Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje padidėjo ilgalaikių maisto produktų ir „išvykimo krepšio“ prekių paklausa, prekybininkai jų nepritrūks

Rusijai visais frontais puolant Ukrainą Lietuvoje išaugo negendančių maisto produktų bei tokių prekių, kaip vaistinėlės, kanistrai, elektros generatoriai, pardavimai. Prekybininkai pabrėžia, kad būtiniausių prekių nepritrūks.
Paskutines dienas dirbanti parduotuvė „Depo“
Pirkėjai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Rusijai pradėjus puolimą prieš Ukrainą, savo saugumą stiprina ir aplinkinės šalys.

Lietuvoje iki kovo 10 d. įvesta nepaprastoji padėtis, NATO dislokuoja daugiau karių Rytų Europoje, o prekybininkai teigia pastebintys, kad gyventojai nori apsirūpinti ilgalaikio vartojimo maisto atsargomis ir vadinamojo „išvykimo krepšio“ daiktais.

„Išties pastebėjome išaugusį ir paieškų, ir pardavimų skaičių tokių prekių, kaip vaistinėlės, drėgmei atsparūs turistiniai krepšiai, termodrabužiai, turistinės dujų viryklės ir gertuvės. Taip pat akivaizdžiai išaugo užsakymai tokių prekių, kurios praverstų, jei tektų gyventojams palikti namus: pirkėjai apsirūpina kanistrais kurui, elektros generatoriais, prožektoriais, netgi įtampos keitikliais (iš 12 V į 220 V), galingomis racijomis bei nešiojamais įkrovikliais (ang. powerbank). Juos, beje, irgi perka galingus – 20–30 000 mAh talpos“, – pranešime spaudai komentavo prekybos centro internete „Varlė.lt“ įkūrėjas ir vadovas Marius Butauskas.

varle.lt nuotr./Marius Butauskas
varle.lt nuotr./Marius Butauskas

„Pigu.lt“ internetinės parduotuvės atstovas Nerijus Mikalajūnas 15min taip pat tvirtino pastebintis neramumų atveju aktualių prekių pardavimus.

„Dešimtimis kartų padidėjo talpių kanistrų ir elektros generatorių pardavimai“, – 15min teigė N.Mikalajūnas.

Parduotuvėse ieško ilgai galiojančių prekių

Šiek tiek išaugusius pirkėjų srautus fiksuoja ir prekybininkai – pirkėjai aktyviau nei įprastai ieško ilgalaikio galiojimo prekių.

„Prekybos tinklo „Iki“ parduotuvėse fiksuojame padidėjusius 10 proc. pirkėjų srautus. Pirkėjų krepšelis paaugęs 10 proc. Prekių kategorijos, kurios augino, yra miltai, kruopos bei aliejus“, – teigė „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė
Asmeninio archyvo nuotrauka/Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė

„Rimi Lietuva“ atstovė Gabrielė Šerėnienė 15min tvirtino, kad lyginant su praeitų metų ta pačia diena, pardavimai tinkle vakar išaugo apie 20 proc. Pirkėjai daugiausia įsigijo mėsos produktų, daržovių, kruopų, konservų, vandens, kūdikių maisto, higienos priemonių bei daugelį kitų prekių.

Ernesta Dapkienė, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė, 15min tvirtino, kad pirkėjų srautai pradėjo augti ketvirtadienį, antroje dienos pusėje.

„Palyginti su pernai tuo pačiu laikotarpiu, vakar mūsų tinkle jie buvo apie 9 proc. didesni. Populiariausiomis prekėmis tapo įvairios kruopos, konservai, miltai, makaronai, didelės talpos vandens buteliai, druska, degtukai – jų pardavimai išaugo kelis kartus“, – teigė E.Dapkienė.

Pasak jos, dėl to lentynos tuštėjo sparčiau nei jas spėta pildyti.

„Su analogiška situacija jau buvome susidūrę ir pandemijos pradžioje. Suprantame, kad tai – žmogiška reakcija į įvykius Ukrainoje ir ji gali tęstis dar kelias dienas. Po keleto dienų intensyvesnio apsipirkimo, vėliau žmonės kurį laiką perka mažiau“, – pabrėžė prekybos tinklo atstovė.

„Maxima LT“ nuotr./Ernesta Dapkienė
„Maxima LT“ nuotr./Ernesta Dapkienė

Prekybininkai pabrėžia, kad būtiniausių prekių nepritrūks, tačiau pavienių prekės ženklų laikinai gali ir nebūti.

„Šiuo metu sulaukiama pavienių signalų, kad gamintojai gali susidurti su kai kurių maistinių žaliavų trūkumų, dėl ko tam tikrą laiką parduotuvėse gali nebūti kai kurių prekių ženklų. Jau dabar gamintojai ieško alternatyvų, kur pirkti žaliavas, tačiau prisitaikymas prie esamų aplinkybių gali užtrukti. Nepaisant to, dar kartą norime pabrėžti, kad būtiniausių prekių trūkumo neprognozuojame“, – teigė E.Dapkienė.

V.Budrienė taip pat pabrėžė, kad prekybos tinklo „Iki“ tiekimo grandinė tvirta, todėl pirkėjams nėra pagrindo nerimauti.

„Atidžiai stebime pardavimus ir jeigu matome, kad žmonės pradeda daugiau pirkti tam tikros rūšies prekių, jų tiekimą į parduotuves didiname. Kviečiame susitelkti ir laikytis ramiai, atsakingai“, – ragino V.Budrienė.

Tą patį patikino ir „Rimi“atstovė: „Produktų pritrūkti neturėtų, nes papildomu ilgo galiojimo prekių tiekimu pradėjome rūpintis jau prieš kurį laiką – lentynos yra papildomos gavus naujas prekes. Tuo atveju, jeigu iškiltų laikinų tiekimo nesklandumų, aktyviai bendradarbiausime su tiekėjais ir kartu ieškosime sprendimų, kaip mūsų pirkėjams operatyviai užtikrinti prekių pasiūlą“, – teigė ji.

Kas turi būti išvykimo krepšyje:

Kaip pranešime spaudai rašo „Varlė.lt“, Lietuvos pasirengimo ekstremaliosioms situacijoms interneto svetainė Lt72.lt pateikia sąrašą daiktų, kurie turėtų būti išvykimo krepšyje:

  • Svarbūs dokumentai – gimimo/santuokos liudijimai, pasai, vairuotojo teisės, draudimo dokumentai, turto nuosavybės dokumentai

  • Artimųjų nuotraukos (jų prireiks ieškant artimųjų)

  • Radijo imtuvas su papildomais elementais

  • Žibintuvėlis su papildomais elementais

  • Ilgai galiojančio maisto davinys 3 paroms

  • Vandens atsargos 3 paroms (12 litrų vandens vienam asmeniui 72 val. Laikykite vandenį paskirstytą mažos talpos buteliuose – taip galėsite tolygiau paskirstyti svorį.)

  • Papildomas maistas, esant spec. mitybos poreikiams

  • Mechaninis konservų atidarytuvas

  • Pirmosios pagalbos rinkinys, vartojami vaistai ir vandenilio peroksido tirpalas

  • Šeimos nariams būtini medikamentai

  • Maistas kūdikiams, sauskelnės, drėgnos servetėlės

  • Žaislai/knygos vaikams

  • Rūbai persirengimui (patikimi batai, tvirta striukė nuo lietaus ir vėjo, megztiniai, šiltos kelnės)

  • Tualetiniai reikmenys – rankšluostis, muilas, dantų šepetėlis, popierius ir kt.

  • Šilta antklodė/kompaktiškas miegmaišis

  • Kaukė nuo dulkių

  • Degtukai vandeniui atsparioje dėžutėje/Žiebtuvėliai

  • Pieštukas ir popierius

  • Grynieji pinigai (išskirstykite ir saugiai paslėpkite tarp kitų daiktų)

  • Juvelyriniai dirbiniai, kitos vertybės (išskirstykite ir saugiai paslėpkite tarp kitų daiktų)

  • Cigaretės (kritiniu atveju jos praverčia kaip mainų objektas)

Taip pat primenama, kad jei tektų palikti gyvenamąją vietą, turėtų būti tokie žingsniai:

  • Nelaimės atveju neskambinkite artimiesiems – siųskite SMS!

  • Išjunkite namuose dujų, elektros ir vandens tiekimą.

  • Pasiimkite naminius gyvūnus kartu su savimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius