Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos bankas kreipsis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo Ūkio bankui

Įvertinusi laikinojo administratoriaus pateiktą tarpinę Ūkio banko finansinės būklės ataskaitą, pagal kurią banko turtas yra mažesnis už įsipareigojimus, Lietuvos banko valdyba nutarė kreiptis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo šiai kredito įstaigai.
Ūkio bankas
Ūkio bankas / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Atsižvelgiant į Ūkio banko laikinojo administratoriaus pateiktą išvadą, kad Ūkio banko įsipareigojimai yra didesni nei turtas ir kad nėra realių galimybių atkurti jo veiklos stabilumą ir patikimumą, Lietuvos banko valdyba šių metų vasario 18 d. Ūkio banką pripažino nemokiu ir priėmė sprendimą visam laikui atšaukti šiam bankui išduotą banko licenciją. 

Vasario 23 d. tarp akcinės bendrovės Šiaulių banko, Ūkio banko ir valstybės įmonės „Indėlių ir investicijų draudimas“ buvo sudaryta Turto ir įsipareigojimų perdavimo sutartis, o kovo 3 d. sutarties šalys pasirašė turto, teisių, sandorių ir įsipareigojimų perdavimo pagal sutartį aktą. 

Ūkio banko laikinasis administratorius Lietuvos bankui pateikė kartu su audito įmone „KPMG Baltics“ sudarytą kovo 18 d. tarpinę banko finansinės būklės ataskaitą. Pagal ją po įsipareigojimų ir turto perdavimo, Ūkio banko turto grynoji vertė yra 356,322 mln. Lt, įsipareigojimai – 1 583,14 mln. Lt, t.y. turto grynoji vertė 1 226,82 mln. Lt mažesnė už įsipareigojimus, todėl bankas buvo ir išlieka nemokus.

Atsižvelgdama į tai ir į aplinkybę, kad pagrindiniai moratoriumo metu laikinajam administratoriui Adomui Ąžuolui Audickui kelti uždaviniai įgyvendinti, Lietuvos banko valdyba nutarė kreiptis į Kauno apygardos teismą su prašymu Ūkio bankui iškelti bankroto bylą.  

Pagal Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymą, Lietuvos bankas, pateikdamas pareiškimą teismui dėl bankroto bylos iškėlimo įmonei, turi pasiūlyti teismui bankroto administratoriaus kandidatūrą. 

Lietuvos banko valdyba pritarė Lietuvos banko priežiūros tarnybos pateiktai bankroto administratoriaus kandidatūrai, tad teismui Ūkio banko administratoriumi bus siūloma skirti UAB „Valnetas“. Šio bankroto administratoriaus kandidatūra pasirinkta atsižvelgus į bankroto administravimo patirtį, reputaciją, galimybes efektyviai vykdyti sudėtingus, didelės apimties bankroto procesus ir pasiūlymus dėl paslaugų įkainių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius