Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Litgrid“ ieško konsultantų pajėgumų aukcionams

Ruošiantis kitų metų gruodį planuojamam pirmajam gamybos pajėgumų aukcionui Lietuvoje, elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ ieško konsultantų. Įmonė paskelbė jų konkursą, pasiūlymų jam laukiama iki spalio 28 dienos, skelbiama centriniame viešųjų pirkimų portale (CVPP). 
Elektros perdavimo sistemos operatorius LITGRID
Elektros perdavimo sistemos operatorius LITGRID / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Litgrid, AB

„Pirkimas visų pirma yra skirtas įsigyti metodikų, reikalingų pajėgumų aukcionui suorganizuoti, vertinimui. Šis aspektas yra itin svarbus, nes Lietuvoje pajėgumų aukcionas yra organizuojamas pirmą kartą“, – BNS pranešė „Litgrid“.

Konsultantai vertins metodikas, rinkos dizaino pokyčio poveikį, 2020-2030 metų elektros energetikos sistemos adekvatumą pagal Europos Komisijos reikalavimus ir kita.

„Išvados bus teikiamos pagal poreikį, nes šiuo metu pajėgumų mechanizmo dizainas Lietuvoje yra derinimas su Europos Komisija, kuri gali išsakyti poreikį pateikti poveikio vertinimo ataskaitą, jau atliktos adekvatumo studijos vertinimą ar kitus reikalingus dokumentus bei atsakymus į pateiktus klausimus“, – teigia operatorė.

Lietuvai siekiant užtikrinti pakankamą elektros gamybą 2025 metais atsijungus nuo Rusijos, pirmasis technologiškai neutralus pajėgumų aukcionas turėtų įvykti kitų metų gruodį, skelbia Energetikos ministerija.

„Tikslas yra užtikrinti vadinamąją tikėtiną apkrovos praradimo tikimybę (angl. Lost of Load Expectation, LOLE) ne didesnę kaip 8 val. (per metus – BNS), tikslas yra sukurti technologiškai neutralų aukcioną, kuriame galės dalyvauti esami generavimo šaltiniai, nauji, taip pat energijos kaupimo priemonės“, – spalio pradžioje kalbėjo energetikos viceministras Egidijus Purlys.

Pajėgumų mechanizme galės dalyvauti ir kitų šalių, su kuriomis Lietuva turi linijas (Švedija, Latvija ir Lenkija), pajėgumai.

Maksimalus metinis tokios paslaugos poreikis siektų 129 mln. eurų per metus. Viceministras BNS pabrėžė, kad tai yra maksimali įvertinta suma, kiek vartotojams galėtų kainuoti adekvatumo priemonės išlaikymas, bet, kaip rodo kitų šalių praktika, galutinė kaina yra kartais ar dešimtimis kartų mažesnė už viršutinę kainos ribą.

E.Purlys teigė, kad šiuo metu rengiami teisės aktai, bet to, vyksta valstybės pagalbos derinimo su Europos Komisija procesas, „Litgrid“ ruošia IT ir kitas sistemas aukcionui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius