Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ministras: Vokietija užblokavo lustų gamyklos pardavimą Kinijos įmonei

Vokietija trečiadienį užblokavo vietos lustų gamyklos pardavimą Kinijos valstybei priklausančiai įmonei, remdamasi galima grėsme saugumui.
Robertas Habeckas
Robertas Habeckas / Imago / Scanpix nuotr.

„Turime atidžiai vertinti įmonių perėmimus, kai tai yra susiję su svarbia infrastruktūra arba kai yra pavojus, kad technologijos pateks pirkėjams iš ne ES šalių“, – pažymėjo Vokietijos vicekancleris ir ekonomikos ministras Robertas Habeckas.

Kinijos bendrovė „Sai MicroElectronics“ per savo padalinį Švedijoje „Silex“ siekė perimti Dortmunde įsikūrusios lustų gamintojos „Elmos“ gamyklą.

Vokietijos vyriausybė atmetė planuojamą perėmimą, teigdama, kad „pirkimas gali sukelti pavojų Vokietijos tvarkai ir saugumui“, nurodė ekonomikos ministerija.

Kitų rizikų mažinimo būdų, įskaitant leidimą atlikti perėmimą tam tikromis sąlygomis, „nepakako pašalinti nustatytų pavojų“, pridūrė ministras.

Didžiausioje ES ekonomikoje vis dažniau nerimaujama dėl per didelio pasitikėjimo Pekinu ir galimybių kritinei infrastruktūrai patekti į su Kinijos vyriausybe susijusių įmonių rankas.

Rusijos invazija į Ukrainą ir vėliau sumažėjęs itin svarbių dujų tiekimas Europai dar labiau sustiprino šį nerimą.

Visų pirma dėmesys skiriamas mikroschemų pramonei, gaminančiai svarbius komponentus, naudojamus įvairiose kitose pramonės šakose – nuo ​​plataus vartojimo elektronikos iki baterijomis varomų transporto priemonių.

Kiek anksčiau šiais metais ES pristatė kelių milijardų eurų vertės lustų įstatymą, kuriuo siekiama padvigubinti Europos puslaidininkių rinkos dalį ir sumažinti priklausomybę nuo tiekimo iš Azijos.

„Elmos“, kuri daugiausia gamina komponentus automobilių pramonei, praėjusių metų pabaigoje pranešė, kad ketina parduoti savo būstinėje esančią gamyklą.

„Silex“ siekė nusipirkti gamyklą už 85 mln. eurų (85,4 mln. JAV dolerių).

Tuo tarpu verslo dienraštis „Handelsblatt“ trečiadienį pranešė, kad Vokietija taip pat yra pasirengusi sustabdyti Kinijos investuotojo planuojamą Bavarijoje įsikūrusios bendrovės „ERS Electronic“, tiekiančios plokštelių gamintojams aušinimo technologijas, perėmimą.

R.Habeckas teigė negalintis komentuoti klausimo dėl „komercinių paslapčių“.

Jis pridūrė, kad Vokietija išlieka atvira investuotojams, tačiau „kartu nėra naivi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius