Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Lifosa“ nutraukia fosfatų importą iš Vakarų Sacharos

Viena didžiausių fosfatų importuotojų iš Vakarų Sacharos – „Lifosa“ – žiniasklaidai tvirtina, kad nutrauks fosfatų importą iš šios okupuotos teritorijos.
Buchadoro stovyklos panorama
Buchadoro stovyklos panorama / Justino Vancevičiaus nuotr.

15min rašė, kad Vakarų Sachara yra fosfatų uolienų turtinga valstybė. Bou Craa kasykloje išgaunamos uolienos per Klaipėdos uostą pasiekia Lietuvą – rusų „EuroChem“ priklausanti, bet Lietuvoje registruota „Lifosa“ importuoja šimtus tūkstančių tonų fosfatų uolienų, kurių pirkimas iš Maroko įmonės, kaip tikina Vakarų Sacharos rėmėjai, finansuoja teritorijos okupaciją. 

Dabar „EuroChem“ pranešė, kad nutraukia importą.

„Grupė neketina pirkti fosfatų uolienos iš Vakarų Sacharos šiemet ar ateityje“, – pranešė „EuroChem“.

„Lifosa“ pastaruoju metu buvo viena didžiausių fosfato uolienų importuotoja iš Vakarų Sacahros. Per septynerius metus ji įsigijo apie 2 mln. tonų Vakarų Sacharos „baltojo aukso“.

Pelnosi okupantas

90 metų buvusi Ispanijos kolonija, 1975 metais Vakarų Sachara pateko į Maroko rankas. Jau keturiasdešimt metų dalis sahravių gyvena pabėgėlių stovyklose, o tarptautinė bendruomenė tik išlaiko status quo, niekaip nespręsdama situacijos.

Maroko teritorinių pretenzijų į Vakarų Sacharą nepripažįsta jokia valstybė, taip pat ir Jungtinės Tautos.

Jungtinės Tautos pabrėžia, kad fosfatų uolienų išgavimas Vakarų Sacharoje pažeidžia tarptautinę teisę. Nepaisant to, regiono naudingosios iškasenos ir toliau plinta po pasaulį, o iš to pelnosi Maroko vyriausybė, atsakinga už tai, kad Vakarų Sachara nebesivysto jau keturis dešimtmečius.

Justino Vancevičiaus nuotr./Vakarų Sacharos konflikto žemėlapis
Justino Vancevičiaus nuotr./Vakarų Sacharos konflikto žemėlapis

„Western Sahara Resource Watch“ antrus metus iš eilės skelbia sąrašą įmonių, kurios perka fosfatų uolieną iš Vakarų Sacharos. 2014 metais iš viso buvo nusipirkta 2,1 mln. tonų fosfatų uolienų. Skaičiuojama jų bendra vertė – 230 mln. dolerių. Palyginti su 2013 metais, skaičiai yra kiek menkesni.

Kompanijomis „lyderėmis“ yra įvardijamos kanadiečių „Agrium“ ir Lietuvoje registruota „Lifosa“, kurios kartu įsigijo 58 proc. viso tais metais parduoto fosfatų uolienų kiekio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius