-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva turės vieną moderniausių Europoje kino studijų

Pamenate filmą „Matrica“, kai lekiančios kulkos lyg sustoja, o vaizdas sukasi aplink. Tai buvo kompiuterinių technologijų triukas. Gal ne kulkas, bat panašius vaizdus netrukus bus galima realiai nufilmuoti Vilniaus filmavimo laboratorijoje, kurią, pasinaudojęs ES parama, įrenginėja Vilniaus kino klasteris.
 Vilniaus kino klasteris
Vilniaus kino klasteris / Kino klasterio archyvo nuotraukos
Temos: 1 „Telia“

Studijoje – absoliuti tyla ir tamsa

Šiuo metu vykdomi dar tik pradiniai viso projekto įgyvendinimo darbai, tačiau jau po poros metų galėsime didžiuotis, jog anksčiau savo kainomis vilioję užsienio filmo kūrėjus, dabar audiovizualinės kūrybos atstovams galėsime pasiūlyti ir itin moderniomis technologijomis paremtas galimybes.

„Galime drąsiai sakyti, kad mūsų filmavimo laboratorija bus viena moderniausių Europoje, kurioje, mūsų žiniomis, yra tik kelios tokias galimybes turinčios studijos“, – teigia Vilniaus kino klasterio atstovas Paulius Baltramiejūnas.

Pasinaudoję priemone „Inoklaster LT+“ Vilniaus kino klasterio nariai planuoja kapitaliai suremontuoti savo patalpas bei įsirengti modernią filmavimo studiją. „Mūsų, kino specialistų, kalba tai bus pilnai garsinė studija. Tai reiškia, kad joje bus galima absoliuti tyla bei absoliuti tamsa, įrengta  moderni apšvietimo sistema“, – dėsto P.Baltramiejūnas.

Vykdys mokslinius tyrimus

Unikaliausias studijos įrenginys – specialus robotas, galintis daug kartų itin didelės raiškos ir greito filmavimo kamera nufilmuoti objektą preciziškai tiksliai tuo pačiu greičiu atlikdamas tą patį veiksmą. 

Kino klasterio archyvo nuotraukos/ Vilniaus kino klasteris
Kino klasterio archyvo nuotraukos/ Vilniaus kino klasteris

„Jei matėte filmuotus vaizdus, pavyzdžiui, skleidžiasi dezodoranto purslai, kurie tarsi sustoja ore ir rodomi kamerai apsisukant apie juos 360 laipsnių kampu, tai buvo nufilmuota analogiškoje studijoje kaip mūsų. Tai itin moderni filmavimo technika“, – aiškina P.Baltramiejūnas.

Šios filmavimo galimybės bus naudojamos ir moksliniams tyrimams. Filmavimo technika leidžia geriau perprasti stiklo dūžimo principus, naudojama automobilių saugumo tyrimuose (angl. – „crach test“), kitose srityse, kai reikia greitai ir iš visų pusių nufilmuoti veiksmą, kad galima būtų pamatyti kiekvieną jo detalę.

Įgyvendinant projektą kartu su Vilniaus Gedimino technikos universitetu bei Lietuvos muzikos ir teatro akademija bus rengiami specialistai, galintys dirbti su įsigyta technika. „Mums reiks labai įvairių specialistų – tai programuotojai, apšvietėjai, operatoriai, kiti techniniai ir kūrybiniai darbuotojai. Kol kas mūsų šalyje nerengiami žmonės, galintys dirbti su mūsų filmavimo technika“, – pasakoja P.Baltramiejūnas.

Projekto pagal priemonę „Inoklaster LT+“ vertė – apie 4 mln. litų, jį ketinama užbaigti per du metus.

„Žinoma, kad mes investuotume ir be ES paramos. Tačiau tai ką padarysime per dvejus metus, be ES paramos galbūt padarytume per septynerius“, – teigia P.Baltramiejūnas.

Klasteris – priemonė išlikti

Kino klasterio archyvo nuotraukos/ Vilniaus kino klasteris
Kino klasterio archyvo nuotraukos/ Vilniaus kino klasteris

Vilniaus kino klasteris susikūrė 2010 metais nugriovus Lietuvos kino studijos pastatus, kuriuose buvo įsikūrusios klasteriui priklausančios siauros specializacijos įmonės dirbusios kino ir audiovizualių kūrinių pramonei.

„Greitai pastebėjome, jog pavieniui dirbant mes žlugsime. Siauros specializacijos įmonėms sunku rasti užsakymų. Be to pradėjome konkuruoti tarpusavyje, mažinti kainas, kas grėsė įmonių išnykimu. Susėdę nusprendėme, jog norėdami išgyventi privalome apsijungti. Svarstėme įvairius variantus, galiausiai pasirinkome klasterį“, – pasakoja apie Vilniaus kino klasterio įkūrimą P.Baltramiejūnas.

Vilniaus kino klasterį sudaro trys prodiuserinės, audiovizualinę produkciją kuriančios kompanijos, apšvietimo, filmavimo įrangą nuomojančios, dekoracijas gaminančios bei kitos kūrybinei industrijai priskiriamos įmonės.

„Šiuo metu esame savo srities lyderiai Lietuvoje, aktyviai bendradarbiaujame kuriant filmus bei kitą audiovizualinę produkciją su Latvija, Baltarusija, Ukraina, Švedija, kitomis Skandinavijos šalimis, kuriose gausu stiprių kino pramonės klasterių, aktyviai mezgame ryšius su JAV ir Kanada“, – dėsto P.Baltramiejūnas.

Ūkio ministerija

Kuriame Lietuvos ateitį
 

 

 

 

 

 

Pavadinimas
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius