Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Meilė gamtai: ar verta važiuoti iki ekologiškos plovyklos?

Rinktis ekologiškus produktus parduotuvėje jau kurį laiką yra madinga, o ant podiumo lipa ir dar vienas ekomodelis – gamtai draugiškas gyvenimo būdas. Ar apsvaiginti globalių idėjų perlenkiame lazdą, ar išties gyventi ekologiškai nereikia daug pastangų – moderniausia Lietuvoje automobilių plovykla „Ainava“ pateikia du skirtingus požiūrius į tai, kiek reikia rūpintis aplinka bei gamta, ir kviečia išreikšti savo nuomonę.
Automobilių plovykla „Ainava“
Automobilių plovykla „Ainava“ / Projekto partnerio nuotr.

Požiūris: paveikti mados ekologija rūpinamės per daug

Vienas ryškiausių mano vaikystės prisiminimų yra susijęs su skalbimu Dzūkijos kaime pas senelius vasarą. Procesas atrodydavo taip: ant krosnies mama užvirdavo didžiulį puodą vandens, į jį mesdavo kažkokių miltelių iš dėžutės su rusiškais rašmenimis, dėdavo drabužius arba patalynę ir dar pakaitindavo. O tuomet didžiausią krūvą į skardinę blėką sukrautų skalbinių ji tįsdavo kelis šimtus iki ežero ir įkeldavo į valtį. Kas mamai buvo sunkus darbas, tas man, vaikui, buvo pramoga – mat būdavo proga pabūti dideliu ir irkluoti valtį. Kol irkluodavau, mama ežere skalaudavo skalbinius, kurie vandenyje paskleisdavo baltas putas.

Apie ką pasakoju? Apie gamtą ir jos neįtikėtiną galią išsivalyti. Taip skalbdavo visi kaimynai aplink ežerą. Į ežerą taip pat patekdavo trąšos iš aplinkinių laukų – patikėkit, jų pildavo tada negailėdami. Kartais girtas kolūkio kiaulidės darbininkas srutas išpildavo. O ežerui – nieko. Kaip buvo skaidrus lyg ašara, taip ir liko iki šiol.

Apie ekologiją tada kaime ir mieste nieko nežinojom, o ir nereikėjo. Laikraščiais šiukšlių kibirą išklodavom, butelius priduodavom, moskvičius bei žigulius kieme plaudavom ir blizgindavom, bjaurastį, kaip dažų skiediklis, už tvarto arba į kanalizaciją pildavom, ir nieko, žemė viską sugerdavo.

Dabar mieste taip nebepasitaškysi. Tik pabandyk – kaimynas pamokslą atskaitys, dar žiniasklaidoje pirštais užbadys. Anądien išmečiau maišelį į šiukšliadėžę kieme. Su visais pieno pakeliais ir šprotų skardinėmis. Tai pamačiusi paauglė, kuriai dar pienas nuo lūpų nenudžiūvo, tik sušnypštė kažką po nosimi. Jeigu gerai nugirdau, tai buvo „debilas“. Ar matė ji, kaip iš konteinerių paimamos to rūšiuotos atliekos? Viskas vėl sumaišoma!

Anądien išvis mačiau, kaip vienas jaunuolis nuorūką išmetusiam vyrui sakė: „Atsiprašau, jūs pametėt.“ Ir rodo pirštu į nuorūką, laukia, kol pakels ir išmes. Įsivaizduojat, kaip akis drasko? Tas iš streso net į kišenę byką susigrūdo. O pabandyk kibiru vandens automobilį kieme perlieti, nes kam švaistyti pinigus plovykloje – o Dieve, nusikaltėlis didžiausias, tuoj policiją iškvies ir baudą tūkstančiais skaičiuosi.

Žodžiu, visos tos dejonės dėl vargšės gamtos yra smarkiai perlenktos. Tereikia vieno – nebūti paršais. Išmesti šiukšles į tam skirtą vietą, bet nevaidinti pasaulio pabaigos dėl nuorūkos. Gamta atlaikė daug didesnius kataklizmus nei pora kibirų purvino vandens nuosavos sodybos kieme.

Požiūris: tausoti gamtą yra kiekvieno sąmoningo žmogaus pareiga

Pirmą kartą apie tai, ką žmonės daro su Žeme, susimąsčiau pažiūrėjęs filmą „Nepatogi tiesa“. Jeigu nematėte – nuoširdžiai rekomenduoju. Filmas yra apie globalinį atšilimą, bet pasvarstymai apie pramonės, automobilių ir gyvulininkystės daromą poveikį Žemės šiltėjimui labai greitai pasiekia mintis apie tai, kokį pėdsaką paliekame kiekvienas asmeniškai. Apsižvalgius teko konstatuoti, kad pasitempti tikrai yra kur.

Draugai ir kolegos kartais mane pavadina maniaku, bet tokiu savęs nelaikau. Draugams daug pasakoti, aiškinti ir nereikėjo – galbūt todėl, kad esame bendraamžiai, domimės tais pačiais dalykais, pasišnekam ir globaliais reikalais. Atėjusiems į svečius užtenka parodyti, kur yra rūšiavimo dėžės, ir stikliniai bei plastmasiniai buteliai tvarkingai nugula į savo vietas.

Su bendradarbiais buvo kiek sudėtingiau, mat publika ten margesnė. Mūsų kolektyvas nedidelis, ir mano iniciatyva darbe atsirado šiukšlių rūšiavimo konteineriai. Retkarčiais prireikia priminti apie tikslesnį išrūšiavimą, bet tai ne bėda. Tiesa, tenka pasirūpinti išmetimu, bet tai visai nesunku.

Nesunku, nes tai nėra pareiga, o malonumas. Ir tai galioja daugeliui kasdienių dalykų, kuriuos darau, ne tik atliekų rūšiavimui.

Malonu žinoti, kad pirkdamas tam tikrą kavą palaikysi ūkininkus kitame pasaulio gale, dirbančius su meile gamtai. Malonu suprasti, kad rūšiuodamas popierių per gyvenimą išsaugosiu bent porą medžių (nors gal čia tinginystės filosofija, kad nereikėtų jų sodinti).

Malonu važiuoti į nuotekas valančią automobilių plovyklą, nes po savęs paliksiu ne tik dulkes ir purvą, bet ir benzino, asfalto, bitumo ir dar, velnias žino, kokių dalelių. Malonu žinoti, kad nenumetęs butelio prie Baltijos neturėsiu tokios plastiko salos kaip Ramiajame vandenyne.

Žinote, kas dar labai svarbu? Neužknisti žmonių pasakojant apie tai, kaip kenčia mūsų planeta ir kad kiekvienas privalo būti šventuolis. Yra tokių, kurie gali gerą valandą pasakoti, kad 7,6 milijardai parazitų vardu Homo sapiens naikina gyvą organizmą Žemę, ji kenčia ir keršija cunamiais bei vulkanų išsiveržimais, ir taip toliau, ir panašiai. Dažniausiai tokių žmonių pasakojimai baigiasi kokia nors istorija apie tai, kad Mėnulyje niekas nebuvo išsilaipinęs.

Geri darbai dažniausiai daromi tyliai. Tad ir šūkauti apie tai, koks jūs geras Žemės draugas, nereikia. Tiesiog būkite juo.

Plovyklos „Ainava“ aplinkai draugiška veikla

Plovykloje pastatyti valymo įrengimai, kurie išvalo beveik 700 litrų vandens per minutę ir grąžina jį atgal į plovyklą. Kiekvieno plovimo proceso metu naudojama net 82 procentai išvalyto vandens. Valymo įrenginiuose sumontuoti naftos, purvo ir biologinio apdorojimo filtrai užtikrina, jog į aplinką iš plovyklos nepatektų jokių kenksmingų dalykų. Surinktos medžiagos išvežamos ir perdirbamos specializuotoje įmonėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius