Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos bankas: teismas įpareigojo „Lietuvos rytą“ paneigti tikrovės neatitinkančias žinias

Vilniaus miesto apylinkės teismas konstatavo, kad dienraštis „Lietuvos rytas“, „Lietuvos ryto“ televizijos laida „Patriotai“ ir naujienų portalas lrytas.lt skelbė tikrovės neatitinkančias, Lietuvos banko valdybos pirmininko Vito Vasiliausko garbę ir orumą žeminančias žinias.
Televizija
Televizija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Teismas birželio 7 dieną priimta nutartimi įpareigojo „Lietuvos ryto“ grupės žiniasklaidos priemones šias neteisingas žinias viešai paneigti, teigiama Lietuvos banko pranešime spaudai.

„Lietuvos ryto“ grupės žiniasklaidos priemonėse kaip realus faktas buvo pateikiami tikrovės neatitinkantys teiginiai apie neva vykusius Lietuvos banko Priežiūros tarnybos vadovo V.Valvonio pokalbius su trečiaisiais asmenimis, galimai dalyvavusiais finansų rinkos dalyvio reketavimo schemoje. „Lietuvos ryto“ publikuotos pokalbių „išklotinės“ buvo pateikiamos kaip realios, nors iš tikrųjų tokių pokalbių niekada nėra buvę.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vitas Vasiliauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vitas Vasiliauskas

Antraštėse, publikacijose ir laidose be jokio pagrindo Lietuvos banko tarnautojai buvo kaltinami kyšių ėmimu, kišimusi į teisėsaugos institucijų darbą. Kadangi „Lietuvos rytas“ nepaneigė melagingų žinių, V.Vasiliauskas ir V.Valvonis kreipėsi į teismą.

Išnagrinėjęs bylą Vilniaus miesto apylinkės teismas konstatavo, kad teiginiai apie kyšius ar V.Vasiliausko kišimąsi į teisėsaugos darbą yra neteisingi, neatitinka tikrovės, klaidina skaitytojus, pažeidžia garbę ir orumą. Kartu pripažinta, kad „Lietuvos ryto“ grupės žiniasklaidos priemonės nepagrįstai atsisakė paskelbti tikrovės neatitinkančių duomenų paneigimą.

Teismo sprendime taip pat konstatuojama, kad „Lietuvos rytas“, lrytas.lt, „Lietuvos ryto“ televizija ir tretieji asmenys Rūta Janutienė, Saulė Pauliuvienė, Artūras Jančys nepateikė įrodymų teiginiams apie neteisėtą veiklą pagrįsti.

Teismas įpareigojo „Lietuvos ryto“ dienraštį įsiteisėjus sprendimui artimiausiame šeštadienio numeryje, pirmame puslapyje be komentarų paneigti tikrovės neatitinkančius ir V.Vasiliausko garbę bei orumą žeminančius duomenis. „Lietuvos ryto televizija“ paskelbti paneigimus įpareigota per septynias kalendorines dienas artimiausioje laidoje „Patriotai“ (jeigu laida nebus transliuojama, – analogiško pobūdžio laidoje), o portalas lrytas.lt – per tris dienas nuo sprendimo įsiteisėjimo.

Teisminiai procesai su „Lietuvos ryto“ žiniasklaidos priemonėmis dėl V.Valvonio garbės ir orumo pažeidimo vyksta lygiagrečiai.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pernai kovą sulaikė vilnietį Valdemarą Aleksiuką, kuris iš kredito unijos Centro taupomoji kasa reikalavo 50 tūkst. eurų kyšio, girdamasis pažintimi su V.Valvoniu. Unijos vadovas, buvęs LB vadovas Kazys Ratkevičius „Lietuvos rytui “ yra teigęs, kad praėjusių metų pabaigoje susitikęs su V.Valvoniu, kalbėjo apie Centro taupomosios kasos ateitį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius