Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Modesta gali sukurti produktus iš visko, ką užaugina savo ūkyje

Aliejai, arbatos, įvairiausios sėklos – tai produktai, kuriuos jums gali pasiūlyti Modesta Dijokienė, įkūrusi prekės ženklą „Dijoūkis“. Išėjusi į motinystės atostogas moteris suprato, kad reikia susikurti darbo vietą sau pačiai ir ėmėsi aliejų spaudimo. Medžiagų produktų gamybai toli ieškoti nereikėjo, kadangi vyro iš kartos į kartą vystomame ūkyje šeima užsiaugina viską, ko gali reikėti. Sumani verslininkė idėjų nestokoja ir nors aliejų ir arbatų asortimento plėsti nesiruošia, tačiau ieško būdų, kaip suteikti džiaugsmo ir pritraukti šeimas, auginančias vaikus.
Modestos Dijokienės ūkyje kuriami produktai
Dijokų šeima su moliūgais / Asmeninio arch. nuotr.

– Kaip kilo idėja pradėti aliejų verslą?

– Idėja kilo mano vyrui, kadangi mes esame ūkininkai ir visada auginome grūdines kultūras. Jis pradėjo sukti mintį, kad galbūt reikėtų pabandyti pagaminti kažkokį galutinį produktą vartotojui – ne tiesiog pardavinėti, pavyzdžiui, kanapių sėklas, o kažką, kas būtų iš jų padaryta. Ir pagalvojom, kad galbūt verta pradėti spausti aliejų. Pati pradžia buvo tokia, kad mažame kambarėlyje pasistatėme spaudimo aparatą ir išsibandėme spausdami rapsų aliejų. Vartojome patys, seneliai, giminės – visus apdalinome ir visiems labai patiko. Taip susiformavo poreikis, pradėjome spausti ir kanapių aliejų. Vėliau įsirengėme aliejinę – praėjome reikalingas tarnybas ir tapome oficialiu verslu.

Asmeninio arch. nuotr./Modesta Dijokienė
Asmeninio arch. nuotr./Modesta Dijokienė

– Užsiminėte, kad esate ūkininkai. Pradėję verslą šios srities nemetėte?

– Taip, ir aš, ir vyras esame ūkininkai. Vyras – didysis ūkininkas, viskuo besirūpinantis laukuose, o aš turiu ūkininkės statusą, bet ūkio darbais neužsiimu. Mano pagrindinis darbas – aliejinė, kurioje darbuojuosi viena. Auginame grūdines kultūras. Pradėjome nuo kanapių ir rapsų, vėliau prijungėme linų sėmenis, margainius, garstyčias. Didžiausias iššūkis buvo aliejiniai moliūgai.

Asmeninio arch. nuotr./Dijokų šeima
Asmeninio arch. nuotr./Dijokų šeima

– Kiek laiko praėjo nuo pirmųjų pabandymų iki verslo sukūrimo?

– „Dijoūkio“ prekės ženklas veikia jau dvejus metus.

– O labiausiai mėgstate iš savo produkcijos patys, o ką – pirkėjai?

– Mūsų favoritai du – rapsų ir moliūgų aliejai. Pirkėjams numeris vienas yra rapsų aliejus, numeris du – linų sėmenų, o trečią vietą dalinasi moliūgų ir kanapių aliejai.

– Ar planuojate dar didesnę plėtrą?

– Kaip tik norėčiau koncentruotis galbūt labiau į vienos aliejaus rūšies gaminimą. Dabar siūlome 7 skirtingas aliejų rūšis bei vieną miksą, taip pat siūlome pirkėjams ir arbatas, ir moliūgų sėklas. Tai kaip darbuojantis vienai, tikrai yra daug reikalų.

– O kaip atrodo jūsų įprastinė darbo diena?

– Atėjus ryte į darbą užsipilu bunkerį sėklų, tiek, kad pakaktų kiekiui, kurį norėsiu išspausti. Susireguliuojame temperatūras, spaudimą pagal reikalavimus ir lieka laukti, kol išsispaus. Čia darbas užtrunka. Pavyzdžiui, išspaudus moliūgų aliejų reikia kantrybės – palaukti apie 2 savaites, kol šis nusės. Aliejų nefiltruojame, nerafinuojame. Pati pilstau į buteliukus, dėlioju etiketes. Greičiausias procesas yra linų sėmenų aliejaus spaudimas – po spaudimo jį galima pradėti pilstyti jau po valandos.

Asmeninio arch. nuotr./Mažoji Dijokaitė su šeimos spaudžiamu aliejumi
Asmeninio arch. nuotr./Mažoji Dijokaitė su šeimos spaudžiamu aliejumi

– Neabejoju, kad galite papasakoti apie aliejų naudingąsias savybes. Gal trumpai papasakotumėte apie savo spaudžiamų aliejų naudą mūsų skaitytojams?

– Mūsų ūkyje karaliauja moliūgai – dėl jų nuėjome ilgą kelią. Tai svarbiausiu įvardinčiau moliūgų aliejų. Visi šalto spaudimo aliejai turi gausybę naudingų vitaminų ir medžiagų. Būtent moliūgų aliejus turi daug B grupės vitaminų, cinko, magnio. Jį rekomenduojama vartoti tiek vaikams, tiek suaugusiems. Taip pat šis aliejus veikia kaip prevencija nuo organizmo parazitų, padeda mažinti menopauzės simptomus, reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Prekiaujame margainių aliejumi, kuris valo kepenis, tačiau vartoti jį reikia atsargiai ir griežtai pagal nurodymus.

Asmeninio arch. nuotr./Dijokų spaudžiamas aliejus
Asmeninio arch. nuotr./Dijokų spaudžiamas aliejus

– Taip pat žinau, kad vykdėte moliūgų kalnelio akciją. Gal galėtumėte apie ją papasakoti daugiau?

– Spontaniškai gimė mintis pasidalinti moliūgais – padaryti tokį savitarnos kioskelį, kuriame žmonės palikę simbolinę pinigų sumą gali pasiimti moliūgų. Ir taip gana netikėtai tas kioskelis tikrai pasiteisino – moliūgų norinčių žmonių buvo tikrai labai daug. Sulaukiau daug žinučių, daug skambučių, kadangi buvo, kad moliūgus vežėsi pilnomis bagažinėmis. Žmonės pasigedo helovyninių moliūgų, bet čia gimė mintis kitiems metams – kadangi jau planuojuosi, vyras duos hektarą žemės, kuriame auginsiu įvairius moliūgus.

Beje, tokią savitarną buvau mačiusi užsienyje, ir pagalvojau, kad Radviliškyje tokio dalyko nėra. Mačiau kažką panašaus Šilalėje, Kauno rajone ir pagalvojau, kad reikia pabandyti. Darėme tai be didelių lūkesčių, todėl turbūt ta paklausa tik dar labiau nustebino. Žmonės čia užsuko iš visur – iš Panevėžio, Šiaulių apylinkių. Tai susidarė įspūdis, kad tokių idėjų tikrai reikia. Labai džiaugiamės susidomėjimu.

Asmeninio arch. nuotr./Dijokų užauginti moliūgai
Asmeninio arch. nuotr./Dijokų užauginti moliūgai

– Atrodo, kad sugebate padaryti produktą iš visko, ką užsiauginate ūkyje.

– Taip, visiškai taip. Produkcija gimsta iš to, ko prašo žmonės. Nuo dviejų aliejų rūšių išsiplėtėme, nes vis sulaukdavome užklausų dėl tam tikrų produktų ir ėmėme didinti pasiūlą. Taip pat dar norėčiau pabrėžti, kad šis mūsų ūkis – tikrai šeimos, kadangi eina iš kartos į kartą. Vyro prosenelis pradėjo šitą ūkį, o vyras šiuo metu darbuojasi su savo tėčiu. Taip atėjusi į šeimą ir aš tapau ūkininke.

Asmeninio arch. nuotr./Dijokų ūkio produkcija
Asmeninio arch. nuotr./Dijokų ūkio produkcija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius