Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviškų prekybos tinklų lentynose – JAV sankcionuotos „Belaruskalij“ gaminama druska

Prekybos tinklai „Maxima“ ir „Iki“ šiuo metu prekiauja į Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) sankcijų sąrašą įtrauktos Baltarusijos valstybinės įmonės „Belaruskalij“ druska. Prekybos tinklai sako dėl tolimesnių veiksmų ketinantys tartis su šią druską įsivežančiu tiekėju. O Užsienio reikalų ministerija (URM) teigia, kad Lietuvai JAV sankcijos nėra privalomos, tačiau jų nesilaikymas gali sukelti neigiamų pasekmių.
„Belaruskalij“ druska Lietuvos parduotuvėje
„Belaruskalij“ druska Lietuvos parduotuvėje

JAV nusprendus į sankcijų sąrašą įrašyti ir vieną didžiausių pasaulyje kalio trąšų gamintoją – Baltarusijos valstybinę įmonę „Belaruskalij“ – susisiekimo ministras Marius Skuodis netrukus informavo visuomenę, kad šios įmonės trąšos, šiuo metu geležinkeliais keliaujančios į Klaipėdos uostą, nuo gruodžio nebebus vežamos.

Tačiau „Belaruskalij“ gamina ne tik trąšas – pasirodo, iš Baltarusijos įmonės gamyklų iškeliauja ir druska, kurios šiuo metu galima įsigyti didžiuosiuose Lietuvos prekybos tinkluose.

Nuotrauka, kurioje matyti, kad Lietuvos prekybos tinkluose galima rasti druskos, gaminamos į JAV sankcijas įtrauktoje įmonėje, pasidalijo komunikacijos ekspertas Arijus Katauskas.

Tai, kad šios baltarusiškos druskos galima įsigyti parduotuvėse patvirtino ir „Maxima“ bei „Iki“ prekybos tinklų atstovės.

Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė, 15min sakė, kad šiuo metu prekybos tinklas prekiauja valgomąja akmens druska „Belaruskalij“, o ją įmonei tiekia Lietuvoje registruota bendrovė „LIT Salt Trade“.

„Tiesioginio bendradarbiavimo su „Belaruskalij“ įmone neturime“, – aiškino ji,

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./„Belaruskalij“ vagonų sąstatas su trąšų kroviniu Stasylų (Šalčininkų r.) geležinkelio stotyje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./„Belaruskalij“ vagonų sąstatas su trąšų kroviniu Stasylų (Šalčininkų r.) geležinkelio stotyje

Anot E.Dapkienės, „Belaruskalij“ akmens druska nėra populiari ir sudaro 2 proc. visos druskos pardavimų.

„Prekiaujame visų Lietuvos kaimyninių šalių produkcija, tačiau Baltarusijos prekių asortimentas yra mažiausias. Tai yra druska, žuvies konservai ir kiti jos produktai, vaisvandeniai, stiprūs alkoholiniai gėrimai bei pramoninės prekės. Didelė dalis baltarusiškos produkcijos importuojama iš kitų tiekėjų“, – aiškino ji.

Paklausta, kaip įmonė reaguos į sankcijas, taip pat ar planuojama atsisakyti šios produkcijos, E.Dapkienė sakė, kad bus tariamasi su tiekėju.

„Šiuo klausimu kalbėsime su druską tiekiančia Lietuvos įmone „LIT Salt Trade“, kaip jie mato tolimesnį šios produkcijos tiekimą ir galimas kitas produkcijos alternatyvas“, – 15min nurodė ji.

„Iki“ tinklo komunikacijos vadovė Vaida Budrienė taip pat patvirtino, jog jų asortimente yra „Belaruskalij“ natūralios akmens druskos. Ji taip pat pabrėžė, kad šią prekę įmonė perka ne tiesiogiai, o per Lietuvos tiekėją „LIT Salt Trade“.

„Laikomės visų teisės aktų. Jeigu šiai prekei, kurią perkame ne tiesiogiai, o iš distributoriaus, pritaikytos sankcijos, ja neprekiausime“, – aiškino ji.

„LIT Salt Trade“: sankcijos prekybai netrukdo

„LIT Salt Trade“ 15min į klausimus atsakė lakoniškai:

„Mes esame didmeninės prekybos įmonė, turime dukterines kompanijas ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse, prekiaujame plačiu produkcijos spektru. Galiojančios sankcijos įtakos prekybai druska nedaro, iš prekybos tinklų informacijos apie ketinimus atsisakyti tiekiamų prekių nesame gavę“, – 15min atsakė „LIT Salt Trade“ komercijos direktorė Laima Vosylė.

„LIT Salt Trade“ Lietuvoje registruota nuo 2009-ųjų. Registrų centrui pateiktuose dokumentuose nurodoma, kad įmonė 2019 metais atidarė atstovybę Baltarusijoje.

„Pagrindinis ir didžiausias tiekėjas yra gamykla Baltarusijoje“, – rašoma dokumentuose.

2020 metais įmonės apyvarta sudarė 34,2 mln. eurų, o 2019 m. – 41,5 mln. eurų.

Kiti prekybos tinklai „Belaruskalij“ neprekiauja

O kiti prekybos tinklai tikina, jog „Belaruskalij“ produkcijos nepardavinėja. Darius Ryliškis, „Norfos“ atstovas spaudai, 15min sakė, kad baltarusiškos produkcijos, kaip ir rusiškos, tinkle yra, bet labai nedaug – tai saldainiai, alus, degtinė ir trauktinės. Tačiau „Belaruskalij“ druskos asortimente nėra.

Taip pat tvirtino ir „Lidl“, kurie nurodė, jog baltarusiškos produkcijos neturi.

Savo atsakymo 15min nesulaukė iš „Rimi“.

Vida Press nuotr./Druska
Vida Press nuotr./Druska

URM rekomenduoja vertinti rizikas

Užsienio reikalų ministerija 15min atsakė negalinti vertinti konkretaus atvejo be konkrečių duomenų. Tačiau įstaiga primena, kad Lietuva, kaip ir kitos Europos Sąjungos valstybės narės, įgyvendina 2021 birželio 24 dieną Tarybos reglamentą (ES) 2021/1030, pagal kurį draudžiama tiesiogiai ar netiesiogiai iš Baltarusijos importuoti, pirkti ar perduoti Baltarusijos ar ne Baltarusijos kilmės tam tikrus kalio chlorido (kalio karbonato) produktus. Šie draudimai negalioja sutartims, sudarytoms iki 2021 birželio 25 d.

„Kartu URM atkreipia dėmesį, kad 2021-08-09 d. JAV įvestų sankcijų asmenims bei įmonėms, susijusiems su žmogaus teisių pažeidimais Baltarusijoje ir/ar parama Baltarusijos režimui, sąraše yra ir Baltarusijos valstybinė įmonė Belaruskali OAO. JAV sankcijos nėra privalomos Lietuvos fiziniams ir juridiniams subjektams, tačiau jų nesilaikymas gali sukelti neigiamų pasekmių.

Užsienio reikalų ministerija visada rekomenduoja Lietuvos subjektams atidžiai įvertinti visas rizikas“, – nurodo ministerija atsakyme15min.

„Belaruskalij“ įtraukta į sankcijas

Rugpjūčio 9 dieną Jungtinės Valstijos, atsižvelgusios į politinę padėtį Baltarusijoje, paskelbė apie sankcijas „Belaruskalij“, virtinei Baltarusijos verslininkų, 15-ai su jais susijusių bendrovių ir Baltarusijos bankui „Absolutbank“.

Mariaus Skuodžio, susisiekimo ministro teigimu, JAV paskelbtos sankcijos Baltarusijai, apimančios ir per Lietuvą eksportuojančią kalio trąšų gamintoją „Belaruskalij“, paveiks trąšų pervežimus. „Belaruskalij“ produkcija per Lietuvą nebebus pervežama nuo gruodžio.

Sankcijos „Belaruskalij“ įvestos dėl to, kad bendrovė yra viena didžiausių valstybinių įmonių Baltarusijoje ir viena didžiausių pasaulyje kalio trąšų gamintojų, todėl yra laikoma „neteisėtu režimo pajamų šaltiniu“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./„Belaruskalij“ vagonų sąstatas su trąšų kroviniu Stasylų (Šalčininkų r.) geležinkelio stotyje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./„Belaruskalij“ vagonų sąstatas su trąšų kroviniu Stasylų (Šalčininkų r.) geležinkelio stotyje

JAV iždas savo ruožtu išdavė licenciją vykdyti sandorius, būtinus laipsniškai nutraukti bendradarbiavimą su „Belaruskalij“. Pagal dokumentą, šiam tikslui skirti 4 mėnesiai.

Tuo pat metu draudžiama sudaryti naujas sutartis dėl produkcijos pirkimo iš „Belaruskalij“. Pasibaigus šiam laikotarpiui, amerikiečiams bus uždrausta prekiauti su įmone, o pastarosios turtas JAV bus užblokuotas.

Kalio trąšų iš Baltarusijos eksportą vykdo „Beloruskaja kalijnaja kompanija“ (BKK) – 48 proc. jos akcijų turi „Belaruskalij“, 42 proc. – Baltarusijos geležinkeliai, o dar 10 proc. – draudimo bendrovė „Beleksimgarant“.

Europos Sąjunga (ES) jau yra įvedusi sankcijas kalio chlorido eksportui iš Baltarusijos. Birželio 24 dieną ES Taryba nusprendė taikyti sankcijas Baltarusijai, kurios, be kita ko, apima draudimą prekiauti ES tam tikrų rūšių kalio trąšomis, naftos produktais, tabako gaminiais iš Baltarusijos bei jų tranzito draudimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius