečių, kuriose yra saugu kurti ugnį. Šioje svetainėje galima ne tik rasti vietas, kuriose galima smagiai ir tvarkingai iškylauti, tačiau ir patarimų, kad išvyka į gamtą teiktų džiaugsmą kiekvienam atvykstančiam.

Pavadinimas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius