Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Adomėnas: URM linkusi siūlyti „Belorus“ sanatoriją perimti Lietuvos žinion

Užsienio reikalų ministerija svarsto siūlyti Minskui, kad Lietuva perimtų Baltarusijos valstybei priklausančią Druskininkų sanatoriją „Belorus“, kuriai pritaikytos Europos Sąjungos sankcijos, trečiadienį pranešė viceministras Mantas Adomėnas.
„Belorus“ sanatorija Druskininkuose
„Belorus“ sanatorija Druskininkuose / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„URM linkusi siūlyti tuo keliu eiti, perimti sanatoriją Lietuvos žinion, nes tai yra savotiška tokia tarptautinių santykių anomalija, kai yra Baltarusijos nuosavybė Lietuvos teritorijoje“, – pareiškė M.Adomėnas Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete.

„Pasiūlyti galima tokį sprendimą. Bet tam reikia, kad Baltarusija būtų pasiruošusi apie tai kalbėti“, – teigė viceministras.

Jo teigimu, Baltarusija taip pat gali nesunkiai išspręsti klausimą dėl sankcijų, jei jos pavaldumą perduotų kitai įstaigai, pavyzdžiui, Sveikatos apsaugos ministerijai, kad sanatorijos nekontroliuotų Europos Sąjungos sankcijų sąraše esantys asmenys.

Baltarusijos pusė labai nesunkiai gali išspręsti tą situaciją, ir jie tai puikiai žino.

„Baltarusijos pusė labai nesunkiai gali išspręsti tą situaciją, ir jie tai puikiai žino, pervesdami sanatoriją į kitą pavaldumą – atlikti administracinius veiksmus, kad sankcionuotas asmuo nebūtų tiesiogiai kontroliuojantis sanatoriją. Jų nenoras tą spręsti yra tiesiog bandymas naudoti sanatoriją kaip įkaitę“, – parlamentarams teigė viceministras.

Registrų centro duomenimis, sanatorija „Belorus“ priklauso Baltarusijos prezidento reikalų valdybai. Jai vadovauja Viktoras Šeimanas, esantis ES sankcijų sąraše.

Bankas „Swedbank“ sanatorijos sąskaitas įšaldė gruodžio mėnesį.

Įšaldžius sanatorijos sąskaitas banke, Seimas priėmė įstatymą, kurs numato vienkartines išmokas sanatorijos darbuotojams.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministro Vytauto Šilinsko duomenimis, kol kas sanatorijoje darbą paliko penki žmonės.

„Šiai dienai yra penki žmonės išėję: vienas sausį, keturi – kovą. Visi jie gavo išmokas (...) Kiek žinau, porai jau buvo pasiūlytas tam tikras darbas, bet jie dar žiūri, ar norės dirbti, ar turės galimybę nuvažiuoti, porą žmonių yra priešpensinio amžiaus ir svarsto, ar grįžti į darbo rinką“, – tvirtino viceministras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Belorus“ sanatorijos darbuotojų mitingas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Belorus“ sanatorijos darbuotojų mitingas

Sanatorijoje „Belorus“ dirba apie 390 žmonių: 350 Lietuvos piliečių, likusieji yra baltarusiai.

„Sodra“: vienas iš variantų – bankroto bylos kėlimas

„Sodros“ direktoriaus pavaduotojas Ježy Miskis informavo, kad sanatorija jau daugiau nei tris mėnesius iš eilės nemoka socialinio draudimo įmokų už savo darbuotojus.

Atsižvelgiant į tai, gali būti priimtas sprendimas sanatoriją priskirti prie veiklos nevykdančių įmonių. J.Miskio teigimu, taip daroma, kad nebūtų priskaičiuojamas darbo užmokestis nemokant „Sodros“ įmokų.

Jeigu sanatorija būtų priskirta prie nevykdančių veiklos įmonių, jos darbuotojai prarastų socialines garantijas už tuos mėnesius, kada sanatorija nemokėjo „Sodros“ įmokų, t.y., jie būtų laikomi tą laikotarpį socialiai neapdraustais.

Tokia procedūra sanatorijai būtų taikoma, nes sanatorija nėra Valstybinės mokesčių inspekcijos įtrauka į labiausiai nuo koronaviruso nukentėjusių įmonių sąrašą, tuo tarpu jame esančioms įmonėms įmokų mokėjimas atidedamas, bet ne ilgiau kaip penkeriems metams.

Tačiau J.Miskis taip pat pranešė apie tai, kad po vidinio „Sodros“ vadovybės pasitarimo buvo nutarta kol kas sanatorijai šios sankcijos netaikyti.

Iš „Sodros“ pusės tikriausiai kol kas nebus jokių pasekmių darbuotojams.

„Iš „Sodros“ pusės tikriausiai kol kas nebus jokių pasekmių darbuotojams“, – teigė jis.

„Vertinti, ar įmonė veiklą vykdo ar nevykdo, turbūt, dabar nėra galimybės dėl tos priežasties, kad yra karantinas ir įmonė veiklos vykdyti negali“, – pridūrė J. Miskis.

Tačiau jis pabrėžė, kad situacija dėl sanatorijos lieka neapibrėžta.

„Darbuotojams darbo užmokestis yra priskaičiuojamas, „Sodros“ įmokos nemokamos, todėl toliau didinti įsiskolinimą „Sodrai“ ir prisiimti įsipareigojimus valstybei nėra logiška“, – Seimo nariams komitete kalbėjo jis.

J.Miskis be kita ko neslepia, kad vienas situacijos dėl sanatorijos sprendimų yra bankroto bylos jai kėlimas.

M.Adomėnas teigė, kad kovo 17-ąją URM priimtas sprendimas leisti darbdaviui išmokėti atlyginimus už 2021 metų sausį. Apie tai buvo informuotas bankas.

„Kodėl bankas nepadarė pavedimo, negaliu pasakyti“, – tvirtino viceministras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mantas Adomėnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mantas Adomėnas

M.Adomėno teigimu, leista išmokėti 244 tūkst. eurų – atlyginimams, mokesčiams valstybei („Sodros“ ir gyventojų pajamų mokesčio įmokos) ir dengti išlaidas už komunalines paslaugas.

Pasak jo, anksčiau sprendimas nebuvo priimtas, nes sanatorija URM nebuvo pateikusi detalios informacijos apie konkrečius mokėjimus ir jiems reikalingas lėšas.

M.Adomėnas pranešė, kad netrukus bus priimtas sprendimas dėl lėšų atšildymo atlyginimams už vasarį mokėjimui.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis yra pareiškęs, kad URM yra paprašiusi Europos Komisijos (EK) įvertinti, ar sankcijos sanatorijai pritaikytos teisingai, ir pagal gautą neoficialią informaciją neturi pagrindo abejoti šių priemonių taikymu.

M.Adomėnas sako, kad EK kol kas formalaus atsakymo Lietuvai nedavė: „Ką jie davė, yra neformali nuomonė, kuria remtis negalima“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius