Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos pašto abrakadabra: kaip 5 lito centai pavirsta 1 euro centu

Vienas euro centas lygus 3,4528 lito cento. Tik ne Lietuvos paštui. Pastarasis prieš savaitę išleido 5 centų vertės pašto ženklą, kuris eurais kainuoja vos centą. Tačiau jokių įstatymų Lietuvos paštas nepažeidė – būtent jie ir leidžia išdarinėti tokias matematines abrakadabras.
Pašto ženklas
Pašto ženklas / Lietuvos pašto nuotr.

Spalio 11 dieną Lietuvos paštas išleido pašto ženklą su Vabalninko bažnyčios varpine. Pašto ženklo kaina – 5 lito centai. Arba vienas centas, jeigu skaičiuosime eurais. 

Tačiau vienas euro centas juk yra lygus 3,4528 lito centų. Paklaida – net pusantro cento. Siunčiant laišką Lietuvoje, jums reikėtų ant voko priklijuoti 27 pašto ženklus už 5 centus (Lietuvoje laiško siuntimui reikia pašto ženklo ar ženklų už 1,35 Lt). Eurais šių 27 pašto ženklų kaina siektų 0,27 euro centus (0,933 Lt). Taigi laiškas Lietuvoje jums kainuos 1,35 Lt, jeigu pirksite litais, ir 0,93 Lt, jeigu pirksite eurais.

Įdomiausia yra tai, kad tokius apvalinimus leidžia Euro įvedimo įstatymas. Perskaičiuojant kainas į eurus, yra apvalinamas trečias skaičius po kablelio pagal aritmetines taisykles.

Skaičiuojame:

0,05Lt : 3,4528=0,014481 EUR

Trečias skaičius po kablelio – 4. Kadangi jis yra mažesnis už 5, apvalinamas į mažesnę pusę ir virsta nuliu. Taip 0,05 Lt virsta į 0,01 EUR.

Eurą pasitinkant
Eurą pasitinkant

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius