Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 27 /14:14

Ministras: užkrėstų vištų siunta atgabenta iš Lenkijos

Savaitgalį nustačius greitai plintantį paukščių gripą mažuose ūkiuose, žemės ūkio ministras sako, kad liga į šalį pateko iš Lenkijos.
Senovės kaimas
Paukščiai / Vidmanto Balkūno nuotr.

„Situaciją turime tokią, kad pavasaris yra vištų dedeklių įsigijimo laikotarpis, į Lietuvą balandžio 17 dieną buvo įvežta užkrėstų vištų siunta, kuri paplito 17-likoje ūkių Vilniaus mieste, rajone, Elektrėnų, Molėtų ir Širvintų savivaldybėse“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė Kęstutis Navickas.

Jis paragino paukščių laikytojus pranešti apie kritusias vištas ūkiuose.

„Prašome žmonių mums pranešti bei Maisto ir veterinarijos tarnybai – tiek vietoje dirbantiems gydytojams, tiek ir telefonu, apie vištų kritimo atvejus. Jei į ūkį atsivežėte vištas ir esamos vištos ir nupirktos vištos krenta, juoduoja skiauterės ar barzdelė, apie tai reikia pranešti“, – kalbėjo ministras.

Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Darius Remeika pabrėžė, jog ypač turėtų susirūpinti paukščių laikytojai, kurie pastarąjį savaitgalį paukščius pirko Rudaminos, Maišiagalos ir Lentvario turgavietėse.

Jo teigimu, šiuo metu Lietuvoje nustatyta 18 paukščių gripo protrūkių, 427 paukščiai sunaikinti, o dar penki atvejai tiriami. Jo duomenimis, iš Lenkijos buvo atvežta 600 vištų.

„Tai smulkmena (paukščių sunaikinimas – BNS), palyginti su pasekmėmis ir potencialiai gresiančiais apribojimais Lietuvos ūkiams ir Lietuvos paukštienos perdirbimo pramonei, ypač eksporto atveju, jeigu mes šios situacijos nesuvaldysime“, – spaudos konferencijoje sakė D.Remeika.

Pasak tarnybos vadovo, kol kas nėra gauta pranešimų iš trečiųjų šalių apie stabdomą produkcijos įvežimą, bet tikėtina, kad artimiausiu metu jų bus.

Maisto ir veterinarijos taryba teigia sustiprinusi prekiautojų, turgaviečių kontrolę, bendradarbiauja su Valstybės sienos apsaugos tarnyba, kuri griežčiau tikrina pasienyje.

D.Remeika pabrėžė, kad komercinių paukštynų produkcija Lietuvoje yra visiškai saugi.

„Turime labai stiprius paukštynus Lietuvoje, kurie daug investuoja į biologinę saugą, atlieka daug tyrimų, mes taip pat atliekame savo kontrolę ir visiškai garantuojame, kad Lietuvos paukštynų produkcija yra visiškai saugi ir sveika“, – sakė tarnybos vadovas.

Lenkijoje daabr nustatyta virš 260 paukščių gripo protrūkių, sunaikinta per 8 mln. paukščių, o Europoje – virš 16 mln.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius