Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių įmonė prisidės prie pakuočių užstato sistemos diegimo Latvijoje

Europoje ir pasaulyje sėkminga pakuočių užstato sistema garsėjanti Lietuva analogiškame kontekste ima skambėti ir Latvijoje. Lietuviška inžinerinių technologijų įmonė UAB „Motecha“ kartu su Latvijos įmone „Peruza“ suvienijo kompetencijas ir kartu įrengs pakuočių apskaitos ir logistikos centrą. Sutartis pasirašyta su didžiuosius gėrimų gamintojus Latvijoje vienijančiu pakuočių užstato operatoriumi „Depozīta Iepakojuma Operators“ (DIO).
Taromatas
Taromatas / USAD

Projektas vadinamas istoriniu

„Mums teko atsakinga užduotis dalyvauti Latvijai ypač svarbiame projekte, kuriant modernią ir efektyvią pakuočių užstato sistemą. Šios sistemos kūrimas Latvijoje įvardijamas kaip istorinės svarbos projektas, apimantis pakuočių apskaitą ir paruošimo perdirbti procesus, įskaitant technologinių linijų gamybą, automatizavimą ir montavimą. Projekte esame pasirengę panaudoti geriausią savo patirtį, projektuojant bei diegiant efektyvias atliekų rūšiavimo ir perdirbimo technologines linijas“, – sako UAB „Motecha“ vadovas Algimantas Ramaneckas.

Laikantis konfidencialumo susitarimų, sandorio suma nėra viešinama.

Planuojama, kad pakuočių užstato sistemos įranga bus pradėta gaminti šią vasarą. Pagal projektą ją sumontuoti yra numatyta nuo šių metų gruodžio iki 2022 m. sausio mėnesio.

Latvijos įmonei DIO priklausančiame rūšiavimo centre bus įdiegti įvairūs technologiniai sprendimai: sumontuoti pramoniniai presai, pakuočių skaičiavimo ir automatinio rūšiavimo mašinos, stiklo smulkintuvai, apskaitos prietaisai ir kt. Čia bus perskaičiuojamos PET, aliumininės pakuotės supresuojamos ir paruošiamos tolimesniam perdirbimui. Vienkartines PET ir stiklo pakuotes numatoma rūšiuoti ir pagal spalvas.

Sistemą ruošiamasi paleisti 2022 metų vasarį

Parduotuvėse priduotos tuščios pakuotės bus atvežamos iš parduotuvių į DIO skaičiavimo centrą. Tada PET, aliumininės bei vienkartinės stiklo pakuotės bus centralizuotai perskaičiuojamos ir paruošiamos perdirbti, naudojant rinkoje esamą pažangiausią įrangą. Skaidrus PET bus atskirtas nuo bendro PET medžiagų srauto panaudojant automatinio rūšiavimo „NIR“ technologiją, taip žymiai išplečiant šių atliekų panaudojimo galimybes bei skatinant žiedinę ekonomiką. Taip pat bus apskaitomi universalaus ir BBH tipų buteliai. Pastarojo tipo butelius naudoja daugelis Latvijos gėrimų gamintojų, todėl po apskaitos jie bus grąžinami gamintojams.

„Pagrindinės mūsų įmonės vertybės yra novatoriški technologiniai sprendimai, kokybė ir socialinė atsakomybė, kuriant tvarią ir švarią ateitį. Mes siūlome nenutrūkstamus, lanksčius, nuolat atnaujinamus ir pritaikomus, kaskart efektyvesnius, augančią plastiko perdirbimo bei atliekų rūšiavimo veiklą užtikrinančius sprendimus. Džiaugiamės, galėdami kartu su kaimyninės šalies partneriais žengti reikšmingą žingsnį švaresnės aplinkos ir švaresnės Latvijos kryptimi. Tikimės, kad naujai kuriama moderni pakuočių užstato sistema bus ne mažiau efektyvi ir sėkminga nei panaši sistema Lietuvoje“, – sako A.Ramaneckas.

Pagal projektą vieninga gėrimų pakuočių užstato sistema Latvijoje turėtų pradėti veikti 2022 m. vasario 1 dieną. Planuojama, kad ji apims stiklo, plastiko (PET), aliuminio ir metalo gaiviųjų gėrimų pakuotes, o taip pat visų rūšių alaus ir kitų alkoholinių gėrimų (mažiau nei 6 proc.) pakuotes. Už kiekvieną įsigytą užstato sistemos pakuotę gyventojas turės sumokėti 0,10 euro užstatą, kurį bus galima susigrąžinti pridavus tuščią, specialų identifikavimo ženklą ir brūkšninį kodą turinčią pakuotę.

Konkurse varžėsi du pakuočių tvarkytojai

Latvijos Vyriausybė analogiškos užstato sistemos taisykles patvirtino 2020 m. spalio mėnesį. Gėrimų pakuočių užstato sistemos operatoriaus konkurse varžėsi du konkurso dalyviai: SIA „Depozīta Iepakojuma Operators“, priklausanti didžiausiems gėrimų gamintojams, ir bendrovė „Nulles depozīts“, kurios savininkai yra atliekų verslo atstovai.

„Į atliekų rūšiavimo ir perdirbimo technologijų kūrimo veiklą orientuota „Motecha“ yra puikiai žinoma ir kaimyninėje šalyje. Turėdami sukaupę ilgametę patirtį ir „know-how“, konsultuodami ir dalyvaudami panašaus pobūdžio projektuose, pateikėme technologiškai ir ekonomiškai geriausią pasiūlymą“, – aiškina bendrovės vadovas.

Nuo 2016 m. Lietuvoje veikianti UAB „Motecha“ kuria ir diegia inovatyvias antrinių žaliavų rūšiavimo, PP/PE plastikų plovimo ir perdirbimo technologijas. Įmonės veikla apima modulinių rūšiavimo ir perdirbimo technologijų inžinerinį dizainą, modulinės įrangos gamybą, visos komplektacijos rūšiavimo ir perdirbimo linijų ar atskirų įrangos modulių instaliavimą ir priežiūrą, įrangos efektyvumo monitoringą ir auditą, įrangos efektyvumo didinimo projektus, įrangos atnaujinimo bei rūšiavimo ir perdirbimo pajėgumų plėtros projektus. UAB „Motecha“ sėkmingai įgyvendina projektus tiek Lietuvoje, tiek ir kitose Europos šalyse.

Lietuvoje vienkartinių gėrimų pakuočių sistema veikia nuo 2016 metų. Pastaruosius keletą metų ji vertinama kaip itin efektyvi. Praėjusiais metais Lietuvos gyventojai grąžino beveik 612,7 mln. į rinką išleistų vienkartinių užstato pakuočių – iš viso surinkta per 91 procentą visų sistemai priskiriamų pakuočių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius