-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvai skirti čekų skaitikliai dūla sandėliuose: ESO atsisako pirkti, įveltos ambasados

„To mano praktikoje dar nėra buvę“, – sako čekų įmonės „ZPA Smart Energy“ atstovas Janas Slavikas, žiūrėdamas į sandėliuose dūlančius elektros skaitiklius, skirtus Lietuvos rinkai. Su lietuviškais užrašais ir plombomis. Su ESO ženklu. Šiuo metu sandėliuose Lietuvoje ir Čekijoje saugomi per 200 tūkstančių elektros skaitiklių, kuriuos užsakė Lietuvos energijos skirstymo operatorius ESO, bet nenupirko. Į čekų įmonės ir ESO nesutarimus jau įvelti ir ambasadoriai Čekijoje ir Lietuvoje.
Skaitikliai
Lietuvai skirti čekų skaitikliai

Jau dešimt metų Lietuvoje dirbanti čekų įmonė laimėjo viešųjų pirkimų konkursą, todėl pagamino 320 tūkstančių skaitiklių, skirtų tik Lietuvos rinkai – su lietuviškais užrašais, ESO simbolika. Skaitikliai turėjo būti sumontuoti šalies gyventojų namuose, ir taip pakeisti seni. Tačiau ESO nutarė priimti tik dešimtadalį skaitiklių. Valstybei priklausanti bendrovė sako neįsipareigojusi įsigyti visą kiekį, o Čekijos gamintojai pasiskundė ambasadoriams.

Laimėjo viešųjų pirkimų konkursą

Čekų įmonė kreipėsi į Čekijos ambasadorių Lietuvoje, taip pat mūsų šalies atstovą Prahoje. Ambasadoriai sutiko padėti sprendžiant konfliktinę situaciją, tačiau tūkstančiai skaitiklių ir toliau dūla sandėliuose.

Skaitikliai sandėlyje
Skaitikliai sandėlyje

Praėjusių metų pabaigoje konkursą laimėjo „ZPA Smart Energy“. Sutartyje gamintojai įsipareigojo per tris etapus patiekti 320 tūkstančių skaitiklių. „Mes juos gaminome Čekijoje ir Kinijoje, pritaikėme tik Lietuvos rinkai, su lietuviškais užrašais – kaip ir buvo pageidauta“, – pasakojo J.Slavikas.

Tiesa, ESO teigia, kad čekai sandėliuose laiko apie 100 tūkstančių skaitiklių.

Sutarta suma – 3,7 mln. eurų (be PVM). Tačiau ESO nutarė įsigyti 10 proc. viso skaitiklių kiekio. Po Lietuvos metrologų tyrimo ir pasikeitusių įstatymų paaiškėjo, kad seni skaitikliai Lietuvos gyventojų namuose dar gali tarnauti, todėl didžiosios dalies naujų prietaisų neprireikė.

Kol čekai gamino, pasikeitė įstatymai Lietuvoje

„Kai buvo sutarta dėl trijų šimtų tūkstančių skaitiklių, mes galėjome pasiūlyti gerą kainą. Tačiau dabar likome be pinigų, o skaitikliai dūla sandėliuose. Dėl šio užsakymo buvome įdarbinę ir daugiau žmonių, bet dabar nežinome, ką daryti – ESO atsisako pirkti“, – skundėsi Čekijos verslininkas.

Skaitikliai
Skaitikliai

Valstybei priklausanti energetikos bendrovė tvirtina, kad jai dabar tokio kiekio iš tiesų nereikia. Bendrovės ESO atstovas spaudai Tomas Kavaliauskas 15min paaiškino, kad tuo metu, kai vyko konkursas, buvo suplanuoti kiti skaičiai, bet, pasikeitus teisės aktams, seniems gyventojų skaitikliams pratęstas galiojimas.

ESO nuotr./Tomas Kavaliauskas
ESO nuotr./Tomas Kavaliauskas

„Todėl ESO nebeliko poreikio pirkti tiek, kiek buvo planuota iki teisės aktų pakeitimo. Toks sprendimas leidžia nedaryti įtakos tarifui ir kainodarai“, – paaiškino T.Kavaliauskas. Kitaip tariant, ESO nusprendė, kad jei nėra poreikio keisti skaitiklių, tai nėra poreikio juos pirkti iš čekų įmonės.

ESO nuotr./ESO skaitiklių tikrinimas
ESO nuotr./ESO skaitiklių tikrinimas

Pasak T.Kavaliausko, Metrologijos tarnyba leido ne keisti skaitiklius, o juos patikrinus, palikti. „Tai leido efektyviai naudoti skaitiklius ir neleisti pinigų ten, kur nereikia“, – sakė jis.

Sąlygos sutartyje – po žvaigždutėmis

O kaip su sutartimi? Pasirodo, pasirašytoje ESO ir „ZPA Smart Energy“ sutartyje yra papildomų sąlygų, išskiriamų žvaigždute. „Pirkėjas neįsipareigoja nupirkti viso nurodyto prekių kiekio ar bet kokios jo dalies“, – teigiama sąlygose po žvaigždute.

Čekų kompanijos vadovas teigė žinojęs, kad ESO gali neprireikti viso kiekio, nors sutartyje yra konkretūs skaičiai.

„Tačiau pasaulinėje praktikoje tokiais atvejais nuperka kiekį per tam tikrą laiką, nes sutartis pasirašyta dėl sumos. Tačiau ESO atsisakė apskritai pirkti. Manau, tai prasilenkia su verslo etika“, – skundėsi čekų įmonės vadovas. ESO atstovas T.Kavaliauskas patvirtino, kad bendrovė neįsipareigojo nupirkti viso kiekio.

Elektros skaitiklis
Elektros skaitiklis

„Pagal sutartį nesame įpareigoti ar įsipareigoję išpirkti tam tikro skaitiklių kiekio“, – teigė jis. Techninėje specifikacijoje, pasak jo, būtent taip ir teigiama. Tačiau skaitiklių gamintojai sako negalintys to suprasti.

„Dar neteko susidurti su tokia situacija, kai užsakovas paprašo didelio prekių kiekio, norėdamas gauti tinkamiausią kainą, o tokią kainą gavęs, nuperka tik dešimt procentų viso skelbto kiekio“, – stebisi „ZPA Smart Energy“ atstovas J.Slavikas.

Kritika ESO adresu: sutartys nelygiavertės

Lietuvos elektros energetikos asociacijos vadovas Kęstutis Jauniškis sako, kad esminė rangovų ir gamintojų santykių su ESO problema – nelygiavertės, diskriminuojančios sutartys.

Pasak jo, sutartys su gamintojais sukonstruotos taip, kad ESO nenumato prievolės išpirkti prekių visai sutarties sumai.

Tokios įmantrios formuluotės leidžia valstybinei monopolinei Lietuvos įmonei nevykdyti savo įsipareigojimų. Ir už tai nėra jokios atsakomybės, nes tai nenumatyta ydingose, ESO primestose sutartyse“, – teigė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Jauniškis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Jauniškis

Tačiau kodėl čekų įmonė pasirašė tokią sutartį? „Taip, galima tokių sutarčių nepasirašyti, bet verslo įmonės džiaugiasi gavusios bet kokį užsakymą, kita vertus, niekas nesitiki iš monopolinės valstybės įmonės klastos ir rankų sukiojimo“, – pastebėjo jis.

Pasak jo, dabar į spąstus pateko ir Čekijos įmonė, ir tai, jo manymu, gresia tarptautiniu skandalu.

„Šie pavyzdžiai gerai iliustruoja, kad ESO per pačių parengtas sutartis piktnaudžiauja monopoline stipresniojo teise“, – įsitikinęs K.Jauniškis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius