-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

DHL įtraukusi afera Anglijoje: lietuvis kaltinamas į gimtinę pasprukęs su darbuotojų algomis

Lietuvis Remigijus Kurpeikis, turėjęs Jungtinėje Karalystėje registruotą įmonę „LIGETRA LTD“, kuri bendradarbiavo su kurjerių paslaugų ir transportavimo įmone „DHL Parcel UK“, kaltinamas neišmokėjęs savo darbuotojams bent 25 tūkst. svarų atlyginimų ir pabėgęs į gimtinę. Situacija jau sulaukė Jungtinės Karalystės teisėsaugos dėmesio – šiuo metu vykdomas tyrimas.
DHL
DHL / 123rf nuotr.

Darbuotojai pasakoja tą pačią istoriją

„DHL International“ – tarptautinių siuntų, kurjerių paslaugų ir transportavimo įmonė, pasaulinės logistikos rinkos lyderė, kartu su „Deutsche Post“ priklausanti „Deutsche Post DHL“ įmonių grupei. Jungtinėje Karalystėje įmonei atstovauja „DHL Parcel UK“.

Lietuvis verslininkas Remigijus Kurpeikis Jungtinėje Karalystėje buvo šios įmonės partneris. Kitaip tariant, subrangovas. Jam dirbo 10 vairuotojų – penki iš jų lietuviai, dar tiek pat – rumunų, gyvenančių Velingbore.

„Rugpjūčio 9 d. ankstų rytą jis paliko savo namus su šeima ir kažkur pasislėpė. Būtent tą dieną jis dingo su 50 tūkst. svarų. Visą šią sumą sudarė darbuotojų algos“, – 15min pasakojo lietuvis Mantvydas Susmara, taip pat dirbęs šiam žmogui.

Jo teigimu, dingusio vadovo ėmė ieškoti pavaldiniai – bandė skambinti, rašyti, tačiau nesėkmingai. Kitą rytą – rugpjūčio 10 d. – visi lietuviai, pašnekovo teigimu, gavo liepos mėnesio algas, tačiau jų nesulaukė rumunai. Jiems nesumokėta maždaug 25 tūkst. svarų.

„Taip pat Remigijus nesumokėjo 7 tūkst. svarų, kuriuos buvo skolingas lietuviams“, – dėstė lietuvis. Jo teigimu, nukentėjusieji kreipėsi į vietos policiją.

Pats Mantvydas vadovo paiešką paskelbė per socialinius tinklus ir jo nuostabai R.Kurpeikis jam paskambino iš nežinomo numerio.

„Pradėjo klausinėti, kodėl jo ieškau, jeigu esu gavęs pinigus. Kraujas užvirė. Paklausiau, kaip galėjo palikti tiek šeimų be cento kišenėje?“ – dėstė Mantvydas. Galiausiai jį pasiekė informacija, kad R.Kurpeikis jau pastebėtas Lietuvoje.

Oficialiai prieinamais duomenimis, lietuvio įmonės veikla nėra sustabdyta. Tiesa, teigiama, kad pats R.Kurpeikis direktoriaus pareigas savo įmonėje ėjo iki 2018 m. Vėliau, kaip teigia darbuotojai, prie savo įmonės vairo jis paskyrė savo antrąją pusę Ligitą.

15min vienoje iš atsiliepimų platformų rado dar vieno nukentėjusio žmogaus, kaip vėliau paaiškėjo Mantvydo kolegos, perspėjimą kitiems nepasikliauti R.Kurpeikiu. Trustpilot.com platformoje vienas iš nukentėjusių rumunų, dirbusių lietuviui, tvirtino, kad pastarasis su partnere Ligita „vagia iš vairuotojų pinigus ir nemoka jiems atlyginimo“. Įraše perspėjama kitiems nepasitikėti šiais žmonėmis. Įtarimų pažeriama ir vienam iš „DHL Parcel UK“ atstovų – Richardui Pickeringui.

15min pavyko susisiekti su minėtoje platformoje atsiliepimą palikusiu rumunu, kuris dirbo R.Kurpeikiui. Šis patvirtino parašęs šį komentarą ir teigė išties nukentėjęs nuo lietuvio.

„Taip, tai tiesa. Užregistravau įvykį policijoje, kreipiausi į teisininkus ir žiniasklaidą. Mes turime atgauti pinigus iš Remigijaus, nes jis juos gavo iš „DHL“. Ar bent nutuokiate, kiek daug šeimų su vaikais dėl jo kaltės liko be pinigų nuomai, sąskaitoms ar maistui?“ – retoriškai klausė Rumunijos pilietis, gyvenantis Jungtinėje Karalystėje, nenorėjęs, kad jo vardas būtų minimas.

„Aš toliau bendradarbiausiu su policija, kol šis klausimas bus išspręstas“, – žadėjo jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Didžiosios Britanijos policija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Didžiosios Britanijos policija

Su žurnaliste susisiekė ir nuo lietuvio, kaip teigia, nukentėjęs dar vienas rumunas (taip pat nenorėjęs, kad jo tapatybė būtų atskleista), kuris patvirtino Mantvydo ir kito tautiečio įvykių versiją – pasakojo negavęs iš R.Kurpeikio sau priklausančių pinigų, tačiau sakė tebedirbantis „DHL“.

Šis vyras 15min pasakojo, kad jau prieš kelis mėnesius Remigijus buvo pasiskolinęs iš jo ir dar dviejų kolegų pinigų, žadėdamas juos grąžinti darbo dienos pabaigoje, tačiau to nepadarė. Maža to, anot jo, lietuvis dalinosi su darbuotojais turįs problemų ir mąstantis palikti tiek darbą, tiek šalį.

„Prieš porą savaičių jis išmokėjo atlyginimus kai kuriems vairuotojams vėliau nei įprastai, ir vairuotojai pradėjo apie tai kalbėtis su DHL atstovais. Po to Remigijus nepasirodė darbe, niekas nieko apie jį nežinojo. Vėliau darbuotojams buvo pranešta, kad Remigijus atsirado – ligoninėje. Žinoma, tai dar vienas melas“, – įsitikinęs jam dirbęs vairuotojas.

Tad, kaip pasakojo rumunas, visi darbuotojai šįkart kone maldavo „DHL“ nepervesti jų atlyginimams skirtų pinigų į Remigijaus sąskaitą, nes šis esą su jais pabėgs. Po kelių dienų vienas iš jo kolegų paklausė „DHL“ vadovės apie pinigus ir jos atsakymas jų giliam liūdesiui buvo – jie pervesti į Remigijaus sąskaitą.

Tądien, kai darbuotojų sąskaitas turėjo pasiekti atlyginimai, į savo telefonus jie sulaukė Remigijaus žinučių, raginančių nepanikuoti, tačiau teigiančių, kad atlyginimai vėluos. Tądien jie esą bandė skambinti tiek pačiam Remigijui, tiek aukštesniems vadovams, tačiau niekas neatsiliepė.

Savo atlyginimų 15min kalbinti rumunai tvirtino negavę iki šiol.

„DHL Parcel UK“: bendradarbiaujame su teisėsauga

Remigijui dirbę vyrai nusistebėjo „DHL Parcel UK“ požiūriu į nepavydėtiną situaciją.

„Jie pasakė, kad savo sutartį su R.Kurpeikiu įvykdė ir jam pinigus pervedė, todėl jie nieko negali padėti. Taigi mes patys turim spręsti šią problemą, nes realiai dirbam jam. Tik paklausė, ar norime dirbti toliau. Pasakius, kad norime, tačiau neturime pajamų vėl dirbti, nes patys turime piltis degalus, pasirūpinti transporto draudimu, pasakė, kad susiras kitus darbuotojus“, – teigė Mantvydas. Bent trims buvusiems lietuvio darbuotojams dėl šių aplinkybių teko išeiti iš darbo.

Bendrovė, susisiekus žurnalistei, situaciją komentavo kiek kitaip.

„DHL Parcel UK“ viešųjų ryšių skyriaus15min pateiktame atsakyme teigiama, kad šiuo metu vyksta tyrimas dėl minėto paslaugų partnerio buvimo vietos, o bendrovė bendradarbiauja su policija.

Pasak atsiųsto komentaro, „įmonė yra labai empatiška, turi sutartį su subrangovais ir tai, ką pastarieji daro su savo lėšomis po to, kai jas gauna, jau yra civilinis ir (arba) darbo reikalas“.

„Nors nukentėję vairuotojai buvo įdarbinti ne „DHL“, o paslaugų partnerio, mes kalbamės su kiekvienu iš jų ir siūlome savo paramą, įskaitant naujų darbo vietų paiešką pas kitus paslaugų partnerius“, – tikino „DHL Parcel UK“.

„Negalėjau likti – man būtų buvę blogai“

15min pavyko susisiekti su šiuo metu Lietuvoje, kaip pats prisipažino, jau esančiu Remigijumi Kurpeikiu.

Pokalbį jis pradėjo nuo to, kad yra apšmeižtas viršininko, vardu Richardas Pickeringas („DHL Parcel UK“ atstovas – aut. past.). Pastarajam Remigijus teigia pervedęs 57 tūkst. svarų – šią sumą, lietuvio teigimu, Richardas jam liko skolingas.15min jis atsiuntė ir tai esą pagrindžiančią pavedimo kopiją, tačiau ekrano nuotraukoje, primenančioje ataskaitą banko programėlėje, matyti, kad vyras gavo 57 tūkst. iš „DHL Parcel UK“, o R.Pickeringui pervedė beveik 32 tūkst. eurų.

„Vairuotojai prigrasinti, nes viršininkas bijo, kad viskas neišaiškėtų. Aš turėjau išvažiuoti, nes man būtų buvę blogai. Galvojau jau net apie savižudybę. Tas viršininkas man skolingas 57 tūkst. svarų“, – tvirtino R.Kurpeikis.

Jis teigė, kad minėtą viršininką bandys paduoti į teismą. R.Kurpeikis neneigė savo darbuotojams likęs skolingas daugiau nei 25 tūkst. svarų. Jis tvirtino šiuos pinigus jiems grąžinsiąs.

123rf.com nuotr. /Piniginė
123rf.com nuotr. /Piniginė

Klausinėjamas apie situaciją, jis gynėsi, kad kelis kartus būnant Jungtinėje Karalystėje jam sušlubavo sveikata. Vyras tvirtino, kad bus ne pirmas lietuvis, šio žmogaus „suvarytas į skolas“. Tuo metu taip pat kaltinimų neišvengusi jo draugė Ligita 15min žurnalistės prašė neskelbti informacijos, tvirtino, kad jiedu niekam nieko neskolingi – mat yra pervesta 57 tūkst. svarų suma minėtam viršininkui.

Kitą dieną žurnalistei perskambinęs R.Kurpeikis jau teigė, kad pats R.Pickeringas pats iš jo sąskaitų persivedė minėtus 57 tūkst. svarų. Taip pat aiškino, kad jis pasiimsiąs paskolą, išmokėsiąs nesumokėtas algas, o tuomet duos į teismą R.Pickeringą ir „DHL Parcel UK“.

„DHL Parcel UK“ šių kaltinimų nekomentavo, argumentuodami, kad šiuo metu vyksta tyrimas. Paprašyti neperdavė ir savo atstovo R.Pickeringo komentarų.

Policija: nekomentuosime

Jungtinės Karalystės policija 15min teigė negalinti komentuoti situacijos ir pasiūlė kreiptis pozicijos į DHL.

„Jums gali pakomentuoti DHL. Mes negalime įvardyti atitinkamų žmonių, kol jiems oficialiai nepareikšti kaltinimai“, – 15min teigė Nortamptonšyro policijos atstovė Daniela Murphy. Tiesa, ji patvirtino, kad toks atvejis iš tiesų buvo registruotas – ji radusi informaciją apie jį sistemoje, tačiau nuo platesnių komentarų susilaikė.

Vėliau Mantvydas pranešė, kad rumunui policija teigusi, jog veikiausiai niekuo negalės padėti, patarė nukentėjusiems kreiptis į piliečiams patariančią organizaciją „Citizens Advice“.

Tai yra nepriklausoma organizacija, kurios specializacija yra konfidenciali informacija ir patarimai, padedantys žmonėms, turintiems teisinių, skolinių, vartotojų, būsto ir kitų problemų Jungtinėje Karalystėje.

Panašiai 15min paaiškino ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro vyresnioji specialistė Indrė Paulauskaitė. Pasak jos, ginčas susijęs su darbo santykiais ir apmokėjimu už darbą Jungtinėje Karalystėje ar kitoje šalyje (neaišku, su kuo ir kur pasirašyta darbo sutartis), todėl pareiškėjas turėtų kreiptis į atitinkamą darbo ginčus nagrinėjančią instituciją Jungtinėje Karalystėje.

Paklausta, kokiu atveju, lietuvio atvejis būtų perduotas nagrinėti į gimtinę, ji paaiškino, kad Lietuvos piliečių perdavimas baudžiamajam persekiojimui Europos Sąjungoje yra vykdomas pagal 2002 m. birželio 13 d. Tarybos priimtą sprendimą dėl Europos arešto orderio ir valstybių narių tarpusavio perdavimo procedūrų – t. y. asmenims, sulaikytiems ES yra išduodamas teisminės institucijos prašymas suimti asmenį kitoje šalyje ir perduoti jį pirmajai šaliai, kur jis bus patrauktas baudžiamojon atsakomybėn arba bus vykdoma laisvės atėmimo bausmė ar sprendimas dėl įkalinimo.

Jungtinei Karalystei išstojus iš Europos Sąjungos, asmenų perdavimas ar išdavimas Europos Sąjungos valstybėms narėms teisėsaugos ir teisminiam bendradarbiavimui baudžiamosiose bylose yra vykdomas taikant Arešto orderio išdavimo nuostatas, numatytas 2021-04-30 Europos Sąjungos bei Europos atominės energijos bendrijos ir Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės prekybos ir bendradarbiavimo susitarime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius