-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuvos pašto valdymas – paralyžiuotas: prokuratūra uždraudė valdybai priimti sprendimus

Strateginės įmonės „Lietuvos paštas“ bet kokie valdybos sprendimai yra neteisėti bei prasilenkia su įstatymu. Pati valdyba išrinkta pažeidžiant įstatymus, todėl Pašto valdytojai yra įspėti nepriiminėti jokių sprendimų, nes už tai grės sankcijos. Taip nusprendė Generalinė prokuratūra, ginanti viešąjį interesą. Pašto vadovė Asta Sungailienė tikisi, kad kasdienei veiklai prokurorų nurodymas įtakos nepadarys, o valdybos pirmininkas Remigijus Šeris teigia, kad jokių sprendimų ir nedaroma.
Lietuvos pašto skyrius Pakruojyje
Lietuvos paštas / LP nuotr.

Prokurorai įspėjo – dirbate neteisėtai

Grupė Seimo narių praėjusių metų lapkričio 26 dieną kreipėsi į Prokuratūrą, užginčydama ministro Jaroslavo Narkevičiaus įsakymą skirti naują Lietuvos pašto valdybą. Primename, kad nauja valdyba buvo paskirta išvaikius senąją.

Generalinė prokuratūra nusprendė, kad naujoji valdyba yra išrinkta neteisėtai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Generalinė prokuratūra
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Generalinė prokuratūra

„Lietuvos pašto valdyba išrinkta pažeidžiant teisės aktų reikalavimus, todėl tokios valdybos priimti sprendimai negali būti laikomi teisėtais“, – teigiama dokumente, kurį pasirašė Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė Violeta Šulčytė.

Lietuvos pašto valdybos pirmininkas Remigijus Šeris sako susipažinęs su dokumentu, tačiau vertinti jo nenori. „Jie mums rekomenduoja nedaryti teisės pažeidimų – nepriimti jokių sprendimų. Tai mes ir nepriimame jokių sprendimų dabar“, – 15min paaiškino R.Šeris.

O kaip dėl valdybos teisėtumo? „Klauskite prokuratūros, tegul jie paaiškina savo sprendimus“, – sakė R.Šeris.

15min žiniomis, žinia iš Generalinės prokuratūros Susisiekimo ministerijoje sutikta su nerimu, nes už Pašto sprendimus atsakinga ji. Ministerija kol kas savo komentaro nepateikė.

Generalinė prokuratūra penktadienio pavakarę informavo, kad dėl to neteisėtos valdybos į teismą nesikreips.

„Šiuo metu nėra pagrindo taikyti viešojo intereso gynimo priemonių, nes neteisėtą sprendimą priėmusi institucija jau ėmėsi šalinti nustatytus pažeidimus:, - teigiama pranešime. Tačiau naujoji valdyba taip pat turėtų iš naujo peržiūrėti sprendimus, priimtus po 2019 m. lapkričio 26 d.

Pašto vadovė: įtakos kasdienei veiklai nepadarys

Lietuvos pašto generalinė direktorė Asta Sungailienė 15min teigė, kad kasdienei veiklai Prokuratūros sprendimas įtakos neturi.

„Šiuo metu bendrovės kasdienei veiklai tai įtakos neturi“, – sakė ji. Pasak jos, Paštas laikosi prokurorų nurodymų. „Kaip ir visų kompetentingų valstybės institucijų sprendimų, Bendrovė jų laikosi“, – teigė A.Sungailienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Asta Sungailienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Asta Sungailienė

Kaip tai gali paveikti darbą artimiausioje ateityje ir sprendimus?

„Atsižvelgiant į tai, kad valdyba su nepriklausomais nariais turėtų būti suformuota ir pradėti veikti per artimiausius porą mėnesių, šis sprendimas Bendrovės veiklos neturėtų paveikti“, – vylėsi Lietuvos pašto vadovė.

Ji neatskleidė, kokie valdybos sprendimai buvo pastaruoju metu. Valdybos medžiaga ir jų sprendimai yra konfidencialūs, todėl neviešintini.

„Vertinti, kaip esamos valdybos sprendimai paveiks naujos valdybos skyrimą, bendrovė neturi objektyvių galimybių“, – pridūrė A.Sungailienė.

Bet kokie sprendimai – neteisėti

Taip pat teigiama, kad Pašto valdybos nariai yra įspėti „nedaryti teisės pažeidimų, tai yra nepriimti jokių sprendimų ir neatlikti jokių veiksmų“. Šis reikalavimas galioja, kol bus išrinkta nauja valdyba.

Tai reiškia, kad Pašto valdymas iš esmės gali būti paralyžiuotas, nes esminiams sprendimams reikia valdybos sutikimo. Be to, paštas atlieka ir finansines paslaugas, todėl sprendimai dėl paslaugų irgi gali būti neteisėti.

Vienas iš Seimo narių, kreipęsis į Prokuratūrą dėl Pašto, konservatorius Dainius Kreivys sako, kad J.Narkevičiaus paskirtos valdybos sprendimai yra neteisėti ir tai įrodo prokurorų sprendimas.

„Ministras dėl savo neišmanymo ir galbūt asmeninio intereso strateginę Lietuvos įmonę paliko be aukščiausio valdymo organo“, – teigė parlamentaras.

Valdyba – iš savo ministerijos

15min primena, kad Susisiekimo ministerija subūrė naują Lietuvos pašto valdybą iš ministerijos darbuotojų. Tiesa, valdybai vadovauja valstybinės įmonės „Telecentras“ vadovas Remigijus Šeris.

Naujoje valdyboje dirba ministerijos atstovai Roma Andruškevičienė, Povilas Drižas, Saulius Kerza bei Janina Laskauskienė, taip pat ministerijai pavaldaus Lietuvos radijo ir televizijos centro generalinis direktorius Remigijus Šeris.

Naujoji valdyba paskirta 4 metų kadencijai. J.Narkevičius netrukus ją turėtų atnaujinti trimis nepriklausomais nariais. Jų šiuo metu ieškoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius