Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos paštas siūlo keisti paslaugų tarifus – kas mokės mažiau, o kam kainos kils?

Lietuvos paštas siūlo keisti tarptautinių korespondencijos siuntų siuntimo tarifus, nes dabar galiojantys įkainiai prasilenkia su realiomis sąnaudomis. Į kaimynines šalis, jei jos nėra ES narės, korespondencijos siuntas siunčiantys žmonės gerokai permoka, tuo tarpu į kai kurias ES šalis išsiųsti korespondencijos siuntą kainuoja mažiau, nei tokios paslaugos savikaina.
Įsitraukusi į mainus į paštą pradėjau vaikščioti kaip į darbą – ryte išsiųsti siuntinio, o vakare – pasiimti.
Lietuvos paštas siūlo keisti korespondencijos siuntų siuntimo tarifus.

„Šiuo metu Lietuvos paštas vidaus ir tarptautines korespondencijos siuntas skirsto tik pagal svorį, nevertinant jų matmenų, tačiau užsienio šalių paštai siuntas apmokestina ne tik pagal jų svorį, bet ir matmenis. Dėl to Lietuvos paštas patiria nuostolių. Siekiame įvesti pašto korespondencijos siuntų standartą, kuris atitiktų tarptautinius reikalavimus, todėl Ryšių reguliavimo tarnybai (RRT) pateikėme pasiūlymą apibrėžti vidaus ir tarptautinių korespondencijos siuntų matmenis“, – 15min.lt sakė Lietuvos pašto Pašto tinklo tarnybos direktorė Inga Dundulienė.

Kainų žirklės

„Vienas tarifas negali būti tinkamas tiek siuntos pristatymui į Latviją, tiek į Portugaliją, į Baltarusiją ar Kanadą, - sakė I.Dundulienė.

Šiuo metu tarptautinėms pirmenybinėms korespondencijos siuntoms taikomi tik du tarifai: siuntimas į ES šalis kainuoja – 15 Lt, į kitas šalis – 40,95 Lt. „Vienas tarifas negali būti tinkamas tiek siuntos pristatymui į Latviją, tiek į Portugaliją, į Baltarusiją ar Kanadą, nes tarptautinių siuntų transportavimo ir pristatymo sąnaudos yra skirtingos ir yra nustatomos trečiųjų šalių“, – nurodė pašnekovė.

Pasak jos, visoms siuntoms taikant vienodus tarifus, dalis gyventojų turi mokėti brangiau nei realiai kainuoja jų siuntos pristatymas, kad padengtų kitų siuntėjų siunčiamų siuntų kainų skirtumą. Pavyzdžiui, šiuo metu į Baltarusiją siųsti siuntą kainuoja 40,95 Lt, o į Airiją – 15 Lt. Įvertinus realius kaštus, į Baltarusiją 2 kg siuntą nusiųsti kainuotų 29,50, Airiją – 39,26 Lt.

Fotolia nuotr./Žemėlapis
Fotolia nuotr./Žemėlapis

Nuostolinga paslauga

Įgyvendinus siūlomus Lietuvos pašto siūlymus, atsiras nauja siuntų kategorija tarp laiškų ir siuntinių.

Dėl tokios tvarkos nuostolių patiria ir Lietuvos paštas, kuriam dalį siuntų tenka siųsti nuostolingai, nes klientų įmokos nepadengia siuntos pristatymo išlaidų.

„Peržiūrėjus tarptautinių korespondencijos siuntų tarifus ir įvedus siuntų standartus, jie atitiktų realias patiriamas sąnaudas. Į kai kurias šalis siuntimas atpigtų, tačiau daliai klientų paslaugos brangtų“, – teigė Lietuvos pašto atstovė.

Įgyvendinus siūlomus Lietuvos pašto siūlymus, atsiras nauja siuntų kategorija tarp laiškų ir siuntinių, kurios tarifai bus mažesni nei siuntinių. Dėl tokių pakeitimų daliai klientų siuntimas atpigtų, daliai – brangtų.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Pašto siuntų tvarkymas
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Pašto siuntų tvarkymas

Lietuvos paštas skaičiuoja, jog pigiau nei dabar siuntas būtų galima siųsti į Baltarusiją, Estiją, Latviją, JAV, Rusiją, Ukrainą. Siuntos į Suomiją, Prancūziją, Švediją, Italiją, Vokietiją brangtų.

„Siuntų tarifus prašome peržiūrėti tiek, kad atitiktų realias patiriamas sąnaudas. Paskutinį kartą siuntų tarifai buvo peržiūrėti 2007 m. Per 7 metus augo bendras kainų lygis – degalų kainos, minimalios algos didėjimas, augo užsienio šalių pašto operatorių teikiamų paslaugų, transporto bendrovių įkainiai ir kiti veiksniai darė įtaką Lietuvos pašto teikiamų paslaugų sąnaudoms“, – nurodė I.Dundulienė.

Svarstys pasiūlymus

RRT atstovė ryšiams su visuomene Rasa Karalienė 15min.lt tvirtino, kad Lietuvos pašto pasiūlymai paskelbti viešai ir iki šios savaitės laukiama visų suinteresuotų asmenų nuomonių. Kol kas nėra žinoma, kada bus priimtas galutinis sprendimas dėl naujų Lietuvos pašto paslaugų tarifų.

„Tarnyba rinko nuomones. Penktadienį planuojamas susitikimas su rinkos dalyviais ir vartotojų teises ginančiomis institucijomis. Dar kartą išklausysime visų nuomonių. Tik tada, kai išnagrinėsime visus argumentus, pateiksime savo poziciją“, – sakė R.Karalienė.

Lietuvos pašto nuotr./Paštas Naujojoje Akmenėje
Lietuvos pašto nuotr./Paštas Naujojoje Akmenėje

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos atstovas Vitas Ūsas 15min.lt nurodė, kad gavę RRT siųstus Lietuvos pašto pasiūlymus institucijos specialistai jiems pastabų neturėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius