Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos eksportuotojai apie Alžyre kilusį skandalą dėl lietuviškų kviečių: panašu į politinius žaidimus

Lietuvos grūdų augintojai ir eksportuotojai įtaria, kad Alžyre kilęs skandalas dėl esą nekokybiškų lietuviškų kviečių galėjo būti išprovokuotas vietinių politinių žaidimų, bet neatmestina ir nesusipratimo tikimybė. Tiek eksportuotojai, tiek Valstybinė augalininkystės tarnyba tvirtina iki šiol jokių oficialių pretenzijų dėl šio įvykio negavę.
Kviečiai moters rankoje
Kviečiai moters rankoje / Vida Press nuotr.

Kaip šeštadienį rašė 15min, Alžyre kilo skandalas dėl į šalį pristatytų esą 30 tūkst. tonų nekokybiškų ir vartojimui netinkamų kviečių iš Lietuvos. Apie tai rašė įvairios Alžyro žiniasklaidos priemonės.

Su šiuo įvykiu siejamas ir Alžyro grūdų biuro, vienintelės valstybinės įstaigos, turinčios leidimą importuoti grūdus, vadovo Abderrahmane'o Bouchahdo atleidimas.

Lietuvos grūdų perdirbėjų ir prekybininkų asociacijos direktorė Dalia Ruščiauskienė 15min savaitgalį tvirtino, kad nė vienas eksportuotojas jokių oficialių pretenzijų nėra gavęs. Jokios oficialios informacijos apie tai neturi ir valstybinės institucijos.

Įtaria politinius žaidimus

Valstybinės augalininkystės tarnybos vadovas Sergejus Fedotovas 15min pirmadienį tvirtino, kad jokių pretenzijų iš Alžyro iki šiol nėra gauta ir valstybiniu lygmeniu. Paprastai, jei kyla problemų dėl produkto kokybės, Valstybinė augalininkystė tarnyba notifikacijos sulaukia per savaitę.

„Jokios pretenzijos nesame gavę, spėčiau, kad čia neaiškūs reikalai. Jei negavome oficialios, nustatyta tarptautine tvarka teikiamos pretenzijos, tai nėra kažko tokio. Gali būti politiniai žaidimai, gali būti, kad kažkas bando išsireikalauti kainą sau geresnę pasinaudojant galimybėmis, sunku pasakyti“, – svarstė S.Fedotovas.

Gali būti politiniai žaidimai, gali būti, kad kažkas bando išsireikalauti kainą sau geresnę pasinaudojant galimybėmis, sunku pasakyti, – svarstė S.Fedotovas.

Lietuvos įmonių atstovai tai pat įtaria, kad Alžyro žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija apie nekokybiškus grūdus galėjo būti arba klaida, arba nesusipratimas, arba politiniai žaidimai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kviečiai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kviečiai

„Tai gali būti susiję daugiau su politiniais dalykais, negu iš tikro su menama importuojamų grūdų kokybe, nes šiuo metu Alžyre keičiasi atitinkamų kokybės kontrolės tarnybų vadovai, keičiami reikalavimai importuojamiems grūdams“, – 15min sakė asociacijos vadovė D.Ruščiauskienė.

Jai antrina ir Lietuvos grūdų augintojų asociacijos administracijos vadovas Ignas Jankauskas, 15min pabrėžęs, kad grūdai, kurie vežami iki Alžyro ar kitų šalių, mažiausiai tris kartus yra ištiriami.

Pirmiausia tiriama juos suvežant į elevatorių, vėliau nepriklausomos tarptautinės kompanijos atlieka tyrimus kraunant į laivą. Dar kartą tiriama jau iškraunant atvykus į importuojančią šalį.

Alžyras – sudėtinga rinka

Vienos iš didesnių grūdų eksportuotojų „Linas Agro“ prekybos direktorius Baltijos šalims Dainius Pilkauskas 15min sakė, kad Alžyro žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija nustebino visus šalies eksportuotojus.

„Linas Agro“ taip pat šiemet yra eksportavusi grūdų į Alžyrą, tačiau, kaip tvirtino D.Pilkauskas, tai įvyko anksčiau.

„Linas Agro Group“ nuotr./„Linas Agro Group“
„Linas Agro Group“ nuotr./„Linas Agro Group“

„Atėjusi žinia mus irgi truputį nustebino, švelniai tariant. Esame ir mes vieną laivą šiais metais vežę į Alžyrą – jokių problemų kokybinių ar kiekybinių nesulaukėme. Mes krauname į daugelį pasaulio šalių“, – pasakojo jis.

D.Pilkauskas tvirtino, kad Alžyras, palyginti su kitomis šalimis, yra komplikuota šalis, nes kur kas priekabiau žiūri į kokybės parametrus. Dėl šios priežasties jis abejojo, ar Alžyrą galėjo pasiekti nekokybiškas lietuviškų kviečių krovinys – į šią šalį keliaujantys grūdai tarptautinių kontroliuojančių institucijų akylai tikrinami dar Klaipėdos uoste.

„Tad smarkiai abejočiau, ar galėtų pakrauti nekokybišką krovinį – ypač Alžyrui, nes per padidinamą stiklą žiūrima pakrovos vietoje“, – aiškino D.Pilkauskas.

Jis pritarė išsakytoms nuomonėms, kad labiausiai tikėtina, jog įvyko klaida – pavyzdžiui, krovinys atvyko ne iš Lietuvos ar lėmė kitos priežastys.

„Esu beveik įsitikinęs, kad iš Lietuvos teoriškai negalėjo blogas krovinys išplaukti. Gyvenime visko pasitaiko, bet mūsų kviečių kokybė labai gera šiais metais“, – teigė „Linas Agro“ atstovas.

Žada išsiaiškinti

Tuo tarpu D.Ruščiauskienė tvirtino, kad ši spaudoje nuskambėjusi situacija grūdų eksportuotojams tikrai nėra maloni, nes kiekviena eksporto rinka yra ypač svarbi.

„Verslas išsiaiškins priežastis, kokios jos bebūtų, kad eksportas į šią šalį galėtų ir toliau vykti be trukdžių“, – pabrėžė ji.

Alžyro nacionalinis dienraštis „Liberté“ pranešė, kad 30 tūkst. tonų kviečių į Alžyrą iš Lietuvos buvo importuota per šveicarų tiekėją. Krovinys laivu į Alžyrą atvyko lapkričio 9 dieną. Pasak leidinio, kad kviečiai nekokybiški, pastebėta pradėjus atvežto krovinio patikrinimą – kontrolieriai tarp kviečių pastebėjo spalvotų sėklų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius