-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuvoje daugėja pavogtų įmonių, arba Kaip Svetlana tapo statybų magnate

Daugėja atvejų, kai sukčiai, apsilankę Registrų centre (RC), tampa įmonių vadovais ir akcininkais. Dėl to nerimauja verslininkai, o pats RC sako, kad reikia tobulinti teisės aktus.
Spyna
Spyna / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Vieną dieną į Registrų centrą užsukusi Svetlana pateikė ranka rašytą pareiškimą, kad ji, būdama vienos Vilniaus statybų įmonės akcininkė, atleidžia jos vadovą. Registrų centrui nekilo abejonių, ir įvykdė Svetlanos prašymą. Svetlana tapo įmonės vadove. Tada ji apsilankė ir bankuose, kuriuose įmonė turi sąskaitas. Ten buvo pakeisti prisijungimai prie sąskaitų, o vienoje telekomunikacijų bendrovėje prisipirko daug telefonų.

Pakako tik popieriaus lapo

„Atleistasis“ įmonės vadovas ir visi akcininkai tai sužinojo tik tada, kai Registrų centras atsiuntė sąskaitą už paslaugas. Prisipažinęs, kad jų nepirkęs, vadovas nuskubėjo į Registrų centrą. Čia jis sužinojo, kad jis jau nėra nei vadovas, nei akcininkas, o viską valdo kažkokia Svetlana, kurios niekas nepažįsta.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./statybos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./statybos

Tai tikrai nutikęs atvejis Vilniuje, kurį Registrų centro surengtame susitikime papasakojo įmonės advokatė Laura Altun, atstovaujanti nukentėjusiai įmonei teismuose.

„Pakako tik popieriaus lapo, kad įmonė būtų perimta. Tai didelio masto problema, o Registrų centras nepasidomėjo, ar Svetlana tikrai yra akcininkė“, – pasakojo advokatė.

Policija siūlė tykoti patiems

Beje, istorija tuo nesibaigė, nes Svetlana sugebėjo įmonės vardu iš vienos telekomunikacijų bendrovės įsigyti daug naujų telefonų. „Mes prašėme bendrovės sustabdyti pardavimą, bet jie vadovavosi Registrų centro įrašais. O policija, kai kreipėmės, pasiūlė patykoti Svetlanos salone ir ją sulaikyti“, – pasakojo advokatė.

Galiausiai byla atsidūrė Administraciniame teisme, kur bendrovė bando įrodyti, kad kažkas pasielgė piktavališkai. Pasak L.Altun, bendrovei kilo bankroto grėsmė, ji tapo neveiksni, nes tiekėjai atsisakė pateikti medžiagas, nusisuko ir kiti partneriai, kai sužinojo, kad įmonei vadovauja jau administratorius, apie viešųjų pirkimų konkursus irgi jau buvo galima pamiršti.

„Visi pamanė, kad bendrovė rengiasi bankrotui. Tiekėjai negalėjo patikėti, kad taip galima perimti bendrovę per vieną mėnesį“, – pasakojo advokatė.

Jos įsitikinimu, Registrų centras turi reikalauti daugiau dokumentų ir įrodymų, kad akcininkas iš tiesų yra tas, kuo prisistato.

Sužino, kad jau ne vadovai

Registrų centras sutinka, kad įvyko neapsižiūrėjimas, tačiau įtartinų bandymų perimti bendroves tik daugėja. Tai pripažino RC laikinai vadovo pareigas einanti Ieva Tarailienė. Pasak jos, vis dažniau pasitaiko, kai į Registrų centrą atėję vadovai sužino, kad jie jau nebe vadovai.

„Centras elgiasi pagal nustatytą tvarką, tačiau reikia ją tobulinti, pavyzdžiui, įpareigoti pareikalauti daugiau dokumentų. Mes jų prašome, bet neturime teisės reikalauti“, – minėjo I.Tarailienė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Registrų centras
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Registrų centras

Gruodžio mėnesį Registrų centras kreipėsi į policiją su pareiškimu, kai paaiškėjo, kad vienas įmonių steigimo tarpininkas kreipėsi į Registrų centrą su prašymu pakeisti duomenis apie vadovą. Dokumentuose buvo nurodoma, kad įmonės vadovu tapo Lietuvoje nuolat gyvenantis Rusijos pilietis. Šis buvo iškviestas į RC, ir pareiškė, kad parašas yra ne jo ir jis nieko apie tai nežino.

„Reikėtų keisti teisės aktus, tačiau nesinori užkrauti biurokratinių kliūčių klientams“, – sako I.Tarailienė. Paprastai „naujieji“ įmonių vadovai dingsta, ir juos surasti būna neįmanoma, arba jie yra asocialūs asmenys. „Mūsų darbas nėra rašysenų ekspertizė, o dėl kiekvieno parašo negalime kreiptis į teisėsaugą. Tačiau per savaitę gauname 3-4 įtartinus prašymus pakeisti įmonės vadovus“, – pasakojo Registrų centro Vilniaus filialo vadovo pavaduotojas Jonas Udris.

Žada reikalauti daugiau dokumentų

Itin aktualu, kad valstybės registruose būtų kaupiami tikslūs ir patikimi duomenys, todėl pastaruoju metu padažnėję įmonių vagysčių atvejai kelia susirūpinimą ne tik Registrų centrui.

Registrų centro laikinoji vadovė I.Tarailienė pabrėžė, kad verslininkų neretai paprašoma pateikti akcijų perleidimo sutartis ir taip įsitikinti, kad yra pagrindas registre pakeisti akcininko duomenis.

„Pastebėta, kad siekiant išvengti notarinės sutarties formos, 100 proc. įmonės akcijų neretai perleidžiama penkiais sandoriais po 20 proc. akcijų. Į tai įvairioms institucijoms reikėtų atkreipti dėmesį ir užtikrinti, kad nebūtų išvengiama notarinės sutarties sudarymo formos“, – sako ji.

Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovo pavaduotojas Artūras Klerauskas pastebėjo, kad Registrų centrui niekas nedraudžia griežtinti patikrą, tam nereikia ir papildomų įstatymų. Taip pat siūloma iš duomenis keičiančio kliento reikalauti ne akcijų perleidimo sutarties, o išrašo iš vertybinių popierių apskaitos žurnalo, t.y. vidinio įmonės dokumento, kuriame atspindima akcininkų kaita.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius