-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos teismas dėl „Bruc Bond“ licencijos lauks ESTT išaiškinimo

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) sustabdė bylą dėl Lietuvos banko sprendimo panaikinti bendrovės „Bruc Bond“ (buvusi „Moneta International“) mokėjimo įstaigos licenciją ir lauks Europos Sąjungos Teisingumo Teismo (ESTT) išaiškinimo.
Teismai
Teismai / 123RF.com nuotr.

LVAT spalio 19 dieną nutarė, jog iškilus Europos Sąjungos teisės aktų aiškinimo klausimui, jis privalo kreiptis į ESTT su prašymu priimti prejudicinį sprendimą.

„ESST atsakymas turėtų turėti esminę reikšmę nagrinėjamai bylai, nes sudarytų prielaidas, užtikrinant Europos Sąjungos teisės veiksmingumą, aiškinti ir ginčo teisiniams santykiams taikyti nacionalinės teisės normas nustatant pareiškėjo pareigas, susijusias su mokėjimo paslaugų teikimu“, – rašoma LVAT nutartyje.

Anot teismo, ESTT išaiškinimas svarbus dar ir dėl to, kad šalies aukščiausios instancijos teismai šiuo klausimu nėra suformavę praktikos, todėl byla taptų praktiką formuojančiu precedentu.

Vilniaus apygardos administracinis teismas pernai birželį atmetė bendrovės skundą ir konstatavo, kad Lietuvos bankas (LB) pažeidimus nustatė pagrįstai, o bendrovė neturėdama elektroninių pinigų įstaigos licencijos leido tokius pinigus.

LB valdyba 2020 metų balandį panaikino nuo nuo 2016 metų spalio galiojusią „Bruc Bond“ licenciją nustatęs šiurkščių pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos pažeidimų: bendrovė laikė klientų lėšas ilgiau negu leido mokėjimo įstaigos licencija, o tuo naudodamasi leido elektroninius pinigus, nors to daryti be tokios licencijos negalėjo.

„Bruc Bond“ taip pat pažeidė klientų lėšų apsaugos reikalavimus – ilgą laiką didžiąją dalį lėšų saugojo kredito įstaigose, tačiau nebuvo numatyta, kaip užtikrinama jų apsauga. Be to, „Bruc Bond“ lėšos nebuvo atskirtos nuo klientų lėšų, nors taip turi būti padaryta dėl saugumo.

Tyrimo metu nustatyta ir tai, kad „Bruc Bond“ ilgiau nei metus ataskaitose Lietuvos bankui teikė neteisingą informaciją apie savo ir klientų lėšų likučius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius