Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 06 /18:45

„Litgrid“ pernai patyrė 49,4 mln. eurų nuostolio, pajamos augo 55 proc.

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ praėjusiais metais patyrė 49,4 mln. eurų nuostolio, kai prieš metus buvo uždirbusi 20 mln. eurų grynojo pelno.
„Litgrid“ sistemos valdymo ir duomenų centro atidarymas
„Litgrid“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Bendrovės teigimu, nuostolį daugiausia lėmė dėl padidėjusių elektros kainų 2,5 karto iki 99,6 mln. eurų išaugusios technologinių nuostolių perdavimo tinkle kompensavimo sąnaudos.

„Technologiniams nuostoliams kompensuoti reikalingą energiją perkame pagal rinkos kainą, todėl pernai šios mūsų sąnaudos išaugo 2,5 karto ir susidarė nuostolis“, – pranešime sakė įmonės vadovas Rokas Masiulis.

Prastesnį rezultatą taip pat lėmė 7,6 mln. eurų mažesnės perdavimo pajamos, 4,3 mln. eurų mažesnis sisteminių paslaugų rezultatas ir 6,8 mln. eurų didesnės veiklos sąnaudos.

„Litgrid“ pajamos 2022 metais siekė 420,3 mln. eurų ir buvo 55,3 proc. didesnės nei 2021-aisiais.

Pajamos už elektros perdavimą mažėjo dėl mažesnių reguliuotojo nustatytų kainų ir mažesnio perduoto kiekio, bendrą pajamų augimą daugiausia lėmė dėl didesnių elektros rinkos kainų 2,4 karto išaugusios disbalanso ir balansavimo elektros energijos pajamos.

Bendrovės nuostolis prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją (EBITDA) siekė 36,5 mln. eurų, kai prieš metus EBITDA buvo teigiamas ir siekė 46,2 mln. eurų.

„Litgrid“ investicijos 2022 metais siekė 55,9 mln. eurų, iš jų 41 proc. skirta strateginiams ir valstybei svarbiems elektros energetikos projektams įgyvendinti, 59 proc. – perdavimo tinklo rekonstrukcijai ir plėtrai ir veiklos palaikymui.

Lietuvos perdavimo tinklais perduotos elektros energijos kiekis pernai sumažėjo 6,4 proc. iki 10,234 TWh. Elektros energijos vartojimas mažėjo dėl gyventojų ir verslo taupymo bei dėl prie skirstymo tinklo prijungtų atsinaujinančių išteklių elektros energiją gaminančių vartotojų augimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius