-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marsas ir Margutė jau laukia žmonių pirmoje kačių kavinėje Vilniuje

Trečiadienį atidaryta pirmoji kačių kavinė Vilniuje. Kačių kol kas čia nėra daug – tik dvi. Tačiau netrukus lankytojus džiugins dar trys rainiai – visi jie atkeliaus iš globos namų.
Kavinėje
Kavinėje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Murrr... Cafe“ pirmuosius lankytojus pasitinka 10 mėnesių katė Margutė. Ji noriai pozuoja fotografui, nesiskuklina atsisėsti ant kelių visai nepažįstamam žmogui. Kitas kavinės katinas – Marsas – dar drovus. Jis į kavinę atvyko tik antradienį, todėl slepiasi.

15min.lt žurnalistai trečiadienį lankėsi pirmojoje kačių kavinėje Vilniuje prieš pat jos atidarymą. Pirmuosius lankytojus džiugins tik Margutė ir Marsas, tačiau netrukus prie jų prisijungs dar trys katės, kurias šiuo metu dėl sveikatos sutrikimų prižiūri veterinaras. Visos jos – buvusios gyvūnų globos namų auklėtinės.

Ilgai laukė šios dienos

„Didelė šventė šiandien. Kai tik visi katinukai bus sveiki, tai čia jų padaugės“, – 15min.lt sakė kavinės įkūrėjas Liudas Basiulis. Su drauge Indre jis kavinės idėją brandino dvejus metus.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Liudas ir Indrė, kavinės įkūrėjai
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Liudas ir Indrė, kavinės įkūrėjai

„Pernai tokiu metu žengėme pirmuosius žingsnius – sukūrėme „Facebook“ puslapį, užsiregistravom interneto adresą kaciukavine@popo.lt ir padėjom po truputį kažką rutulioti, dėlioti, skaičiuoti, bet kažkaip iki šių metų niekaip toli nepažengėm. Šiemet, išgirdę, kad dar viena įmonė ruošiasi tokią idėją įgyvendinti, sau įspyrėm, įsižnybom – kodėl mes delsiam?“ – pasakojo Liudas.

Pasak jo, didelių sunkumų iki atidarymo nebuvo – visus reikalingus leidimus gavo, nesunku buvo surasti ir patalpas. „Murrr... Cafe“ įsikūrė Pylimo gatvėje, priešais Vingrių stotelę. Patalpų plotas – 60 kvadratinių metrų. Lankytojai galės gerti kavą ar užkandžiauti dviejuose kambariuose, tačiau katės bus tik viename jų.

Visi gyvūnai – iš prieglaudos

Kai kalbėjomės su Liudu, Margutė netruko įsitaisyti man ant kelių. Tuo metu Marsas – juodai baltas stambus katinas – slėpėsi tik katėms skirtoje patalpoje. Jis į kavinę atkeliavo tik antradienį, todėl dar nepriprato prie žmonių, kurių, kavinei dar net neatsidarius, aplinkui jau buvo daug dėl atidarymo šurmulio.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Kavinėje
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Marsas kol kas dar kuklus

„Marsas turi savo kampelį – jis ten slepiasi ir šiandien turbūt nepamatys jo žmonės“, – pasakojo Liudas.

Marsas į kavinę atkeliavo iš prieglaudos.

„Prieglaudos labai atsargiai žiūri, nori suteikti gerus namus katėms. Kai kurie atėjo pasižiūrėti, kaip čia viskas atrodo, visiems pasirodė visos sąlygos priimtinos, nes yra atskira erdvė katinukams pasislėpti“, – sakė Liudas.

Globos tarnybos, atiduodamos kates, stengėsi parinkti tokius katinus, kurie būtų draugiški ir bendraujantys.

Paklaustas, ar nebijo, kad kačių mylėtojai pradės į kavinę tempti kates iš gatvės, Liudas sakė, kad tikrai to nebijo: „Mūsų misija taip pat yra rūpintis gyvūnų globa. Mes negalėsime jų priimti, bet būtinai nukreipsime į artimiausią globos tarnybą, kur juos priims ir padės surasti naujus namus.“

Verslininkas, teisininkas ir kačių mylėtojas

Liudas su Indre labai myli kates, todėl kačių kavinės verslas jiems – vienas malonumas.

„Patys auginam katiną pas tėvus – Pumą. Jai yra 15 metų – senolė jau. Su ja draugaujam ir ja rūpinamės. Vaikystėje auginom daug gyvūnų. Aš pats turėjau katiną Ryžį savo kaime, kur gyvenau, bet jis, deja, pabėgo kažkur į laukus. Turėjome šuniukų, jūros kiaulyčių, kitų gyvūniukų“, – pasakojo Liudas.

Nors kačių kavinei jis skiria daug laiko ir jėgų, tai nėra vienintelis Liudo darbas – vyras dirba teisininku.

„Darbas tai kitoks, bet bandysiu suderinti“, – sakė Liudas.

Kvapas – ne rojaus obuolių

Kavinėje iš viso dirbs 2-3 žmonės. Katinais rūpinsis kavinės savanoriai – jie kates maitins, keis jų kraiką. Kačių tualetas, kaip ir jų valgykla, bus atskiroje patalpoje.

„Ten yra ventiliacija, uždaros dėžutės su angelėmis. Žmonės, ateidami į tokią kavinę, turbūt jau bus nusiteikę, kad kvapas bus kažkoks, nes katės vis tiek turi tą kvapą – tuštinasi, ir jų maistas ne rojaus obuoliais kvepia. Kvapas bus, ką darysi. Bet kovosime – turime langą, ventiliatorių“, – sakė Liudas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Kavinėje
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Kavinėje

Kavinėje bus prekiaujama kava, arbata, sultimis, bus ir užkandžių – sumuštinių, salotų, pyragų, pyragaičių. Liudas pataria – jeigu norite būti tikri, kad rasite vietos kavinėje, verčiau staliuką rezervuokite iš anksto. Jeigu norėsite sėdėti su katėmis, turėsite išleisti bent 10 litų.

Lankytojai negalės į kavinę ateiti dar ir su savo katėmis ar kitais gyvūnais,  kavinės gyventojai bus paskiepyti, nuolat tikrinami dėl įvairiausių ligų, tad bijoma, kad dėl atėjusių kitų kačių nesklistų ligos. Be to, norima išvengti gyvūnų tarpusavio nesutarimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius