-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Lietuvos energiją“ lydi neskaidrių „Visagino atominės elektrinės“ pirkimų šešėlis

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), patikrinusi, kaip bendrovė „Lietuvos energija“ (buvusi bendrovė „Visagino atominė elektrinė“) laikosi viešųjų pirkimų vykdymo tvarkos, nustatė sisteminių ir nuolatinių viešųjų pirkimų, ypač atliktų iki 2013 metų, vykdymo tvarkos trūkumų bei pažeidimų organizuojant viešuosius pirkimus. Perkančiojoje organizacijoje taip pat nebuvo užtikrinta pirkimų vykdymo vidinė kontrolė, o pirkimus vykdžiusiems asmenims trūko kompetencijos, teigiama VPT pranešime.
„Lietuvos energija“
„Lietuvos energija“ / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

VPT skelbia, kad 2009-2011 metais vykdydama pirkimus bendrovė „Visagino atominė elektrinė“ nepagrįstai neskelbdama apie pirkimus įsigijo paslaugų daugiau nei už 6 589 mln. Lt.

Be viešojo pirkimo procedūrų iš teikėjo TVO Nuclear Services OY bendrovė įsigijo Visagino atominės elektrinės statybos konsultavimo paslaugų už daugiau nei 94 tūkst. Lt. Iš vienintelio tiekėjo Paul C. Rizzo Associates, Inc. už daugiau nei 86 tūkst. Lt ji pirko potencialių Visagino atominės elektrinės statybos aikštelių vertinimo ir atitikimo TATENA saugos reikalavimams konsultacines paslaugas, o vėliau, pažeisdama Lietuvos Respublikos viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimus, neskelbiamų derybų būdu iš to paties tiekėjo už daugiau nei 97 tūkst. Lt pirko papildomas geotechnikos konsultanto paslaugas.

2009-2011 metais vykdydama pirkimus bendrovė „Visagino atominė elektrinė“ nepagrįstai neskelbdama apie pirkimus įsigijo paslaugų daugiau nei už 6 589 mln. Lt.

Nepagrįstai neskelbiamų derybų būdu iš vienintelio tiekėjo TVO Nuclear Services OY perkančioji organizacija įsigijo branduolinio kuro tiekimo strategijos, radioaktyvių atliekų tvarkymo strategijos parengimo, statybos aikštelės ir pagalbinės infrastruktūros vertinimo ir planavimo paslaugų už daugiau nei 822 tūkst. Lt, o su advokatų kontora Lideika, Petrauskas, Valiūnas ir partneriai LAWIN sudarė teisinių paslaugų sutartį, kurios vertė – 5 427 696,30 Lt. 

Tarnyba konstatavo, kad 2011-2012 metais atlikdama laisvų finansinių išteklių investavimo į indėlius komerciniuose bankuose paslaugų pirkimus perkančioji organizacija nevykdė viešųjų pirkimų procedūrų, nesivadovavo Įstatymo reikalavimais ir tuo pažeidė viešųjų pirkimų principus.  

Vertindama 2013 metais vykdytus pirkimus tarnyba nustatė, kad nepagrįstai neskelbiant apie pirkimą įsigytos visuomenės nuomonės tyrimo, buhalterinės apskaitos paslaugos.  

„Lietuvos energija“ suskubo pateikti savo komentarą. Esą VPT išvados tokios pat, kaip ir bendrovės vidinių patikrinimų.

„Pateiktos išvados parodė tai, ką pamatėme atlikę ir savo vidinius auditus – neatitikimų reikalavimams buvo. Vienas pirmųjų darbų, kurių ėmėmės suformavę dabartinę „Lietuvos energiją“, – pirkimų procesų, procedūrų tvarkymas iš esmės. Antra vertus, VPT išvados parodė, kad kai kuriais klausimais nėra aiškios praktikos, apibrėžiant, interpretuojant kai kuriuos momentus. Ypač kalbant apie indėlius – VP įstatyme nėra aiškiai įvardinta, kaip turi būti vykdomi tokie pirkimai. Tikimės diskutuoti su VPT dėl kylančių klausimų, kad ateityje įvairios interpretacijos netrukdytų veiklai“, – sakė „Lietuvos energijos“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius dr. Dalius Misiūnas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius