-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 11 /2016 09 03

„Lidl“ atidarymas Tauragėje: kiaulienos faršo ir bananų šlovės valanda

Ketvirtadienį 8 val. ryto Tauragėje duris atvėrė ilgai tauragiškių laukta „Lidl“ parduotuvė. Jokių grūsčių, eilių – pirmieji klientai ramiai apžiūrinėjo prekes. Didžiosios dalies jų vežimėliuose – bananai ir kiaulienos faršas. Tai prekės, kurių itin žema kaina buvo skelbiama miesto centre kabančiuose plakatuose.
„Lidl“ atidarymas Tauragėje
„Lidl“ atidarymas Tauragėje / Karolinos Stažytės nuotr.

Pirmoji klientė prie „Lidl“ parduotuvės atvyko pusę septynių ryto. Pensininkė tikino iš anksto susidariusi sąrašėlį prekių, kokių jai reikia. Ištraukusi popierėlį ji pataisė, kad kokteilių plaktuvus pirks du, o ne vieną, kaip parašyta sąraše. Už viską ji buvo pasiruošusi sumokėti kiek daugiau nei 23 eurus.

Karolinos Stažytės nuotr./„Lidl“ atidarymas Tauragėje
Karolinos Stažytės nuotr./„Lidl“ atidarymas Tauragėje

Eilėje prie įėjimo taip pat stovėjusi šviesiaplaukė moteris tikino į „Lidl“ sumąsčiusi užsukti tik smalsumo vedina. Ji gyvena Vokietijoje, tad šis prekybos tinklas jai – ne naujiena. Domina tai, kas su nuolaida.

Trečioji dailiosios lyties atstovė prasitarė iškart pulsianti prie drabužių – reikia įsigyti tam tikras kelnes.

Pirmasis pirkėjas – meras

Kol kelios dešimtys žmonių išsirikiavę laukė eilėje, kiti, ne tokie drąsūs, stovinėjo išsibarstę po visą automobilių stovėjimo aikštelę. Atidarymo metu jie buvo vaišinami spurgomis bei kava, vyko viktorina, kurios laimėtojai gavo „Lidl“ dovanų. Sveikinimo žodį tarė Tauragės bei „Lidl“ bendrovės atstovai.

Pirmasis apsipirkti į „Lidl“ parduotuvę užsuko Tauragės rajono miesto meras Sigitas Mičiulis. Į jo krepšelį atgulė įvairūs vaisiai.

„Tauragiškiai nuolat domėjosi mūsų paruošiamaisiais darbais ir reguliariai teiraudavosi apie būsimąjį atidarymą. Jautėmės laukiami ir labai džiaugiamės, kad jau galime pakviesti visus norinčiuosius užsukti į naująją parduotuvę ir įvertinti tai, kuo „Lidl“ prekybos tinklas garsėja visoje Europoje – palankiausią prekių kainos ir kokybės santykį rinkoje. Kviečiu paragauti duonos ir bandelių“, – sakė Radostinas Roussevas-Peine, UAB „Lidl Lietuva“ generalinis direktorius, prabilęs lietuviškai.

Pirmasis apsipirkti į „Lidl“ parduotuvę užsuko Tauragės rajono miesto meras Sigitas Mičiulis. Į jo krepšelį atgulė įvairūs vaisiai.

Karolinos Stažytės nuotr./„Lidl“ atidarymas Tauragėje
Karolinos Stažytės nuotr./„Lidl“ apsiperka Tauragės meras

„Su naujomis investicijomis, pagražėjusiu miestu, tauragiškiai. „Lidl“ – pirmasis prekybos centras Lietuvoje, šildomas saulės energetika. Džiugu ir tai, kad ši bendrovė atkreipė dėmesį į mūsų socialines problemas – parėmė miesto šventę ir UNICEF bėgimą“, – tikino meras.

„Tirpo“ bananai ir faršas

Vietos valdžios ir „Lidl“ atstovams perkirpus simbolinę juostelę, duotas startas ir eiliniams klientams. Niekas nesistumdė. Visi, tvarkingai vienas paskui kitą, suėjo į parduotuvę ir patraukė savojo tikslo link. Dažniausiai tai buvo iš anksto išreklamuoti bananai ir kiaulienos faršas. Tačiau nemažai dėmesio sulaukė ir pieno produktai bei buitinė technika.

„Atėjau čia tik dėl mikrobangų krosnelės“, – patikino dėžę apžiūrinėdama viena pirkėja.

Karolinos Stažytės nuotr./„Lidl“ atidarymas Tauragėje
Karolinos Stažytės nuotr./„Lidl“ atidarymas Tauragėje

„Kur kalakutiena? Čia ji pigesnė nei „Maximoje“. Visu euru“, – ieškojo pensininkė.

Vyrai rinkosi prie ūkinių prietaisų, vertino grąžtus, o bananai ir toliau tirpo iš dėžių.

„Daržovės atkeliavo tik vakar. Apie 30–40 darbuotojų plušo visą naktį, kol viską išdėliojo“, – kruopščiai peržiūrinėdamas pomidorus, teigė „Lidl“ darbuotojas.

Karolinos Stažytės nuotr./„Lidl“ atidarymas Tauragėje
Karolinos Stažytės nuotr./„Lidl“ atidarymas Tauragėje

Pirkėjai vis plūdo į parduotuvę. Viena pora iš jos išėjo su keturiais pilnais maišais. Tikino sugrįšianti dar kartelį – alkoholio įsigyti. Šįkart už visą krūvą prekių sumokėjo tik kiek daugiau nei 20 eurų.

„Pirkau bananų, pjaustytos mėsytės ir vokiško cukraus. Tikrinsiu, kuris saldesnis: mūsų ar jų. Ir kai prie kasos pasakė, kad reikia mokėti tik 2 eurus su trupučiu, negalėjau patikėti. Pigu. Tik, aišku, ilgai taip nebus. Sukels kainas. Šiandien ir pyragais vaišina, kava. O žmonių kiek... Iš pradžių nebuvo, o praėjus kelioms valandoms nuo atidarymo, pradėjo visi rinktis. Po darbo valandų bus grūstis“, – teigė pakalbinta viena iš pirkėjų.

Tauragiškių lūkesčiai ir apkalbos

Dar prieš užrašu „Lidl“ myli Tauragę“ pasitinkančiai parduotuvei praveriant duris, tauragiškių tarpe netilo apkalbos, kokia ji bus. Spėjusieji apsilankyti kituose mietuose įsikūrusiose „Lidl“ prekybos vietose žėrė kritikos strėles.

Lidl“ tik iš pažiūros mažesnės kainos. Kai pasigilini, pamatai, kad mažesnės jos dėl to, jog pakuotės mažesnės.

„Lidl“ tik iš pažiūros mažesnės kainos. Kai pasigilini, pamatai, kad mažesnės jos dėl to, jog pakuotės mažesnės. Ir dar tos eilės... Rugsėjo mėnesį jau bus galima normaliai apsipirkti“, – teigė vienas tauragiškis.

Kitam užkliuvo tai, jog „Lidl“ nėra, kaip kitur, prekių krepšių – tik vežimėliai. Neva tai dėl to skatinama tik kuo daugiau pirkti. Šį Tauragės miesto gyventojo pastebėjimą pakomentavo „Lidl“ atstovė V.Lebedeva: „Pradėdami prekybą Lietuvoje, siūlome ne tik produktų, kurių nerasite kitose parduotuvėse, bet ir naują apsipirkimo patirtį. Šiuo metu pirkėjų patogumui mūsų parduotuvėse yra ir didelių, ir mažesnių prekių vežimėlių“.

„Kitų prekybos tinklų kasininkės gali eiti atostogų, nes, kol nenuslūgs „Lidl“ manija, jos sėdės be darbo“, – juokelį mestelėjo vienas Tauragės gyventojų.

Kiti kėlė rimtus klausimus. Pavyzdžiui, ar bus iki galo sutvarkyta šalia „Lidl“ besidriekianti žvyruota Kovo 11-osios g.? Išasfaltuota jos buvo tik dalis – prie įvažiavimo į aikštelę. Kodėl „Lidl“ parduotuvėse, kaip kituose prekybos tinkluose, nėra veikiančių vaistinių? Dėl to, kad tokia „Lidl“ koncepcija, – atsakė prekybos tinklo atstovai.

Karolinos Stažytės nuotr./„Lidl“ atidarymas Tauragėje
Karolinos Stažytės nuotr./Kovo 11-osios g. dalis asfaltuota, dalis – ne

Vis dėlto, kad ir kiek kritikuodami, daugelis tauragiškių sutiko, jog tai, kad didžiulis rinkos žaidėjas atidarė parduotuvę Tauragėje, yra labai sveikintinas žingsnis.

Atidarymo laukta ilgai

„Lidl“ pastatas Tauragėje išdygo jau prieš kurį laiką, tačiau atidarymo diena buvo vis atidedama. Sklido gandai, jog visa tai – dėl vienokių ar kitokių statinio defektų, jog buvo taisytas statybinis brokas, tačiau tiek „Lidl“, tiek rangovas „Baltijos pašvaistė“ tai griežtai paneigė.

„Laikomės principinės nuostatos nekomentuoti gandų. Mes rūpestingai renkamės veiklos partnerius bei laikomės aukštų kokybės standartų visose veiklos srityse. Parduotuvių statybos – ne išimtis. Naujosios „Lidl“ parduotuvės Tauragėje pastato tinkamumą naudoti visais aspektais – nuo atitikties projektui iki saugumo – pirmiausia įvertino valstybinės priežiūros institucijų atstovai. Statinys Tauragėje yra įvertintas pagal tarptautinę tvariųjų pastatų sertifikavimo sistemą „BREEAM In-Use“, kuri atspindi statinio energinį efektyvumą bei komfortą.

Didžiuojamės galėdami pranešti, jog „Lidl“ parduotuvė Tauragėje, pagal BREEAM vertinimo skalę surinkusi 70,8 proc. iš 100 galimų, pelnė įvertinimą „Excellent“, – gandus paneigė Valerija Lebedeva, „Lidl Lietuva“ Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento atstovė.

Karolinos Stažytės nuotr./„Lidl“ atidarymas Tauragėje
Karolinos Stažytės nuotr./„Lidl“ atidarymas Tauragėje

Ji patikino, jog „Lidl“ stato standartizuotas parduotuves, tačiau naujoji prekybos vieta Tauragėje turi ir išskirtinumų: pastate įdiegtas ekonomiškas geoterminis šildymas. Šiuo metu tai vienintelė „Lidl“ parduotuvė Lietuvoje, kurioje pritaikytas šis sprendimas.

Taip, kaip ir kiekviename statybiniame procese, pasitaikė smulkių defektų, tačiau jie objekto pridavimui ar parduotuvės atidarymui tikrai jokios įtakos neturėjo.

Parduotuvę stačiusios „Baltijos pašvaistės“ atstovai tikina, jog tokie gandai žeidžia įmonės reputaciją. Pasak jų, viskas buvo atlikta laiku ir tinkamai. Statybų techniniai prižiūrėtojai nebūtų leidę palikti kokių tai defektų.

„Objektą Tauragėje valstybinei komisijai pridavėme dar kovo mėnesį. Atlikome tai, ko iš mūsų buvo reikalauta. Įvykdėme sutartinius įsipareigojimus. Taip, kaip ir kiekviename statybiniame procese, pasitaikė smulkių defektų, tačiau jie objekto pridavimui ar parduotuvės atidarymui tikrai jokios įtakos neturėjo“, – patikino „Baltijos pašvaistės“ statybos direktorius Židrūnas Stonkus.

Pasak šios įmonės direktoriaus Vaido Kauliaus, teko keisti, pavyzdžiui, sienų spalvą ar šviestuvus. Tai tebuvo papildomi susitarimai su užsakovu, o ne defektų šalinimas.

Paklaustas, kodėl tuomet parduotuvės atidarymas vėlavo, Ž.Stonkus atsakė, jog šiuo klausimu reikėtų kreiptis į UAB „Lidl Lietuva“ atstovus.

„Dėl smulkių pakeitimų projektavime ir papildomų darbų, po to, kai mes įgyvendinome visus įsipareigojimus, buvo samdomi kiti rangovai“, – tiek tepasakė Ž.Stonkus.

Ties įėjimu į parduotuvę veikia ekostotelės su taromatais, bekontakčiu praustuvu, talpomis popieriaus, plastiko atliekoms, baterijoms bei smulkiai elektros įrangai. Taip pirkėjai raginami rūšiuoti atliekas.

„Lidl“ karaliaus vienas

Parduotuvė Tauragėje, pastatyta pagal modernų „Lidl“ projektą, yra įsikūrusi patogioje Tauragės vietoje (S.Dariaus ir S.Girėno g. 48) – prie autobusų stoties, vienoje svarbiausių miesto sankryžų. Ją įveikia visi, panorę vykti tiek į Kauną, Vilnių, tiek į Klaipėdą ar Palangą. Sankryžą kerta magistralinis kelias Ryga–Šiauliai–Tauragė–Kaliningradas, tad pravažiuojančiųjų srautas – bene didžiausias Tauragės mieste.

Kiti didieji šalies prekybos tinklai įsikūrę kiek tolėliau, dažniausiai vienas prieš kitą (pvz., „Maxima“ prieš „Iki“, „Iki“ šalia „Norfos“), o štai „Lidl“ karaliaus vienas. Tiesa, netoli Tauragės autobusų stoties veikia nedidelė „Maximos“ parduotuvėlė, bet ji neturėtų sukelti didesnės konkurencijos.

„Lidl“, tikėtina, lankys ir tarpmiestiniais reisais vykstantys keleiviai. Prie pastato įrengta erdvi 140 vietų automobilių stovėjimo aikštelė, kurioje ir toliau kursis, kaip ir iki tol, taksi automobiliai. Dėl statybų jie buvo kurį laiką iškraustyti prie Tauragės autobusų stoties, kitapus gatvės. Taksistų transportui numatytos 8 vietos bendroje „Lidl“ automobilių stovėjimo aikštelėje.

Karolinos Stažytės nuotr./„Lidl“ atidarymas Tauragėje
Karolinos Stažytės nuotr./„Lidl“ atidarymas Tauragėje

„Lidl“ Tauragėje bus siūlomas 1 600 kasdienių prekių asortimentas. „Lidl“ parduotuvės darbo laikas – kasdien 8–22 val.

Mažytis „sklepukas“ milžinės nesibaimina

Dėl gausios prekybos centrų invazijos savo parduotuves Tauragėje buvo priversti uždaryti vietiniai smulkūs prekybininkai. Tad tokių, kurie baimintųsi „Lidl“ atėjimo – vos vienas kitas. Artimiausia maža parduotuvė įsikūrusi maždaug už 200 metrų. Šilalės g. 10-ajame name „sklepuku“ pravardžiuojama Vilijos Arnašienės įmonės parduotuvėlė veikia jau daugiau nei 25-rius metus. Tame pačiame pastate įsikūrę gyvena ir jos savininkai.

Karolinos Stažytės nuotr./„Sklepuku“ vadinama maža parduotuvėlė Tauragėje
Karolinos Stažytės nuotr./„Sklepuku“ vadinama maža parduotuvėlė Tauragėje

„Klientų sumažėjimas jausis tik dvi pirmąsias savaites, o vėliau viskas stabilizuosis. Žmonėms tiesiog bus smalsu, įdomu kokios kainos, akcijos. Štai kai „Maxima“ atsidarė šalia Tauragės autobusų stoties, jutome apyvartos nuosmukį kokias tris savaites. Vėliau klientai sugrįžo“, – patikino 19 metų šioje parduotuvėlėje dirbanti pardavėja Loreta.

Paklausta, iš kur toks užtikrintumas, jog viskas bus gerai, ji atsakė, jog „sklepukas“ turi savo klientus. Tai žmonės, kurie gyvena arti, kurie skuba.

„Pas mus galima užeiti važiuojant iš kapinių, kaimo – murziniems, purviniems. O į prekybos centrą netvarkingas juk neisi – bus gėda“, – teigė parduotuvėlės pardavėja.

„Bene dėl pieno ar duonos vyksi į prekybos centrą? Vyrai nenorės stovėti pusę dienos „Lidl“ eilėse ir eis ten, kur arčiau. Pas mus galima užeiti važiuojant iš kapinių, kaimo – murziniems, purviniems. Dažnai štai ir darbininkai su aprangom užsuka. Randa čia to, ko reikia. O į prekybos centrą netvarkingas juk neisi – bus gėda. Stoja prie mūsų parduotuvėlės ir važiuojantys pakeliui prie jūros – traškučių, dar ko nusiperka. O ir prekių pas mus yra tokių, kur kitur nerasit“, – paaiškino Loreta.

Perkamiausi produktai – alkoholis, cigaretės, batonas ir dešra. Labiausiai „sklepukas“ didžiuojasi pigiausiomis daržovėmis. Bet kuriame prekybos centre jos – brangesnės.

Karolinos Stažytės nuotr./„Sklepuku“ vadinama maža parduotuvėlė Tauragėje
Karolinos Stažytės nuotr./„Sklepuku“ vadinama maža parduotuvėlė Tauragėje ir jos pardavėja Loreta

Parduotuvė dirba kasdien nuo 8 iki 20 val. Klientus be Loretos aptarnauja dar viena pardavėja.

„Vienu žodžiu, mes nė kiek nesibaiminam. Visos mažos parduotuvėlės bankrutavo, o mes laikomės jau tiek metų. Nuostolio savininkai tikrai nepatiria“, – pabrėžė Loreta.

Ne pirmas bandymas

„Lidl“ Tauragėje buvo įsigijusi sklypą Bernotiškės gatvėje, tačiau prasidėjus ekonominei krizei, jį pardavė „Norfos“ prekybos centrui.

Praėjus keletui metų, „Lidl“ užsimanė privačių sklypų miesto centre. 2012 m. kreipėsi į Tauragės rajono savivaldybę. Ši sutiko su sąlyga, kad pastatas neprimins tų „Lidl“ pastatų, kokie stovi kitose šalyse. Tai yra, neprimins paprasčiausio sandėlio, bus kur kas išvaizdesnis.

Prasidėjo sklypų išpirkimas. „Lidl“ nupirko seniai apleistą namą, mobiliųjų telefonų remonto dirbtuves ir parduotuvę, gerai sumokėję, iškraustė keletą privačių namų gyventojų. Iš viso į vieną buvo sujungti devyni 9-11 arų sklypai. Sklido gandai, kad kiekvienam sklypo savininkui buvo sumokėta kone po milijoną litų.

Apie „Lidl“

„Lidl“ parduotuvė Tauragėje, kurioje sukurta per 50 naujų darbo vietų, yra jau 18-oji Lietuvoje. Šešios veikia Vilniuje, po dvi – Kaune bei Klaipėdoje, po vieną – Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje ir Mažeikiuose.

Pirmosios „Lidl“ parduotuvės atidarytos 1973 m. Liudvigshafene Vokietijoje. Šiuo metu „Lidl“ veikia 29-iose šalyse. Europoje „Lidl“ valdo per 10 000 parduotuvių tinklą ir daugiau kaip 140 prekių paskirstymo centrų.

Prekybos tinklas „Lidl“ iš viso turi daugiau kaip 200 000 darbuotojų. Įmonės apyvarta 2015 finansiniais metais pasiekė 64,6 mlrd. eurų.

VIDEO: Tauragėje atidaryta „Lidl“ parduotuvė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius