Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 01 11 /2023 01 12

Lietuvių prekybos tinklas Ukrainoje išėmė „Bonduelle“ produkciją: laukia įrodymų, kad neremia rusų kariuomenės

Su Rusija jau 10 mėnesių kariaujančioje Ukrainoje veikiantys prekybos tinklai iš savo lentynų išėmė Prancūzijos kompanijos „Bonduelle“ produkciją. Šiuo žingsniu pasekė ir „Novus“ prekybos tinklas, valdomas lietuvių. To priežastis – socialiniuose tinkluose pasirodžiusi informacija, kad „Bonduelle“ produkcija prieš Naujuosius metus neva pasiekė Rusijos karius. Kompanija šią informaciją paneigė, tačiau „Novus“ atstovas sakė, kad to nepakanka.
„Bonduelle“
„Bonduelle“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Paskutinę 2022 metų dieną socialiniuose tinkluose pasirodė nuotrauka, kurioje matyti dėžė su „Bonduelle“ produkcija ir pridėtas sveikinimas Maskvos kariuomenei.

„Brangūs kariai, sveikiname jus su Naujaisiais metais! Linkime kuo geriausios kloties ir greitos pergalės“, – tokį linkėjimą Rusijos kariams neva nusiuntė „Bonduelle“.

Nuotraukoje matomas vyras, kuris laiko dėžę, vilki kamufliažines kelnes ir marškinėlius su mėlynomis ir baltomis horizontaliomis juostomis.

Ekrano nuotrauka/Įrašas socialiniame tinkle
Ekrano nuotrauka/Įrašas socialiniame tinkle

Kaip socialiniame tinkle „Twitter“ sakė laisvai samdomas žurnalistas Stephane'as Kenechas, kurį cituoja Prancūzijos televizijos „TF1 Info” portalas, tai yra „telniaška“ – apatinis drabužis, kuris yra Rusijos armijos karių uniformos dalis.

Iš pradžių ši nuotrauka pasirodė vkontakte.com socialiniame tinkle, kuris yra feisbuko atitikmuo Rusijoje. Nuotrauką paskelbė rusų naujienų svetainė „Yartsevo Live“, tačiau jos originalo šiuo metu rasti jau nebegalima, įrašas ištrintas.

Minėtoje publikacijoje minėta, kad „Bonduelle“ tokį sveikinimą išsiuntė 10 tūkst. „ginkluoto konflikto dalyvių.“ Kaip rašo Prancūzijos naujienų svetainė, tekste teigta, kad neva „pati bendrovė patvirtino, jog parama mūsų gynėjams yra neatsiejama „Bonduelle“ socialinės atsakomybės dalis.“ Tekste cituojama Jekaterina Elisejeva, „Bonduelle“ vadovė Rusijoje.

Tačiau pati „Bonduelle“ paneigė, kad siuntė savo produkciją Rusijos kariams, išplatindama lakonišką pranešimą spaudai.

Jame įmonė nurodė, kad „jokiai trečiajai šaliai nenurodė išsiųsti dėžių su parama Rusijos kariuomenei“ bei kad paskelbtos nuotraukos bei vadovės citatos yra suklastotos.

G.Pavalkis: laikome, kad jie šios informacijos nėra paneigę

Visgi Ukrainoje veikiančių prekybos tinklų įmonės paskelbta informacija neįtikino – kaip antradienį skelbė Ukrainos naujienų agentūra UNIAN, „Slipo“, VARUS, ATB ir lietuvių valdomas „Novus“ nusprendė išimti iš parduotuvių lentynų „Bonduelle“ produkciją.

Tai 15min patvirtino ir „BT Invest“, kuri Kyjive vysto prekybos tinklą „Novus“, atstovas Gintautas Pavalkis.

„Nuskambėjus informacijai, kad „Bonduelle“ neva remia Rusijos armiją, mes priėmėme sprendimą toliau su jais nedirbti. Tas sprendimas buvo priimtas sausio 2 d., bet šiek tiek užtrunka, kol procesas realizuojasi ir produktai dingsta iš lentynų. Produkcija baigta išimti šią savaitę“, – 15min sakė G.Pavalkis.

Pasak jo, „Bonduelle“ informaciją neigia ir bendraudama su prekybininke, tačiau laukiama viešo ir aiškaus paneigimo, jog įmonė iš tiesų nesiuntė paramos Rusijos armijai.

„Mes laukiame, kol jie tą galimai neteisingą informaciją paneigs viešumoje. Šiuo momentu laikome, kad jie to nepadarė. Jeigu paaiškės, kad tai yra netiesa, mes atsiprašysime ir draugausime toliau, bet jeigu paaiškės, kad tai yra tiesa, reiškia, priėmėme gerą sprendimą.

Mes galime truputį kitaip žiūrėti į šitą situaciją. Jeigu „Bonduelle“ tai neigia, bet to nesimato Ukrainoje ir to nemato Ukrainos pirkėjas, turbūt paneigimas yra neįvykęs“, – kalbėjo G.Pavalkis.

Informacija, kurią šiuo metu yra išplatinęs „Bonduelle“, pasak G.Pavalkio, yra nepakankama.

„Tai yra nesulyginama su visa banga informacijos, kurią mes matėme ir socialiniuose tinkluose, ir „Telegram“ kanaluose, kuriuos visi žiūri“, – nurodė G.Pavalkis.

Įrodymų, ar Prancūzijos kompanija tikrai siuntė paramą Rusijos kariams, pasak G.Pavalkio, įmonė surinkti negali.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ataka Kyjive
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ataka Kyjive

Šiuo metu ukrainiečiai „Novus“ prekybos tinkluose šios įmonės prekių rasti nebeturėtų.

„Šių prekių neturi būti, nebent yra padaryta kokia nors klaida, yra pasimetusi kokia nors prekė“, – tvirtino jis.

15min komentarų paprašė ir Lietuvoje veikiančių prekybos tinklų.

„Iki“ komunikacijos projektų vadovė Simona Rizgelė 15min sakė, kad tiekėjui bendrovė išsiuntė užklausą dėl šios informacijos.

„Gavome oficialų atsakymą, kuriame neigiama jūsų aprašoma situacija. Nuolatos kalbamės su tiekėju ir tikimės sąmoningumo. Jeigu bus pokyčių mūsų asortimente, informuosime“, – sakė S.Rizgelė.

Ji nurodė, kad nuo pačių pirmų Rusijos karo Ukrainoje dienų prekybos tinklas išėmė iš lentynų visas rusiškas bei baltarusiškas prekes. Taip pat beveik kiekvieną mėnesį aukojami maisto maisto tiek Ukrainos gyventojams, tiek ukrainiečių pabėgėliams.

Prekybos tinklo „Rimi“ atstovė Gabrielė Šerėnienė nurodė, kad įmonė seka informaciją viešojoje erdvėje, institucijų nurodymus ir bendrauja su tiekėjais, norėdama turėti išsamią informaciją.

„Pagrindinis kriterijus, kuriuo vadovaujamės priimdami sprendimus dėl tarptautinių ženklų prekių, yra pagal nustatytus kriterijus įvedamos ES sankcijos“, – komentavo G.Šerėnienė.

Tuo metu „Norfos“ atstovas Darius Ryliškis sakė, kad prekybos tinklas „Bonduelle“ produkcija neprekiauja.

„Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė nurodė, kad tinklas asortimente turi tik kelis „Bonduelle“ produktus.

„Kartais jų pasiūlome specialių akcijų metu. Dėl šios situacijos su mumis yra susiekęs pats tiekėjas, kuris oficialiai pranešė ir paneigė šią informaciją“, – nurodė L.Skersytė.

Dovana, apie kurią „Bonduelle“ nežinojo?

Tad, kaip „Bonduelle“ prekės galėjo atsidurti Rusijos fronto linijoje? „TF1 Info” skelbia, kad paskelbtos nuotraukos galimai yra nesuklastotos, o produkcija karius galimai pasiekė per Rusijos maisto banką.

„Pirma, dviejų oficialių „Bonduelle“ paskyrų Rusijoje duomenimis, įmonė dalyvauja akcijoje „Gerumo krepšelis“, kurią įgyvendina Rusijos maisto bankas. Oficialioje šio projekto interneto svetainėje rašoma, kad paramos gavėjai yra „vieniši pagyvenę žmonės, šeimos su vaikais, atsidūrusios sunkioje gyvenimo padėtyje, neįgalieji ir kiti“, – rašo Prancūzijos televizijos portalas.

Nors inciatyvos organizatoriai tikina, kad parama skiriama pažeidžiamiausiems, daugelyje šaltinių tikinama, kad ji pasiekia ir „mobilizuotų karių šeimas bei pačius karius.“

Skelbiama, kad kelios dienos prieš Kalėdas buvo išsiųsti humanitarinės paramos krepšeliai kariams. Smolensko srities, kurioje buvo paskelbtos nuotraukos, gubernatorius pasidžiaugė išsiuntęs į frontą septynias tonas humanitarinės pagalbos.

„Su naujametinėmis dovanomis ir artimųjų laiškais, vaikų piešiniais ir atvirukais perduosiu šią humanitarinę siuntą mūsų gynėjams“, – gruodžio 19 d. rašė Aleksejus Ostrovskis.

„TVF1” apie tai paklausta „Bonduelle“ atsakė, kad maisto produktų dalijimas nėra jų atsakomybė.

„Už aukų paskirstymą atsakingas Rusijos maisto bankas", – pridūrė grupė.

Beje, „Bonduelle“ vis susilauia kritikos, nes vis dar nėra išėjusi iš Rusijos rinkos.

„Šioje šalyje esame veikiame daugiau kaip 25 metus, čia dirba daugiau kaip 1000 žmonių, o mūsų 3 gamyklose gaminami pagrindiniai maisto produktai (įskaitant konservuotus žirnelius, kukurūzus ir pupeles) skirti ne tik Rusijos vartotojams, bet ir 90 milijonų vartotojų kaimyninėse šalyse (Gruzijoje, Armėnijoje, Azerbaidžane, Baltarusijoje, Kazachstane ir Vidurinėje Azijoje)“, – kovą skelbė įmonė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius