Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos studentai kurs įmones pagal novatorišką modelį

Nors Lietuvos studentų verslumo lygis, Statistikos departamento duomenimis, ženkliai mažesnis negu Europos Sąjungos (ES) šalių vidurkis, per artimiausius penkerius metus situacija gali žymiai pasikeisti. Lietuvoje pirmą kartą diegiamas jau 40 metų visame pasaulyje taikomas verslumo ugdymo modelis „Junior Enterprise“ (JE), padėsiantis studentams realiai išbandyti, ką reiškia įkurti įmonę ir ją valdyti.
Jaunimo verslo klubas
Studentai / Užsakovų nuotr.
Temos: 2 Parkas Studentai

Užsienyje studentai itin aktyviai dalyvauja modelio JE įgyvendinimo veikloje – jau yra apie 20.000 dalyvavusių studentų, o įkurtų naujų įmonių – net 300, kurių metinė apyvarta siekia net 40 mln. EUR.

Siekdama padėti studentams įkurti verslo organizacijas, asociacija „Jaunimo verslo klubas“ kartu su VšĮ „Mokslo parkas“ inicijavo projektą „Verslumo ugdymo modelio „Junior Enterprise“ įgyvendinimas Lietuvoje“. Projektas įgyvendinamas taip pat kartu su Lietuvos verslo konfederacija, VšĮ „Jaunimo iniciatyva“, Kauno technologijos universitetu ir Tarptautine teisės ir verslo aukštąja mokykla.

Pasak „Jaunimo verslo klubo“ prezidento Mindaugo Busilos, šio projekto dėka studentai Lietuvoje galės ugdyti verslumo gebėjimus ir praktinius įgūdžius pagal novatorišką verslo ugdymo modelį, kuris pritaikytas specialiai Lietuvos aplinkai.

„Siekiame ne tik padidinti studentų verslumo žinias, bet ir suteikti galimybę jiems patiems pagal savo studijų kryptį įkurti įmonę, ją valdyti, siekti pelno. Net neabejoju, kad tapę jaunaisiais verslininkais, dalis dabartinių studentų ženkliai prisidės ir prie Lietuvos ekonomikos augimo“, – teigia M. Busila.

Jis įsitikinęs, kad projektas turės teigiamą poveikį ir sprendžiant kvalifikuotų specialistų paruošimo problemas bei prisidės prie nedarbo mažinimo. „Atlikti tyrimai rodo, kad Lietuvos mokymo įstaigose paruoštiems specialistams stinga praktinių verslumo įgūdžių. Tai didina studentų nedarbo riziką ir visiškai neskatina naujų darbo vietų sukūrimo“, – pastebi „Jaunimo verslo klubo“ prezidentas.

Praėjusių metų lapkričio mėnesį prasidėjusiame projekte šiuo metu vyksta paruošiamieji darbai modelio įgyvendinimui – atlikti pirminiai universitetų dėstytojų, kurie taps mentoriais, apmokymai. Juos konsultavo modelio JE specialistai iš Belgijos.

Studentai prie projekto prisijungs jau šių metų kovo ir balandžio mėnesį. Tuomet prasidės studentų supažindinimas su verslumo ugdymo modeliu bei mokymai (registracija taip pat bus paskelbta www.mparkas.lt), o vėliau jaunimo įmonių kūrimas ir praktinės veiklos vykdymas. Padedant projekto koordinatoriams bei mentoriams bus suformuotos studentų grupės, kurios dalyvaus modelyje JE – šalia aukštųjų mokyklų kurs mažas įmones, formuos jų organizacijos valdymo struktūrą ir teiks paslaugas verslo įmonėms ir organizacijoms.

Pasak vieno iš projekto partnerių, VšĮ „Mokslo parkas“ direktoriaus Aurimo Vičino, projekto unikalumas tas, kad jaunimas pagal savo studijų kryptį galės taikyti teorines žinias praktikoje ir ugdyti praktinius gebėjimus.

Užsakovų nuotr./Jaunimo verslo klubo logotipas
Jaunimo verslo klubo logotipas

„Laisvu nuo studijų laiku bus galimybė ne uždarbiauti picerijose, o mokytis vystyti, pavyzdžiui, IT ar konsultacijų verslą, teikti realias paslaugas ir gauti pelną“, – sako A. Vičinas.

Be to, remiantis VšĮ „Mokslo parkas“ atstovų pasiektais susitarimais su Europos jaunimo įmonių konfederacija (European Confederation of Junior Enterprises), studentai papildomai galės ne tik stažuotis užsienio įmonėse, bet ir sukūrę Lietuvos jaunimo įmonių konfederaciją įsilieti į tarptautinį Europos jaunimo įmonių tinklą ir bendradarbiauti su ilgametę praktiką turinčiomis jaunimo įmonėmis.

Planuojama, kad per dvejus metus, iki pat 2013 m. lapkričio, projekte sudalyvaus iš viso apie 300 studentų iš Kauno technologijos universiteto, Tarptautinės teisės ir verslo aukštosios mokyklos, o taip pat ir kitų aukštųjų mokyklų. Projekte gali dalyvauti pirmos (bakalauro) ir antros (magistro) studijų pakopos studentai.

Pasaulinė praktika rodo, kad jau po dviejų metų nuo projekto pabaigos JE modelio pagrindu sukurtos įmonės dirba pelningai, o didžioji dalis JE įmonėse dalyvavusių studentų gauna pasiūlymus iš darbdavių dar nebaigę studijų bei apie 21 proc. studentų įkuria nuosavas įmones per 3 metus nuo studijų baigimo. 

Projektas „Verslumo ugdymo modelio „JUNIOR ENTERPRISE“ įgyvendinimas Lietuvoje“ įgyvendinamas pagal 2007-2013 m. Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos 2 prioriteto „Mokymasis visą gyvenimą“  VP1-2.2-ŠMM-07-K priemonę „Studijų kokybės gerinimas, tarptautiškumo didinimas“.

Projektas finansuojamas ES fondų ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.

Užsakovų nuotr./Kuriame Lietuvos ateitį
Kuriame Lietuvos ateitį
Pavadinimas
Pavadinimas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius