-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos verslas darbuotojus siunčia namo, atšaukiamos komandiruotės

Vis daugiau Lietuvos įmonių, reaguodamos į koronaviruso plitimą Europoje, darbuotojus, grįžusius iš Italijos ar Kinijos, siunčia dirbti namo, nuotoliniu būdu. Taip pat atšaukiamos komandiruotės, buriami krizių valdymo komitetai, dideliais kiekiais perkami respiratoriai darbuotojams.
Užrašas „Dirbu iš namų“
Užrašas „Dirbu iš namų“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Didelės Lietuvos įmonės pastarosiomis dienomis sprendžia, kaip reaguoti į koronaviruso plėtrą Europoje ir kokių priemonių imtis. Darbuotojus jau siunčia dirbti iš namų.

Subūrė krizių valdymo komitetą

„Danske Bank“ paslaugų centras – penktas pagal dydį darbdavys Lietuvoje su beveik 4 tūkstančiais specialistų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Danske Bankas“ IT centras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Danske Bankas“ IT centras

Todėl įmonė jau turi globalius krizių valdymo planus, veikia krizių valdymo komitetas. Šis, pasak kompanijos komunikacijos vadovės Živilės Brazės, stebi situaciją, platina rekomendacijas darbuotojams, ruošiasi galimiems scenarijams.

„Lietuvos darbuotojams, kurie per pastarąsias 2 savaites lankėsi Kinijoje, Japonijoje, Pietų Korėjoje ar Italijoje, išplatino prašymą iš namų dirbti dvi savaites“, – sakė Ž.Brazė.

Specialias grupes, stebinčias situaciją, kuria ir kitos įmonės bei įstaigos. Kaip 15min informavo Lietuvos banko Organizacijos tarnybos direktorius Tomas Kvaraciejus, banke suburta atsakinga grupė, nuolat stebinti situaciją ir oficialių institucijų rekomendacijas bei pasirengusi reaguoti į besikeičiančią situaciją.

Platina žemėlapį su viruso paveiktomis šalimis

Kaip 15min tvirtino IT įmonių grupės „Tesonet“, turinčios apie tūkstantį darbuotojų, komunikacijos vadovė Agnė Laskauskaitė, trečiadienį įmonės atstovai susidėliojo vidines taisykles ir veiksmų gaires, kurias trečiadienį platins darbuotojams.

Pagrindinis prašymas darbuotojams – grįžus iš komandiruotės arba atostogų Kinijoje ar Italijoje dvi savaites dirbti iš namų. Jeigu pasireiškia peršalimo simptomai, darbuotojams rekomenduojama likti namuose iki išgijimo.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Veido kaukė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Veido kaukė

„Be to, platiname darbuotojams žemėlapį su šalimis, kur patvirtinti koronaviruso atvejai. Sugrįžus iš šių šalių, prašome dirbti iš namų bent savaitę“, – tvirtino A.Laskauskaitė.

„Tesonet“ taip pat skatins darbuotojus, jei įmanoma, atšaukti susitikimus su klientais ar partneriais tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse ir pakeisti juos vaizdo skambučiais.

„Tais atvejais, kai negalima išsiversti su vaizdo skambučiais ir darbuotojas turi vykti, nepirksime tranzitinių skrydžių per Italiją“, – pabrėžė „Tesonet“ atstovė.

Nupirko medicinines kaukes, perka respiratorius

SBA Grupės personalo vadovas Edis Kasperavičius pasakojo, kad grupės įmonėse esantys medicinos punktai turi medicininių kaukių.

„Šiandien pradėjome organizuoti ir viešąjį respiratorių pirkimą grupės mastu. Taip pat visiems mūsų darbuotojams, grįžtantiems iš atostogų Italijoje ar kitų regionų, kuriuose nustatyti koronaviruso atvejai, nurodome dvi savaites dirbti iš namų ir stebėti savo sveikatą.

Jei nuotolinio darbo galimybės nėra, rekomenduojame pasinaudoti nedarbingumo pažymomis ar atostogomis. Ir toliau atidžiai sekame situaciją bei atsakingų institucijų rekomendacijas, tad jeigu tik prireiks, imsimės ir kitų priemonių“, – sakė E.Kasperavičius.

Atšaukiamos visos komandiruotės

„Tele2“ bendrovėje keli darbuotojai jau taip pat dirba iš namų. Antradienį „Tele2“ vadovo Petro Masiulio išplatintame laiške prašoma darbuotojų laikytis Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) nustatytų atsargumo priemonių – darbuotojai, kurie neseniai grįžo iš Kinijos ar Šiaurės Italijos (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionų), raginami dirbti iš namų ir stebėti savo sveikatą 14 dienų nuo paskutinės buvimo minėtose šalyse dienos.

Tiesa, „Tele2“ prašo dirbti iš namų ir grįžus iš kitų šalių, kuriuose yra užfiksuotų koronaviruso atvejų.

„Jei jūsų pareigos tokios, kad nėra galimybės dirbti iš namų, tačiau grįžote iš Kinijos, Italijos ar kitų valstybių, kuriose buvo užfiksuotų koronaviruso atvejų, iškart kreipkitės į savo tiesioginį vadovą ir apie tai informuokite – rasime išeitį. Sveikata ir saugumas svarbiausia“, – rašoma „Tele2“ vadovo laiške darbuotojams.

„Tele2“ nuotr./„Tele2“ biuras
„Tele2“ nuotr./„Tele2“ biuras

P.Masiulio kreipimesi į darbuotojus nurodyta ir daugiau taisyklių. Pavyzdžiui, pajutus pirmuosius į peršalimą ar gripą panašius simptomus, darbuotojai raginami kuo skubiau vykti namo, vengti kontakto su aplinkiniais, o pajutus simptomus ryte – neiti į darbą.

P.Masiulio nurodymu, iki kovo 15 dienos atšaukiamos visos komandiruotės, darbuotojams rekomenduojama apriboti ir asmenines keliones į užsienio šalis.

Nesiųs į komandiruotę, jei nenori

Daug įmonių Azijoje valdanti „Avia Solutions Group“ dar sausio 31 dieną išplatino rekomendacijas darbuotojams, nes daug verslo sutelkta ir Kinijoje. Panašiai kaip ir kitur, grįžusiems darbuotojams pasiūlyta dvi savaites padirbėti nuotoliniu būdu.

Vidiniame intranete, kurį mato darbuotojai visose šalyse, taip pat buvo išplatintos instrukcijos.

Taip pat nuspręsta nesiųsti darbuotojų į komandiruotes, jei nėra būtina, nereikalauti iš darbuotojų vykti į komandiruotes, jei jie nerimauja dėl kelionės saugumo, sudaryti sąlygas grįžusiems iš komandiruočių išbūti karantine, sudaryti sąlygas dirbti iš namų.

Viena iš grupės įmonių sustabdė klientų vizitus iš Kinijos, Italijos ir Ispanijos.

Atliks patalpų dezinfekciją

Telekomunikacijų bendrovės „Telia“ atstovai 15min tvirtino, kad visiems negaluojantiems darbuotojams ir iki šiol galiojo rekomendacijos dirbti nuotoliniu būdu.

Vaidoto Darulio nuotr./Naujasis „Telia“ biuras Vilniuje, Saltoniškių gatvėje
Vaidoto Darulio nuotr./Naujasis „Telia“ biuras Vilniuje, Saltoniškių gatvėje

Sprendimų dėl privalomo karantino darbuotojams, kurie lankėsi šalyse, kur buvo užfiksuoti susirgimo COVID-19 virusu atvejai, kol kas įmonė neturi.

„Tačiau atidžiai sekame visuomenės sveikatos apsaugos tarnybų pateikiamą informaciją ir laikysimės visų nurodymų, jei tokie bus. Savo ruožtu artimiausiu metu planuojame prevencinį visų biurų dezinfekavimą, visose bendrose erdvėse ir higienos patalpose yra reikalingų dezinfekcinių priemonių“, – pabrėžė „Telia“ atstovas Audrius Stasiulaitis.

Siūlo įsigyti ir medicininių kaukių

Įmonės taip pat laikosi SAM rekomendacijų – prašo valytojų dažniau vėdinti patalpas, naudoja dezinfekcinį skystį rankoms.

„Tesonet“ atstovė A.Laskauskaitė pridūrė, kad įmonė taip pat skatins darbuotojus įsigyti medicinines kaukes. „Ir patys jų ieškome, bet bėda su jų įsigijimu“ , – pastebi pašnekovė.

Bankai pasiūlė nuotolinį darbą

Lietuvoje komerciniai bankai taip pat paskelbė rekomendacijas darbuotojams, grįžusiems iš viruso židinių.

„Šiuo atveju banke vadovaujamės Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacija, kad darbuotojai, pastaruoju metu lankęsi Kinijoje ar Šiaurės Italijoje, dirbtų nuotoliniu būdu iš namų. Taip pat vadovaujamės rekomendacija darbuotojams susilaikyti nuo kelionių į tas šalis ar regionus, kuriuose nustatyti koronaviruso židiniai“, – teigė „Swedbank“ atstovas Saulius Abraškevičius.

15min skaitytojo nuotr./Bankas „Swedbank“
15min skaitytojo nuotr./Bankas „Swedbank“

Panašiai kalbėjo ir SEB banko Personalo departamento direktorius Ugnius Vipartas. Pasak jo, vadovaujantis Sveikatos apsaugos ministerijos ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) rekomendacijomis, darbuotojams, kurie neseniai grįžo iš Kinijos ar Šiaurės Italijos regionų arba iš ten grįžo jų šeimos nariai, sudarytos sąlygos 14 dienų likti dirbti namuose nuotoliniu būdu.

„O tiems, kurie nuotoliniu būdu dirbti neturi galimybių, rekomenduoja imti nedarbingumo pažymą ir 14 dienų neiti į darbą. Darbuotojų prašome laikytis rekomendacijų ir stebėti savo sveikatą“, – teigė U.Vipartas.

Tarptautinė SEB grupė darbuotojams yra nurodžiusi atšaukti visas verslo keliones į keturias šalis: Kiniją, Korėją, Iraną ir Italiją.

Kliaudamasis Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijomis nevažiuoti į koronaviruso paveiktas šalis ar tam tikrus jų regionus, Lietuvos bankas taip pat atsisako komandiruočių į šias vietoves.

„Luminor“ darbuotojams taip pat išplatino rekomendacijas, kaip elgtis viruso grėsmės atveju. „Pirmiausia, kadangi mūsų organizacijoje yra sudarytos tinkamos sąlygos nuotoliniam darbui, kolegos, grįžę pastaruoju metu iš Kinijos bei Italijos, turėtų dirbti iš namų bent dvi savaites“, – sakė banko atstovė Giedrė Bielskytė.

Taip pat rekomenduojama keisti gyvus susitikimus į nuotolinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius