-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos verslas turi potencialo dirbti su JAV gynybos pramone, sako ekspertai

Lietuvos verslas turi gerų galimybių bendradarbiauti su JAV gynybos pramone, tačiau Lietuvai būtina dirbti kartu su kitomis Baltijos šalimis, teigia Amerikos ir Lietuvos verslo tarybos prezidentas. Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos (LGSPA) vadovas sako, jog daugelis Lietuvos įmonių galėtų tapti amerikiečių partnerėmis. 
Šovinių gamyba
Šovinių gamyba / Giraitės šovinių gamyklos nuotr.
Temos: 1 Prekyba ginklais

Amerikos ir Lietuvos verslo tarybos prezidentas Ericas Stewartas teigia, kad JAV-Lietuvos gynybos forume prisistatančių Lietuvos įmonių skaičius rodo abiejų šalių verslo interesą bendradarbiauti.

„Turime atstovų iš vienuolikos JAV kompanijų, o mano žiniomis, keturios iš jų planuoja naujas investicijas arba reinvestavimą Lietuvoje (...) Su JAV kompanijomis čia siekia susitikti apie 80 Lietuvos bendrovių – tai viršija mūsų lūkesčius. Tai, kad tiek daug verslių, darbščių Lietuvos bendrovių siekia dirbti su JAV verslu, yra puikus signalas“, – BNS ketvirtadienį Vilniuje sakė E. Stewartas.

Pasak jo, Lietuva gali pasigirti inovatyviais, užsienio kalbų mokančiais darbuotojais, tačiau didžiausias jos iššūkis – maža rinka. Todėl Lietuva privalo ieškoti galimybių suvienyti pastangas su Latvija ir Estija.

„Manau, kad jeigu dirbsite su latviais ar estais, turėsite daugiau galimybių iš JAV kompanijų, kurios bus pasirengusios Lietuvoje ne tik siūlyti savo paslaugas, bet ir investuoti, kurti realias darbo vietas ir perkelti technologijas į Lietuvą“, – sakė E. Stewartas.

Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos (LGSPA) direktorius Rosvaldas Gorbačiovas teigia, kad JAV rinka Lietuvos gynybos pramonei ypač patraukli ne tik dėl savo dydžio, bet ir tuo, kad amerikiečiai diktuoja madas gynybos ir saugumo pramonėje.

„Amerikos rinka yra didelė, turtinga, valstybė labai daug lėšų skiria gynybos ir saugumo reikmėms, tai geidžiama rinka, nes ji – moki rinka. (...) Pas mus (LGSPA – BNS) praktiškai visos įmonės gyvena iš eksporto, Lietuva per maža rinka ir iš valstybinių užsakymų įmonės tikrai negyvena. Didelis procentas mūsų narių turi vienokį ar kitokį sąlytį su JAV. Yra įmonių, kurios apie 80 proc. pagamintos produkcijos eksportuoja į JAV“, – BNS sakė R Gorbačiovas.

Jo teigimu, Lietuvos ir JAV verslas gali bendradarbiauti ne vien eksporto srityje. Daugelis Lietuvos įmonių galėtų tapti amerikiečių verslo partnerėmis, įsilieti į gamybos grandinę.

„Man kartais susidaro įspūdis, kad mes nelabai patys žinome, ką turime ir ką galime. Manau, kad potencialas yra labai didelis, norėtųsi, kad dialogas su valdžia būtų sėkmingesnis, neapsiribotų vien viešaisiais pirkimais ir konkursais. Turime neišnaudotą intelektualinį potencialą čią vietoje. Galėtume įdarbinti žmones darbo grupėse, kuriant inovacijas, programas“, – vardijo R. Gorbačiovas.

Eksporto skatinimo agentūros „Versli Lietuva“ vadovė Daina Kleponė teigė, kad JAV yra vertinga Lietuvos verslo partnerė.

„Akivaizdu, žiūrint į JAV gynybos pramonės pajėgumus, kiek ten yra pinigų – tai yra didžiulis potencialas. (...) Su Amerika mus sieja glaudūs santykiai. Be to, jau nemažai Lietuvos kompanijų eksportuoja į Ameriką, tai trečia pagal dydį mūsų eksporto šalis po Vokietijos ir Lenkijos“, – BNS sakė D. Kleponė.

JAV kosmoso ir gynybos technologijų bendrovės „Orbital ATK“ atstovas Nickas Ranallo'as teigė, kad kompanija atvira bendradarbiavimui su Lietuvos įmonėmis.

„Taip, mus tai labai domina. Vienas iš „Orbital ATK“ privalumų yra noras bendradarbiauti su šalies kompanijomis. Nors mes įdedame daug pastangų į technologijų plėtojimą, bet esame pasirengę jomis dalytis“, – BNS sakė N. Ranallo'as.

Vilniuje savo technologijas ketvirtadienį pristatė „Orbital AKT“, šarvuotų visureigių gamintoja „Oshkosh Defense“, karinių sraigtasparnių gamintoja „Lockheed Martin Corporation“, gynybos sektoriaus bendrovė „Textron Systems Corporation“.

Pasak E. Stewarto, dalis bendrovių, kurių atstovai atvyko į Lietuvą, nepriklauso gynybos sektoriui. Kai kurios JAV kompanijos tik žvalgosi investavimo galimybių, kitos yra beveik įsitikinusios, kad investuos Lietuvoje.

JAV-Lietuvos gynybos forumą organizavo Amerikos-Lietuvos verslo taryba ir agentūra „Versli Lietuva“. Antrą kartą vykstančio renginio tikslas – pristatyti JAV ir Lietuvos įmonių bendradarbiavimo gynybos srityje perspektyvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius