Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviai rado būdą, kaip sutaupyti iki 70 proc. vandens šildymo išlaidų

Lietuvių suprojektuota ir pagaminta saulės energijos sistema ,,Nectar Sun” namų ūkiams padės sutaupyti iki 70 proc. vandens šildymo išlaidų. Pasak kūrėjų, tai unikalus prietaisas, leidžiantis pasitelkti saulės energiją paprastai ir efektyviai bei naudotis ja visus metus.
Prietaiso kūrėjai - UAB ,,Saulės grąža\" vadovai, Tomas Šimanauskas ir Žydrūnas Zalieckas, prie Vilniaus raj. nuosavame name įrengtų saulės baterijų su ,,Nectar Sun” sistema.
Prietaiso kūrėjai - UAB ,,Saulės grąža\" vadovai, Tomas Šimanauskas ir Žydrūnas Zalieckas, prie Vilniaus raj. nuosavame name įrengtų saulės baterijų su ,,Nectar Sun” sistema. / UAB ,,Saulės grąža" nuotr.

,,Kurdami naują produktą siekėme ištaisyti trūkumus, kuriuos turi pasaulyje plačiai paplitusios vandenį šildančios saulės kolektorių sistemos”, – pasakojo vienas šio produkto kūrėjų, įmonės ,,Saulės grąža” vadovas Tomas Šimanauskas. ,,Nectar sun” sistema ne tik patikimesnė, našesnė, pigesnė, bet ir padės taupyti kasdien”, – pabrėžė pašnekovas.

Įmonės vadovo teigimu, įrengus šią vandens šildymo sistemą, keturių asmenų šeima per metus galėtų sutaupyti apie 900 Lt, o kylant elektros energijos kainoms – ir daugiau.

Įrengus šią vandens šildymo sistemą, keturių asmenų šeima per metus galėtų sutaupyti apie 900 Lt, o kylant elektros energijos kainoms – ir daugiau.

Paklaustas, ar Lietuvoje pakanka saulės, kad galėtume naudoti jos energiją visus metus, T. Šimanauskas teigė, jog fotovoltiniai moduliai ypač efektyviai veikia, kai lauke šalta ir šviečia saulė. ,,Giedromis žiemos dienomis ,,Nectar sun” bus efektyvesnis nei vasarą, o kai saulės šviesos nepakaks, sistema automatiškai persijungs ir vandenį šildys jums įprastu būdu”, – pasakojo pašnekovas.

Naująją saulės energijos sistemą jau įsigijo nemažai nuosavų namų savininkų. Vienas iš jų, Mečys Palšauskas, sistemą instaliavęs nuosavame name Kauno rajone, negailėjo prietaisui pagyrų: ,,Naudoju ,,Nectar Sun” jau keletą mėnesių. Net ir apniukusią dieną ši sistema užtikrina 100-300 W galios, o kai išlenda saulutė, nors jau artėja spalio pabaiga, galia momentiškai padidėja net iki 500-700 W. Iki šiol mano boileris elektros iš tinklo dar nenaudojo”.

,,Nectar sun” kūrėjai pabrėžė, kad prietaisą galima naudoti ne tik nuosavuose namuose, sodybose ar butuose, bet ir verslo įstaigose, biuruose ar dideliuose pastatuose, pavyzdžiui, naujuose ar renovuojamuose daugiabučiuose. Jie tikino, kad ši sistema – tai puiki laiką, išlaidas bei gamtą tausojanti investicija, be to, ji yra maksimaliai paprasta.

UAB ,,Saulės grąža
UAB ,,Saulės grąža" nuotr./Vilniaus raj. nuosavame name įrengta „Nectar Sun" sistema prijungta tiesiai prie vandenį šildančio boilerio.

Sistemą sudaro saulės baterijos (PV), ,,Nectar Sun” valdiklis ir namų ūkyje esantis elektrinis boileris. Pasitelkiant šią technologiją, nemokama saulės energija paverčiama tinkama vandeniui šildyti ir jai nereikia papildomų priemonių, tokių kaip įtampos keitikliai, šildymo vamzdžiai ar energiją kaupiančios akumuliacinės talpos. Gyventojams neprireiks ir sudėtingo namuose jau esančių vamzdynų ar elektros sistemų keitimo.

Paklaustas, kokiu principu veikia ,,Nectar sun”, įmonės vadovas pasakojo, kad dienos metu šviečiant saulei vandens temperatūra pakeliama iki reikiamos, o naktį arba, kai vanduo nenaudojamas, vandens šildytuvas atlieka termoso funkciją. ,,Šeimai šio vandens pakanka visai dienai, o nuo ryto jis vėl kaitinamas”, – teigė T. Šimanauskas.

Pasak kūrėjų, ši fotovoltinė vandens šildymo sistema ne tik ekonomiška ir paprastai įrengiama, bet ir tausoja aplinką. ,,Deginant gamtines dujas ar kietą kurą, kad ir kaip tai būtų efektyvu ar pigu, į atmosferą papildomai išmetama CO2. Tačiau elektrinis vandens šildytuvas, visiškai arba dalinai maitinamas iš fotovoltinių modulių, mažina CO2 išmetimą į atmosferą”, – pabrėžė saulės energiją pažabojusios įmonės vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius