Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Milane atidaryta paroda „Expo 2015“ žadina ir viltis, ir nuogąstavimus

Milane penktadienį atidaryta pasaulinė paroda „Expo 2015“ žadina viltis, kad šis pusmetį truksiantis renginys, kurio tema šįkart tapo maisto kultūra ir pramonė, taps katalizatoriumi ekonomikos atgimimui, tačiau ne mažiau būgštaujama, kad jis tiesiog pabrėš giliai įsišaknijusias Italijos problemas.
Expo 2015 paviljonas
Expo 2015 paviljonas

Pasaulinė paroda, kuri yra pirmoji po vykusios Šanchajuje prieš penkerius metus, atvėrė duris pirmiesiems lankytojams 8 val. Grinvičo (11 val. Lietuvos) laiku, nors jos kompleksą buvo vėluojama įrengti, o parengiamieji darbai dar nebuvo baigti.

Nuotaikas prieš atidarymą temdė korupcijos skandalai, audringų protestų baimė ir ženklai, kad trapus ekonomikos atsigavimas jau pradeda išsikvėpti.

Tačiau Italija yra pratusi sutvarkyti reikalus paskutinę minutę: per 1990 metų Pasaulio futbolo čempionatą darbai kai kuriuose stadionuose irgi buvo baigti tik prieš pat rungtynių pradžią.

Tuo tarpu atidarymo išvakarėse aikštėje prie didingos Milano gotikinės katedros surengtas įspūdingas koncertas, kuriame pasirodė tenoras Andrea Bocelli, kinas pianistas Lang Langas ir garsiosios šio miesto operos „La Scala“ choras bei orkestras, priminė, kad Italija pajėgi savo kūrybingumu kompensuoti bet kokius renginių planavimo trūkumus.

Premjeras Matteo Renzi primygtinai prognozavo, kad viskas vyks sklandžiai, nesutikdamas su savo oponentais, sakančiais, kad smarkiai prasiskolinusi Italija neturėtų švaistyti lėšų tokiam efemeriškam reikalui.

Parodos priešininkai penktadienį planuoja surengti dideles eitynes, o nuogąstavimus dėl galinčio prasiveržti smurto padidino incidentai atidarymo išvakarėse, kai dešimtys kaukėtų protestuotojų mėgino išteplioti dažais sienas ir daužyti langus įdarbinimo agentūros „Manpower“, kuri yra viena iš oficialiųjų „Expo 2015“ parnerių, pastate.

Teisę surengti pasaulinę parodą Italija užsitikrino prieš septynerius metus – gerokai anksčiau negu į valdžią atėjo M.Renzi, kurio vyriausybė pradėjo darbą pernai. Tačiau premjeras stengėsi, kad šis renginys taptų galimybe parodyti pasauliui, jog Italija mėgina atsinaujinti jam vadovaujant.

Šešis mėnesius veiksiančios parodos tema šįkart susijusi su maitinimu ir maisto ištekliais: „Išmaitinti planetą: energija gyvybei“. Šis renginys turėtų pabrėžti Italijos lyderystę kulinarijos pasaulyje ir tapti reklama vietos prekių ženklams, kas ypač aktualu svarbią vietą Italijos ekonomikoje užimančiai maisto pramonei bei turizmo sektoriui.

Tikimasi, kad per pusmetį parodą aplankys 20 mln. lankytojų, o organizatoriai prognozuoja, kad jos nauda šalies ekonomikai bus verta apie 10 mlrd. eurų. Maždaug pusę tos sumos sudarytų padidėjusios turistų išlaidos ir ilgalaikė nauda – pavyzdžiui, padidėjusios užsienio investicijos.

Prognozuojama, kad parodą Milane gali aplankyti daugiau negu milijonas svečių iš Kinijos, o Italijos pareigūnai reiškė viltis, kad dalis jų galbūt taps ilgalaikiais verslo partneriais ir dar labiau sustiprins klestinčius abiejų šalių ekonominius ryšius.

Milanas anksčiau organizavo pasaulinę parodą 1906 metais. Miestas, kaip ir visa Italija, tikisi papildomos naudos iš šio renginio, kurio tradicija prasidėjo nuo 1851 metų Didžiosios parodos Londone.

Praėjus daugiau negu šimtmečiui Milanas, praturtėjęs iš gamybos pramonės ir su ja susijusių investicijų, siekia iš naujo pateikti save pasauliui, kuriame vis didesnę pridėtinę vertę kuria sritys, susijusios su kultūra, dizainu ir pramogomis.

Tai iš dalies paaiškina didelį miesto valdžios susirūpinimą, kad nebūtų jokių trikdžių sklandžiai ir ramiai „Expo 2015“ veiklai.

Baiminantis teroro išpuolių imtasi griežtų saugumo priemonių, panašių į taikomas oro uoste: kompleksas buvo apjuostas tvora, prie įėjimų įrengti metalo jutikliai ir įtaisyta apie 2 000 vaizdo kamerų.

Penktadienį bus sutelktos itin didelės policijos pajėgos, nes apie 30 tūkst. parodos priešininkų judėjimo „No Expo“ aktyvistų planuoja surengti eitynes.

„Scanpix“/AP nuotr./Demonstrantai Milane
„Scanpix“/AP nuotr./Demonstrantai Milane

Anksčiau šią savaitę policija surengė prevencinius reidus prieš radikalias grupuotes, kurios, kaip įtariama, planavo provokuoti susirėmimus su saugumo pajėgomis.

Pareigūnai konfiskavo pirotechnikos užtaisų, beisbolo lazdų, dujokaukių ir medžiagų, naudojamų Molotovo kokteiliams gaminti.

Pas vieną suimtą Vokietijos pilietį buvo rasta sprogmenų, o tyrėjų akiratyje atsidūrė dar 26 žmonės, įskaitant 16 Prancūzijos piliečių.

„No Expo“ organizatoriai kaltina policiją ir žiniasklaidą perdėtai skambinant pavojaus varpais ir bijant, kad protestuotojų bus daugiau negu paprastų „Expo 2015“ lankytojų.

Jie taip pat protestuoja dėl šiai parodai skirtų didelių lėšų ir argumentuoja, kad per šį renginį išnaudojami tūkstančiai nemokamai dirbančių jaunuolių.

Be to, renginio kritikai tvirtina, kad parodos, kuri turėjo būti žaliasis projektas, esmę iškraipo didžiųjų korporacijų, tokių kaip „McDonalds“ ir „Coca Cola“, dalyvavimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius