-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Luminor“ banko ketvirčio grynasis pelnas – 40,3 mln. eurų

„Luminor“ bankas paskelbė savo 2022 m. ketvirtojo ketvirčio rezultatus ir pranešė apie pagerėjusius verslo rezultatus bei išlaikytą paskolų portfelio kokybę. Neveiksnios paskolos bendroje paskolų portfelio struktūroje sumažėjo iki 1,2 proc., o tai yra geriausias visų laikų rezultatas, pranešime spaudai akcentuoja bankas.
„Luminor“ bankas
„Luminor“ bankas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Luminor“ bankas nuosekliai augino paskolų gyventojams portfelį, taip pat buvo lyderis skolinant Baltijos šalių verslui. Indėliai banke ketvirtąjį ketvirtį išaugo beveik 400 mln. eurų.

Baltijos šalyse ketvirtąjį ketvirtį ir toliau buvo fiksuojami aukščiausi infliacijos rodikliai euro zonoje. Ekonomikos perspektyvos išlieka neaiškios, todėl metų pabaigoje sumažėjo naujų paskolų paklausa. Paskutinį metų ketvirtį bankas padidino grynąsias pajamas iš palūkanų, nes palūkanų normos padidėjo po laikotarpio, kuomet buvo ypač žemos.

Ketvirtojo ketvirčio banko grynasis pelnas siekė 40,3 mln. eurų. Palyginus su 2021 m. ketvirtuoju ketvirčiu, tokius rezultatus lėmė 32 mln. eurų išaugusios pajamos ir 2,5 mln. eurų padidėjusios išlaidos. Banko normalizuota kapitalo grąža pagerėjo iki 12,3 proc. (2021 metais ketvirtojo ketvirčio rodiklis buvo 6,9 proc.). Banko likvidumo ir kapitalo pozicijos išlieka stiprios. Ketvirčio pabaigoje „Luminor“ bendrojo kapitalo pakankamumo rodiklis siekė 19,4 proc.

„Luminor“ bankas pagrindinį dėmesį skyrė IT sistemoms tobulinti, nes jos sudaro pagrindą gerinant paslaugų stabilumą, sprendžiant ankstesnes problemas ir diegiant atsparesnę IT sistemą. Planuojama ir toliau šiai sričiai skirti daug dėmesio – bankas investuos į IT sistemų našumo gerinimą. Bankas taip pat tęsė darbus, siekdamas įgyvendinti aplinkos apsaugos, socialinės atsakomybės ir valdysenos (angl. Environmental, Social and Governance, ESG) ambicijas. Pasaulinio ESG reitingų lyderis „Morningstar Sustainalytics“ bankui suteikė žemos rizikos vertinimą – geriausią reitingą tarp didžiųjų Baltijos šalių bankų.

Per metus pelnas paaugo 50 mln. EUR – nuo 74,7 mln. EUR 2021 metais iki 124,7 mln. EUR 2022 metais. Lyginant su 2021 metais, jis kito 66,9 proc. 2022 m. rezultatus daugiausia lėmė grynųjų pajamų iš palūkanų pagerėjimas dėl padidėjusio EURIBOR ir efektyvumo didinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius