Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažėjant rūkančiųjų, smunka Vokietijos biudžeto pajamos iš tabako akcizų

Vokietijos biudžeto įplaukos iš tabakui ir tabako gaminiams nustatytų akcizų pirmąjį ketvirtį, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, sumažėjo 4,7 proc. iki 5,9 mlrd. eurų, parodė šalies statistikos tarnybos „Destatis“ duomenys.
Cigaretė
Cigaretė / 123rf.com nuotr.

Tai visų pirma lėmė Vokietijoje gerokai smukę cigarečių ir kai kurių kitų tabako gaminių pardavimai.

Pavyzdžiui, cigaretėse naudojamo smulkiai pjaustyto rūkomojo tabako pardavimai sumažėjo 6,9 proc., o pypkių tabako – net 22,3 procento. Tuo tarpu cigarų ir cigarilių pardavimai padidėjo 11,2 procento.

„Destatis“ skaičiavimus atlieka remdamasi akcizinių tabako gaminių pardavimais. Tačiau tarnyba pripažįsta, jog negali tiksliai nustatyti tabako vartojimo šalyje apimties, nes rūkaliai cigaretes neretai perka už Vokietijos ribų.

Pavyzdžiui, Vokietijos priklausomybės problemų centro (DHS) duomenys rodo, kad cigarečių ir tabako vartojimas šalyje 2017 metais padidėjo 1,1 procento.

Centro skaičiavimais, rūkaliai biudžetui kasmet atsieina 79 mlrd. eurų. Iš jų maždaug 25,4 mlrd. eurų išleidžiama pačių rūkančiųjų gydymui ir vaistams, o dar apie 53,6 mlrd. JAV dolerių sudaro netiesioginės sąnaudos, pavyzdžiui, dėl gamybos prastovų dėl rūkymo pertraukėlių, praneša „Deutsche Welle“.

Tačiau vertinant vidutinės trukmės laikotarpį, tabako vartojimas Vokietijoje visgi mažėja. Duomenys rodo, kad 2016 metais vienam gyventojui teko vidutiniškai 920 surūkytų cigarečių – maždaug 100 cigarečių mažiau negu 2012-aisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius