Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medienos gamybos įmonės vadovas: „Krizės yra puikus metas imtis iššūkių“

Jau metai, kai daugybė pasaulio verslų kenčia nuo įvairiausių pandemijos padarinių. Anykščiuose lygiai prieš metus buvo įsteigta medžio apdirbimo įmonė. Tiesa, tuomet tik dokumentuose. Įmonė gimtadienį švenčia kartu su COVID-19 virusu, o statybas ir įkurtuves – su abiem karantinais. Produkciją net į Australiją eksportuojanti įmonė planuoja greitu laiku aktyviai prekiauti lentomis ir Lietuvoje.
Medienos apdirbimo įmonė „LTF Gamyba“ švenčia vienerių metų sukaktį
Medienos apdirbimo įmonė „LTF Gamyba“ švenčia vienerių metų sukaktį / Organizatorių nuotr.
Temos: 2 Verslas Mediena

Pernai lapkričio 27 dieną buvo įkurta bendrovė „LTF Gamyba“. Tai prekyba užsiimančios „LTFirewood“ dukterinė įmonė – vadovai nusprendė, kad metas imtis ko nors naujo. Taip gimė mintis sukurti modernų medienos apdirbimo fabriką.

Gimtadienį netrukus švęsiančios bendrovės vadovas Marius Varnas šiuos metus prisimena kaip nesibaigiančių iššūkių laiką, kuris gerokai užgrūdino. Tai praverčia, nes iššūkiai nesibaigia. Kito kelio į sėkmę nėra – sunkumus tiesiog reikia įveikti ir judėti pirmyn.

Organizatorių nuotr./Medienos apdirbimo įmonė „LTF Gamyba“ švenčia vienerių metų sukaktį
Organizatorių nuotr./Medienos apdirbimo įmonė „LTF Gamyba“ švenčia vienerių metų sukaktį

Karantinas nesutrukdė pastatyti fabriką

„Prieš metus nusprendėme, kad laikas užsiimti ne tik prekyba, todėl įkūrėme dukterinę įmonę ir iš Švedijos nusipirkome medienos obliavimo įrangą. Jei tiksliau – nedidelį fabriką su visa obliavimo linija“, – prisimena vadovas M.Varnas.

Dar prieš pirmąjį karantiną visa komanda išvažiavo į Švediją penkioms savaitėms. Per tiek laiko pavyko liniją išardyti ir paruošti gabenimui. Tuo metu Lietuvoje ir daugelyje kitų šalių prasidėjo įvairūs ribojimai dėl pasaulinės pandemijos. Švedijoje žmonės elgėsi visiškai ramiai. Taip pat jautėsi ir čia plušantys lietuviai.

„Kai viską pabaigėme ardyti, užsidarė valstybių sienos. Grįžti namo liko tik vienas kelias – aplink Baltijos jūrą – pro Suomiją, Estiją ir Latviją. Grįžome sėkmingai, niekas nesirgo ir dar ilgai tokių tarp pažįstamų neturėjome. Žinoma, visada saugojomės. Tą darome ir dabar. Turiu pripažinti, kad, dirbant Švedijoje, naujienos iš Lietuvos atrodė baugiai“, – pasakojo bendrovės vadovas.

Deja, dėl pirmojo karantino įrengti obliavimo liniją tuoj pat buvo neįmanoma. Pagrindiniai darbai prasidėjo tik tuomet, kai įvairūs ribojimai baigėsi. Tada atvyko į Lietuvą žmogus, kuris vadovavo linijos surinkimui.

„Montavimo darbai prasidėjo gegužės mėnesį, o linija ėmė veikti rugsėjo viduryje. Visą šį laiką labai daug dirbome ir mokėmės. Mediena mums ne naujiena, tačiau čia visai kitokia veikla – apdirbimas, obliavimas. Turiu pripažinti, kad mokomės ir dabar“, – teigė jau pilnu pajėgumu veikiančios bendrovės direktorius.

Organizatorių nuotr./Medienos apdirbimo įmonė „LTF Gamyba“ švenčia vienerių metų sukaktį
Organizatorių nuotr./Medienos apdirbimo įmonė „LTF Gamyba“ švenčia vienerių metų sukaktį

Krizė – geras laikas kurti

Po daugybės triūso ir iššūkių 900 kvadratinių metrų pastate įrengta medienos obliavimo linija per mėnesį su viena pamaina sugeba paruošti iki 2000 kubinių metrų žaliavos. Mediena į šią naująją gamyklą atkeliauja iš Rusijos ir Baltarusijos, o įvairaus storio ir pločio obliuotos lentos gabenamos į kitą pasaulio pusę. Dažniausiai į Australiją, Indiją, Jungtines Amerikos Valstijas. Taip pat į Europos valstybes. Artimiausiuose planuose – aktyvi prekyba ir su Lietuvos medžio pramonės ar statybos įmonėmis.

Linijai aptarnauti pamainoje pakanka penkių žmonių, jei neskaičiuotume tų, kurie žaliavą atgabena, išveža ar dirba administracijoje.

Dar vienas ateities planas – darbuotojams palaipsniui suteikti kitokias darbo vietas, o obliavimo liniją visiškai automatizuoti. M.Varnas ir jo darbuotojai žino, kad šie įrenginiai, pritaikius tam tikrus sprendimus, gali veikti savarankiškai. Tačiau tam prireiks laiko ir investicijų.

Vadovas mano, kad tai gali nutikti per keletą metų, nes linija – lyg gyvas organizmas, kuris kasdien vis prašo dėmesio. Tai nebūtinai gedimai. Kiekvienas darbas turi tokių plonybių, kurios į jokias instrukcijas nėra surašytos.

„Krizė – puikus metas pradėti kažką naujo, imtis kurti ir įgyvendinti savo svajones ir planus, kuriems iki tol neturėjote laiko ar tiesiog nedrįsote dėl patogios būsenos“, – konstatavo vadovas.

Organizatorių nuotr./Medienos apdirbimo įmonė „LTF Gamyba“ švenčia vienerių metų sukaktį
Organizatorių nuotr./Medienos apdirbimo įmonė „LTF Gamyba“ švenčia vienerių metų sukaktį

Komanda – kai susipyksti, bet susitaikai

„Turiu pripažinti, kad mūsų konkurentai Lietuvoje yra puikūs žmonės. Užuot mums trukdę ir visaip kenkę, jie mums dalina patarimus ir žinias, kurias galima išmanyti tik per ilgametę patirtį. Dabar jau žinome, kad apie penkerius metus kasdien bus galima tikėtis įvairiausių siurprizų, kol mes idealiai įvaldysime techniką ir kol ji pripras prie mūsų“, – pasakojo pašnekovas.

Vadovas atviravo, jog ne tik konkurentai, bet ir įvairios valdiškos institucijos nemažai prisidėjo prie fabriko gimimo: „Dabar – kad ir kaip sunku būtų, jau kelio atgal nėra. Kaip nebūtų keista, jaučiuosi dėkingas ne tik konkurentams, bet ir Užimtumo tarnybai, Anykščių rajono savivaldybei. Geranoriškumas ir palaikymas iš tiesų labai padeda.“

Kaip paaiškėjo, surinkti ir paleisti liniją – dar ne pats sudėtingiausias darbas. Rožiniai akiniai nukrenta tuomet, kai sieki, kad visiškai tvarkinga linija dirbtų taip, kaip ir nori. kiekviena diena – lyg iššūkis, kuris išmoko šio to naujo.

„Patikėkite, darbas tuo pačiu patikrina ir visą mūsų kolektyvą. Taip susirenka žmonės, kurie sugeba susipykti, susitaikyti, išsiaiškinti ir toliau dirbti kaip vienas kumštis. Kriziniai metai mums ėjo kaip medžius verčiantis uraganas, tačiau dabar turime veikiantį fabriką, dvylika patikimų dirbančių savo srities profesionalų ir svajonę ne tik eksportuoti, bet ir tiekti produkciją Lietuvos rinkai“, – kalbėjo M.Varnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius