-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Legendinė „Rotonda“ Gedimino kalno papėdėje geresnių laikų tebelaukia

Daugiau nei du dešimtmečius apleista stovinti legendinė „Rotonda“ ir toliau pasmerkta laukti. Laukti, kol kas nors norės ją išsinuomoti, kol norės suremontuoti ir įrengti smagią, vasarišką kavinę. Vilniaus savivaldybės taryba turėjo svarstyti siūlymą išnuomoti kavinę viešojo konkurso būdu, tačiau tarybos nariams išsilaksčius posėdžiui dar nepasibaigus, klausimas dėmesio nebesulaukė.
„Rotondos“ kavinė Vilniaus Gedimino kalno papėdėje
„Rotondos“ kavinė Vilniaus Gedimino kalno papėdėje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kažkada buvęs vasariškai baltas paviljonas Gedimino kalno papėdėje šalia Bernardinų sodo laukia nesulaukia normalių šeimininkų. Tokių, kurie išties turėtų viziją, kaip kažkada legendine vadintą kavinę galima būtų prikelti naujam gyvenimui.

Teigiančių, kad taip padarys, būta. Pastatas buvo išnuomotas bendrovei „Gairė“, kurios direktorius Alfonsas Ambrazas dar 2011-ųjų birželį 15min sakė turįs parengęs kavinės projektą, kainavusį apie 150 tūkst. Lt.

2013 metų rudenį ši kavinė buvo Vičiūnų restoranų grupei (vėliau pakeitusi pavadinimą į „Amber Food“) rankose, o jos direktorius Gediminas Balnis 15min yra sakęs, kad kol kas atsakymo, ar bus imtasi kavinės rekonstrukcijos ir kada tai galėtų įvykti, jis neturi. Esą tirta, kaip atidarius Bernardinų sodą kavinė atrodys bendroje visumoje, kaip keisis lankytojų srautai.

Praėjo beveik treji metai, o „Rotonda“ vis dar apleista. Vilniaus savivaldybė norėtų „viešo konkurso būdu išnuomoti savivaldybei nuosavybės teise priklausantį pastatą – kavinę (bendras plotas – 217,84 kv. m) Barboros Radvilaitės g. 6A, Vilniuje, komercinei veiklai vykdyti, privačiomis investicijomis atlikti apleisto pastato (buvusi kavinė „Rotonda“) kapitalinį remontą“.

Ilgai laukusi kavinė palauks dar šiek tiek. Trečiadienio Vilniaus savivaldybės tarybos posėdis baigėsi anksčiau laiko, kadangi politikai dar prieš 17 valandą išsilakstė – nebeliko kvorumo, todėl merui Remigijui Šimašiui neliko nieko kito, kaip paskelbti apie posėdžio pabaigą. Likę nesvarstyti klausimai, tarp jų – ir dėl „Rotondos“ nuomos, nukelti į kitą posėdį.

Vasaros kavinė „Rotonda“ buvo suprojektuota ir pastatyta 1954–1956 metais, jos autorius – architektas Gediminas Valiuškis. Statinys priklauso XX a. architektūros periodui, vadinamam pokario sovietine architektūra. Pastatas mūrinis, tinkuotas, vienaaukštis, po juo nėra rūsių, išsaugoti visi kultūriniai sluoksniai.

Sovietmečiu „Rotonda“ buvo alternatyvus statinys, pritaikytas parkui. Čia mėgo rinktis skulptoriai, dailininkai, Dailės instituto studentai, kurie gerdavo kavą ir kalbėdavosi gana laisvamaniškomis tam laikui temomis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Rotondos“ kavinė Vilniaus Gedimino kalno papėdėje
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Rotondos“ kavinė Vilniaus Gedimino kalno papėdėje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius