„Lietuvos energiją“ paliekanti E.Šimė: vyro darbas „Alnoje“ neturėjo įtakos IT pirkimams

Apie pasitraukimą iš energetikos grupės „Lietuvos energija“ šią savaitę pranešusi antrinės įmonės Verslo aptarnavimo centras (VAC) vadovė Eglė Šimė teigia, kad jos vyro darbas vienoje iš „Alnos“ grupės įmonių neturėjo įtakos grupės informacinių technologijų (IT) paslaugų pirkimams.
Lietuvos energija
Lietuvos energija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Anot E.Šimės, nuo praėjusių metų spalio, kai jos vyras Valdas Šimas pradėjo vadovauti įmonei „Alna Software“, „Alnos“ grupės įmonės nedalyvavo nė viename „Lietuvos energijos“ ar jos antrinių įmonių IT paslaugų pirkime. Be to, VAC vadovė tikina pati tiesiogiai nedalyvaujanti viešųjų pirkimų procese, tik prižiūrinti, kad jis vyktų sklandžiai.

Nuo 2014-ųjų rugsėjo VAC vadovaujanti E.Šimė įmonę sako įmonę paliekanti, siekdama išvengti galimo interesų konflikto, ir tikina jau turinti kelis pasiūlymus dirbti privačiame versle.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dalius Misiūnas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dalius Misiūnas

„Apie tai (pasitraukimą – BNS) buvo galvojama ir kalbamasi su Daliumi (atsistatydinimo pareiškimą įteikusiu „Lietuvos energijos“ vadovu D.Misiūnu – BNS) ir su įmonės valdybos pirmininke (Ilona Daugėlaite – BNS) faktiškai nuo tada, kai mano vyras įsidarbino („Alna Software“ – BNS) – tai buvo 2016 metų spalio 25 diena. Aš iškart informavau tą pačią dieną D.Misiūną ir I.Daugėlaitę ir deklaravau privačių interesų deklaracijoje. Turėjome susitarimą šeimoje, kad vyras nedalyvauja „Lietuvos energijos“ skelbiamuose konkursuose, susitarimas buvo, kad visa įmonių grupė („Alna“ – BNS) nedalyvauja. Faktai rodo, kad nebuvo nė vieno konkurso, kuriame nuo jo darbo pradžios būtų laimėjusi „Alna“, – BNS sakė nuo 2014-ųjų rugsėjo VAC vadovaujanti ir spalio pradžioje jį paliekanti E.Šimė.

E.Šimė aiškino, kad šių metų pavasarį su D.Misiūnu pradėta kalbėti dėl jos tolesnio darbo, nes prasidėjo grupės skaitmenizavimo programa, kuri reiškė didesnes išlaidas IT sistemoms.

Kai D.Misiūnas grįžo iš atostogų, susėdome, buvo praėjęs ketvirtadienis, ir mano apsisprendimas buvo iškomunikuotas ir sutartas anksčiau.

„Buvome sutarę, kad iki rugsėjo mėnesio tą sprendimą turėsiu. Kai D.Misiūnas grįžo iš atostogų, susėdome, buvo praėjęs ketvirtadienis, ir mano apsisprendimas buvo iškomunikuotas ir sutartas anksčiau (nei D.Misiūno, kuris apie pasitraukimą pranešė praėjusį penktadienį – BNS)“, – kalbėjo VAC vadovė.

E.Šimės teigimu, šeimoje kalbėta, jog dėl galimo interesų konflikto pareigas paliks jos vyras, tačiau nuspręsta to nedaryti.

Iš posto atsistatydinęs „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas šią savaitę teigė žinojęs apie E.Šimės ryšius su „Alnos“ grupe ir suteikė jai laiko apsispręsti.

„Mes stebėjome situaciją, dabar jau galime konstatuoti, jog nuo to laiko iki dabar neįvyko nė vienas naujas sandoris su „Alnos“ grupe. Mes skyrėme šiek tiek laiko, kad žmonės galėtų apsispręsti, kaip jie nori daryti ir galų gale sutarėme, kad taip neturėtų būti“, – delfi.lt konferencijoje pirmadienį kalbėjo D.Misiūnas.

Jis pripažino, kad interesų konfliktas buvo galimas, jei „Alnos“ grupės įmonės būtų laimėjusios „Lietuvos energijos“ ar jos valdomų įmonių konkursus.

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) duomenimis, po to, kai V.Šimas pernai spalio 25-ąją pradėjo vadovauti „Alna Software“, antrinė „Lietuvos energijos“ įmonė Technologijų ir inovacijų centras (TIC) lapkričio 17 dieną pasirašė preliminarią 1,139 mln. eurų vertės sutartį su „Alna Intelligence“ (konkurso laimėtojai – visos 4 jame dalyvavusios įmonės – paskelbti rugsėjo 30-ąją), o lapkričio pradžioje su „Alna Software“ – 41,6 tūkst. eurų vertės sutartį.

2012-2016 metais „Alna Group“ įmonės yra laimėjusios „Lietuvos energijos“ konkursus ir tiekė jai „Microsoft“ licencijas bei teikė kitas paslaugas, už kurias per šiuos metus jai sumokėta apie 3 mln. eurų. Be to, „Alnos“ grupės įmonės nuo 2014-ųjų yra gavusios 7,6 mln. eurų vertės TIC užsakymų.

Už viešuosius pirkimus atsakingas padalinys

VAC vadovė sakė, kad už „Lietuvos energijos“ grupės viešuosius pirkimus centre yra atsakingas atskiras padalinys, o ji tiesiogiai pirkimų procedūrose nedalyvauja.

„Esame įgalioti vykdyti „Lietuvos energijos“ įmonių pirkimus, visos viešųjų pirkimų procedūros vyksta pas mus. Užsakymas suformuluojamas toje įmonėje, kuri turi poreikį. Patį pirkimą vykdo Verslo aptarnavimo centro pirkimų komanda. Už pirkimą būna atsakingas projektų vadovas, o jei pirkimas būna didesnis, tada atsakomybė tenka pirkimų komisijai. Faktiškai aš pirkimuose iš viso nedalyvauju“, – aiškino E.Šimė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos energija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos energija

„Nedalyvauju nei pirkimų komisijoje. (...) Už kokybišką pirkimų procesų organizavimą atsakinga pirkimų paslaugų centro vadovė, aš pati į pirkimo procesus tiesiogiai nesikišu“, – tikino ji.

E.Šimė teigė nepasirašinėjanti ir jokių pirkimų dokumentų – tai daro pirkimų komisijos pirmininkas.

„Aš nežinau iš viso, kokius pirkimus vykdo mūsų paslaugų centras, išskyrus tuos atvejus, jeigu kas nors būna negerai, jeigu vėluojame kažkokį pirkimą vykdyti, tada domiuosi, padedu klientams susidėlioti šiuos dalykus. Bet iš esmės tai yra tų žmonių, kurie turi tą kompetenciją, sprendimai ir atsakomybė“, – pasakojo VAC vadovė.

Centro pirkimų paslaugų centre, pasak jos, dirba apie 40 žmonių. E.Šimės teigimu, jai nebuvo kilę abejonių dėl galimų jų interesų konfliktų.

Viešųjų pirkimų patirties neturėjo

2014-ųjų vasarą įsteigtam Verslo aptarnavimo centrui E.Šimė vadovauja beveik nuo pat pradžių. Iki tol ji vadovavo Energetikų mokymo centrui, dar anksčiau dirbo bendrovėse „New Vision Baltija“, „AVAD Baltic“, „Blue Bridge“.

Į patį pirkimų procesą man gilintis nereikia, o peržiūrėti procesus ir pasižiūrėti iš esmės, kaip jie gali trumpėti, gerėti komunikacija su klientais, tos patirties nereikia.

E.Šimė teigia anksčiau neturėjusi viešųjų pirkimų patirties, tačiau, pasak jos, tai nesutrukdė jai laimėti VAC vadovo konkurso.

„Mano atsakomybė nėra gilintis į kiekvienos srities specifiką. Mano darbas ir atsakomybė yra organizuoti veiklą įmonėje ir siekti pagrindinio tikslo – efektyvinimo, bendrų standartų, kažkokių IT priemonių pritaikymo, kurių pagalba mes galime pasiekti didesnį efektyvumą, ir kultūros formavimas. (...) Į patį pirkimų procesą man gilintis nereikia, o peržiūrėti procesus ir pasižiūrėti iš esmės, kaip jie gali trumpėti, gerėti komunikacija su klientais, tos patirties nereikia“, – sako E.Šimė.

Iki spalio pradžios dirbsianti centro vadovė teigė jau sulaukusi naujų darbo pasiūlymų ir tvirtino, kad valstybiniame sektoriuje dirbti neketina.

Daugiau sąsajų su „Alnos“ grupe tikina neturinti

VAC vadovė tikino daugiau jokių sąsajų su „Alna“ ar jos vadovais bei savininkais neturinti, taip pat nepažįstanti „Alnos“ grupės vadovų ir savininkų Tomo Milaknio ir Justinos Milaknytės.

J.Milaknytės vyras Rytis Jakaitis yra iki liepos pabaigos „Lietuvos energijos“ stebėtojų tarybos pirmininku dirbusio Šarūno Kliokio verslo partneris. E.Šimė teigė pažįstanti Š.Kliokį, tačiau apie VAC IT paslaugų pirkimus su juo nekalbėjusi.

„Š.Kliokys buvo „Lietuvos energijos“ stebėtojų tarybos narys. Į stebėtojų tarybą ateidavau kartą per metus atsiskaityti už Verslo aptarnavimo veiklą. Taip pat per atranką esu su juo turėjusi vieną pokalbį“, – sakė VAC vadovė.

Antrinių „Lietuvos energijos“ įmonių vadovus tvirtina bendrovės Stebėtojų taryba. Prie jos sudarytas Atlygio ir skyrimo komitetas iš visų kandidatų į įmonių vadovus paprastai išrenka 2–3 asmenis ir teikia juos Stebėtojų tarybai – pastaroji po pokalbių su kandidatais išrenka vadovą.

BNS žiniomis, Š.Kliokys nepraėjo teisėsaugos „filtro“ į naujos „Lietuvos energijos“ stebėtojų tarybą, o dėl su tuo susijusios įslaptintos informacijos nutekinimo tyrimą atlieka Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Netrukus po STT apklausos atsistatydinimo pareiškimą įteikė „Lietuvos energijos“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Dalius Misiūnas.

Š.Kliokys per jo verslo partnerį Rytį Jakaitį yra susijęs su „Alnos“ grupe ir jos vadovais. R.Jakaičio žmona yra „Alna group“ valdybos narė bei kelių grupės įmonių vadovė Justina Milaknytė , o abu sutuoktiniai yra netiesioginiai Š.Kliokio kontroliuojamos investicijų bendrovės „Avestis“ akcininkai.

Š. Kliokys nuo 2015 metų spalio yra Registrų centro valdybos narys. „Alnos“ grupės įmonės nuo 2003 metų yra laimėjusios 15,7 mln. eurų vertės Registrų centro užsakymų, o nuo Š.Kliokio paskyrimo – apie 3,6 mln. eurų. Teisingumo ministrė kreipėsi į teisėsaugą, prašydama informacijos apie galimą Š.Kliokio interesų konfliktą.

Vienas „Alnos“ grupės vadovų Tomas Milaknis yra įtariamasis neskaidrių „Sodros“ viešųjų pirkimų byloje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius