Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Milijono eurų vertės perversmas Klaipėdoje: rinkai žadama pigios ir šviežios žuvies

Nuostolingai dirbęs Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcionas pakeitė veiklos kryptį ir ėmėsi žuvies perdirbimo. Žadama, jog Lietuvos vartotojai netrukus ant savo stalo turės pačios šviežiausios ir pigesnės nei iki šiol rinkoje būta Baltijos jūros žuvies. Viliamasi, jog pavyks įgyvendinti viziją šviežia žuvimi aprūpinti ir darželius bei mokyklas.

Pirmadienį senuoju pavadinimu vis dar besivadinančiame Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcione aidėjo aplodismentai – čia oficialiai atidaryta žuvies perdirbimo linija. Į įmonę patekusi supirkta žuvis bus apdorojama, pakuojama ir parduodama šviežia arba šaldyta.

Pastato, kuris anksčiau buvo naudotas žuvies supirkimui, sandėliavimui ir perpardavimui, pritaikymas gamybai kainavo 1,4 mln. eurų. Europos Sąjungos paramos sulaukusi įmonė įsipareigojo artimiausius penkerius metus dirbti be pelno, tad rinkai galės pasiūlyti pigesnės žuvies. Didžioji dauguma šalies žuvies perdirbimo gamyklų orientuojasi į eksportą, šios įmonės pagrindinė užduotis – aprūpinti šviežia menke vidaus rinką vartotojui prieinama kaina.

Man net keista, kaip gali pangasijos ir kita ne Baltijos jūros žuvis būti pavadinimu „šviežia“, – kalbėjo E.Doržinkevičius.

„Įmonei atsiveria nauja galimybė. Buvo galimybė tik perpardavinėti žuvį, o nuo šios dienos yra galimybė ir apdoroti bei tiekti į vietinę rinką šviežią, o jeigu nespėjam parduoti šviežios, turime galimybę ją šokiniu būdu užšaldyti ir parduoti, kai yra geriausia kaina, – kalbėjo aukciono direktorius Ernestas Doržinkevičius. – Pagal veterinarijos normas šviežia žuvis suprantama, kai ištraukta iš vandens realizuojama per septynias paras, tačiau kai laivai jūroje prabūna tris paras, lieka keturios paros, kai reikia ją parduoti. Man net keista, kaip gali pangasijos ir kita ne Baltijos jūros žuvis būti pavadinimu „šviežia“.

Pasak direktoriaus, žuvis bus perkama iš laivų, kurie švartuojasi prie pat aukciono esančiose krantinėse. Kita galimybė – pirkti šaldytą, ją atšildyti ir perdirbti.

J.Andriejauskaitės nuotr./ Klaipėdos žuvininkystės produktų aukciono direktorius Ernestas  Doržinkevičius
J.Andriejauskaitės nuotr./ Klaipėdos žuvininkystės produktų aukciono direktorius Ernestas Doržinkevičius

Šviežesnės ir pigesnės žuvies turėtų atsirasti ir prekybos centruose, kokybiškas produktas, tikima, vis plačiau keliaus ir į darželius bei mokyklas. Pastaruoju metu menkės filė Klaipėdos darželiams parduota po 4 eurus už kilogramą.

„Vedame derybas su prekybos tinklais. Vežame į Klaipėdos darželius, mokyklas, kol kas vienetiniai užsakymai, bet susidomėjimas didelis, – kalbėjo E.Doržinkevičius. – Jei pavalgytumėte šviežios žuvies, suprastumėte, kuo ji skiriasi nuo šaldytos. Joje yra 85-90 proc. vandens, šokinio užšaldymo metu visas vanduo kristalizuojasi, atšildant pasišalina visi mineralai, kvapas, skonis, net ir tamprumas. Kai valgai šviežią žuvį, gauni visą dozę vitaminų ir teigiamų dalykų iškart“.

Aukciono vadovui kilo mintis patalpose atidaryti krautuvėlę, kurioje šviežios žuvies galėtų įsigyti visi klaipėdiečiai. Vadovas pabrėžė, jog gamybos proceso metu nebus naudojama jokia skysčių injektavimo į produktus technologija, kuri gamintojams leidžia padidinti produkcijos svorį ir pelningumą, tačiau realiai pablogina žuvies maistines savybes.

Tiki įmonės ateitimi

Žemės ūkio viceministrė Lina Kujalytė teigė tikinti įmonės ateitimi ir kad ši po kelerių metų dirbs pelningai. Politikei pradėjus domėtis įmonės veikla, kai ši veikė kaip žuvies aukcionas, jos būta tragiškos. Iki rekonstrukcijos bendrovė vykdė tik tarpininko tarp žvejo ir supirkėjo funkcijas, jos pajamas sudarė 6,5 procento kainų skirtumo. Tokia veikla besikeičiant rinkoms tapo nuostolinga.

J.Andriejauskaitės nuotr./Žemės ūkio viceministrė Lina Kujelytė
J.Andriejauskaitės nuotr./Žemės ūkio viceministrė Lina Kujalytė

„Pirmiausia veikla siejama su Baltijos jūros perdirbama žuvimi, tai Baltijos menkė, šprotai, strimelės. Mano, kaip jaunos mamos, lūkesčiai, kad tiek vaikų darželiuose, tiek mokyklose, būtų vaikai maitinami Baltijos menke, kurios kokybė yra aukšta. Buvo pravesta diskusija su šimto mokyklų direktoriais, pristatyta, kaip ta žuvis atrodys, kokią produkciją galėtų gauti darželiai ir mokyklos, manau, kad įmonės pasinaudos. Dabar perkama atvežtinė žuvis – pangasijos, norvegiška menkė, lydeka“, – kalbėjo vicemerė, kurios teigimu, žuvies perdirbimui neturėtų pritrūkti.

Žvejybos bendrovės „Spika“ direktorius Gintaras Gylys teigė esąs patenkintas, jog pagaliau atsirado modernus ūkio subjektas, kuris laisvomis kainomis, o ne priverstinai pirks iš žvejybos įmonių žuvį ir gamins produkciją. Be to, esą kadangi perdirbimo įmonė yra valstybinė, žvejams nekils abejonių dėl atsiskaitymo už produkciją.

„Tikėkimės, ji neiškeliaus už Lietuvos ribų, o bus realizuojama Lietuvoje, mažmeninėje prekyboje. Šiuo metu mes žuvį realizuojame Klaipėdos uoste, žvejyba buvo arčiau Klaipėdos. Pavasarį, tikėtina, kad vis tik žvejyba pasikeis, žvejosime lenkų, danų ekonominėje zonoje, tad tikėtina, kad vešime į Daniją, Borholmo salą. Čia dinamiškas dalykas, kur bus geresnė kaina, žvejyba, ten ir tieksime“, – kalbėjo G.Gylys.

Žvejai turės galimybę pasinaudoti perdirbimo įmonės paslaugomis – už tam tikrą mokestį jiems siūloma perdirbti žuvį, paruošti filė, žuvies faršą, jį supakuoti ir patiems parduoti. Ateityje įmonėje turėtų būti gaminami ir žuvies konservai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius